У Ковельському музеї діє виставка до Дня Соборності України

22 Січня 2020, 12:41
У Ковельському музеї діє виставка до Дня Соборності України 1051
У Ковельському музеї діє виставка до Дня Соборності України

До Дня Соборності України в історичному музеї представили тематичні матеріали про діяльність Синьожупанної дивізії Армії УНР.

Про це інформує Ковельська міська рада.

Крізь призму світлин і документів простежується історичний вклад Волині у розвиток Української армії. У роки Української революції місцем формування синьожупанної дивізії було вибране місто Ковель, куди 17 лютого 1918 року виїхали перші добровольці. Однак, розташувати багатотисячну формацію в прифронтовому Ковелі виявилось непросто.

У місті знаходились штаби різних військових з’єднань, офіси організацій, що обслуговували фронт та залізницю. В районі «Горки» діяв аеродром.

Ситуація змінилася після підписання Брестського миру. На залишеній німецькими військами інфраструктурі у селищі Голоби формування синьожупанної дивізії набрало повного розмаху. Частина керівництва синьожупанників разом зі службами забезпечення залишалися у Ковелі.

У музеї експонують фото синьожупанників біля ковельського залізничного вокзалу навесні 1918 року, а також на вулиці Холмській (нині Левицького).

Також можна побачити копії документів УНР і видання Сергія Лиса.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром