Ковельське МТМО починають судити за бюджетні 22 мільйони гривень

12 Лютого 2020, 10:12
7829

У господарському суді Волинської області призначено підготовче судове засідання у справі проведення Ковельським медичним об’єднанням скандального багатомільйонного тендеру за бюджетні кошти.

Як вже повідомляло видання Район.Ковель, 12 грудня 2019 року комунальне некомерційне підприємство «Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання» провело тендерну закупівлю рентгенівської ангіографічної стаціонарної цифрової системи за бюджетні кошти, очікуваною вартістю 23 мільйони гривень з ПДВ.

Нагадаємо, 10 серпня 2018 року в рамках реалізації на Волині Субпроєкту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу» в Ковельське МТМО прибув перший і унікальний для подібних медичних закладів ангіограф.

Читайте також: Ковельська лікарня отримала ангіограф

Під час процедури закупівлі другого ангіографа на адресу організатора надійшли скарги від учасників тендеру про те, що тендерна документація, а саме технічні характеристики дуже дороговартісного медичного обладнання, містить дискримінаційні вимоги та відповідає лише одному учаснику. Однак тендерний комітет Ковельського МТМО одні скарги відхилив, а інші взагалі залишив без розгляду.

Серед чотирьох учасників перемогу здобуло ТОВ «Медсервісгруп» (місто Київ), яке запропонувало продати ангіограф за найменшу ціну – 21 970 000 гривень. Згідно відкритих публічних даних, його співзасновниками є киянин Андрій Забережний та житель села Романків Обухівського району Київської області Андрій Коломоєць. Основний вид діяльності цього товариства – оптова торгівля фармацевтичними товарами.

Один з учасників тендеру – ТОВ «АФС Медицинтехнік» (місто Київ), як єдиний дистриб’ютор в Україні торгової марки «Philips Healthcare» всесвітньовідомої компанії «Philips», що виготовляє ангіографи, звернувся до господарського суду Волинської області з позовом, в якому просить скасувати результати тендеру та визнати відсутнім у Ковельського МТМО та ТОВ «Медсервісгруп» права укладати договір про закупівлю цифрового ангіографа.

Цифровий ангіограф
Цифровий ангіограф

У позові вказують, що медичне об’єднання порушило принципи здійснення закупівель, які передбачені статтею 3 Закону України «Про публічні закупівлі», зокрема йдеться про дискримінацію учасників, необ’єктивну та упереджену оцінку тендерних пропозицій, а визнання переможцем ТОВ «Медсервісгруп» суперечить законодавству в сфері державних закупівель та порушує право і законний інтерес позивача.

Позивач звернувся до суду 23 грудня 2019 року.

24 грудня відповідач по справі (Ковельське МТМО) перераховує іншому відповідачу (переможцю тендеру) – 10 985 000 гривень бюджетних коштів.

26 грудня господарський суд відкриває провадження у справі і своєю ухвалою забороняє Ковельському МТМО вчиняти будь-які дії, направлені на укладання та виконання договору про закупівлю, в тому числі, але не виключно, підписувати договір, здійснювати поставку товару, підписувати акти приймання-передачі, специфікації, видаткові накладні, здійснювати розрахунки за договором тощо. Головному управлінню Державної казначейської служби України у Волинській області та його районним і міським управлінням заборонено здійснювати розрахунки щодо цієї закупівлі.

13 та 16 січня 2020 року відповідачі надіслали на адресу суду відзиви, в яких зазначили, що «позовна заява подана особою, права якої не порушено, з позовними вимогами, які не відносяться до компетенції господарських судів із доводами, які жодним чином не обґрунтовують ані предмет, ані підстави позову», а тому просять відмовити у задоволенні позовних вимог.

20 січня Головне управління державної казначейської служби України у Волинській області письмово повідомляє суд, що Ковельським управлінням Казначейства 24 грудня зареєстровано та здійснено оплату в сумі 10 985 000 гривень, але підстави для недопущення платежу з рахунка замовника станом на той день в управлінні були відсутні.

28 січня ухвалою господарського суду Волинської області призначено підготовче засідання у справі на 18 лютого о 12-й годині.

Зрозуміло, що нового ангіографа в Ковельському МТМО нема, але немає й 10,9 мільйонів гривень бюджетних коштів, які перераховані медоб’єднанням приватній структурі. Чи відкрито за даним фактом кримінальне провадження – наразі невідомо.

Читайте також: Олег Самчук залишив Ковельське МТМО і очолив Львівську лікарню швидкої допомоги

Коментарі
12 Лютого 2020, 13:28
І кому що тепер пред"являти, якщо очільника не має ...
12 Лютого 2020, 14:32
А дівся той, що привезли в 2018 році? За півтора року дуже постарів та не функціонує?
12 Лютого 2020, 16:55
Опа-ча, тепер ясно чого Самчук збрив з Ковеля. Знайшов собі нового подєльніка, з яким можна державні кошти заникати і мати собі відкати. Бідний Львів і львовяни!
12 Лютого 2020, 17:25
На Вашу "радість", ангіограф працює!!!І дуже продуктивно!!!І не постарів.Можете прийти і перевірити його роботу.А новий купили,бо планується нове відділення і нові операції.Бачу, таким,як ВАМ - НІЧИМ НЕ ВГОДИШ!!!Ше будете одне місце "дерти" без Самчука!!!
12 Лютого 2020, 18:18
Вірно-вірно...
12 Лютого 2020, 20:06
Цей ангіограф і ще купу медтехніки повинні були встановити не у Ковелі, а в елітній київській клініці, де лікують нардепів з міністрами та їх помічників і помічниць. Винні за це будуть довгий час лікуватись у тюремному медпункті. Буде їм і томограф, і ангіограф, і трансплантація серця з нирками...
12 Лютого 2020, 21:46
Дуже шкодую за падлом Порошенком
13 Лютого 2020, 00:44
Сам ти падло, б...., місце твое за поребриком, у хатці з номерком і звьоздочкою замість хреста...
14 Лютого 2020, 12:33
То когось можуть посадити-хто найбільше взяв
15 Лютого 2020, 11:39
Ото нахапались бюджетних міліонів медбратики-мабуть довго сидітимуть чи вже поділилися
15 Лютого 2020, 12:57
Тепер мабуть доведеться повернути обладнання, бо не в конкурента воно було закуплене...
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024