За 11 днів нового року у Ковелі склали 33 протоколи про сімейне насильство

12 Січня 2020, 12:37
Насильство в сім’ї 2463
Насильство в сім’ї

З початку 2020 року ковельські поліцейські за вчинення насильства в сім’ї склали 33 адміністративних протоколи, винесли три заборонні приписи.

Про це інформує Ковельський відділ поліції.

Правоохоронці нагадують, що закон передбачає жорсткіші покарання для кривдників та дозволяють нацполіції контролювати поведінку порушника, аби уникнути повторного насилля, введено кримінальну відповідальність за домашнє насильство.

Під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили.

Окрім закону, відповідні зміни внесли до низки статей Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. Цими змінами прописані додаткові обтяжуючі обставини, що не обмежені фактом шлюбу. Це стосується випадків, коли особа перебуває у громадянському шлюбі з кривдником або тільки зустрічається з ним.

У документі також прописані обмежувальні заходи ( стаття 91--1 ККУ), які можуть застосовуватися стосовно того, хто вчинив домашнє насильство, з метою захисту постраждалої сторони. Це може бути заборона перебувати в місці спільного проживання, обмеження спілкування з дитиною, заборона наближатися до постраждалого на визначену відстань, заборона телефонних розмов, а також направлення порушника для проходження програми для кривдників.
Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників щодо якої такі заходи застосовані судом (стаття 390-1 ККУ) – караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

За вчинення домашнього насильства (стаття126-1 ККУ), тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Згідно норми Кримінального процесуального кодексу України правоохоронці зможуть тимчасово вилучати документи на право володіння та носіння зброї.

Коментарі
12 Січня 2020, 16:35
А якщо жінка не дозволяє брати з сімейної казни гроші на папіроси та пиво,стала з коцюбкою в дверях і не дає вийти з хати,то чи вважається це економічним,психологічним та фізичним насильством?Я можу написати на неї заяву,щоб її на з півроку посадили?Бо чинить на мене такий тиск,скільки з нею живу.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром