Через африканську чуму свиней на Ковельщині проводять обстеження свинопоголів’я

22 Лютого 2020, 13:44
Свиня / Фото ілюстративне 2402
Свиня / Фото ілюстративне

У Волинській ОДА говорили про заходи для запобігання поширення африканської чуми свиней, яка виникла у лісовому масиві Голобського лісництва Ковельського СЛАТ «Тур».

Про це інформує Волинська ОДА.

Нагадаємо, 17 лютого на території Голобського лісництва, що у Ковельському районі, виявили труп підсвинка дикої свині. За результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Львівської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 18 лютого підтвердили ДНК вірусу африканської чуми свиней. Місце загибелі тварини продезінфіковали сухим хлорним вапном.

Читайте також: На Ковельщині виявили африканську чуму свиней

Наступного дня на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській райдержадміністрації прийняли ряд першочергових заходів з локалізації спалаху АЧС.

Спеціалісти ветеринарної медицини Ковельського району ще 17 лютого розпочали подвірні обстеження свинопоголів’я в населених пунктах Вівчицьк, Гончий Брід, Діброва, Партизанське, Майдан, Дарівка, Воля Любиьівська, Дроздні, Битень, Погиньки, Новий Мосор, Солотвин та смт Голоби.

Окрім того, надали інформацію користувачам мисливських угідь з метою обстеження їх території на предмет виявлення хворих та загиблих тварин.

Поки нових хворих та загиблих тварин не виявили.

Довідково:  

АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині всіх видів, порід та статевовікових груп. Смертність при даному захворюванні становить 100 відсотків. Заходів профілактики та лікування захворювання немає. Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема до висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує збудник.

Основним шляхом передачі є контакт із зараженими свинями або їх трупами, транспортом, обладнанням, взуттям та одягом. А також через уражені корми, кормові відходи, що містять заражену свинину (рештки м’ясних продуктів, страв із свинини, відходів від забою). Основний чинник поширення АЧС – люди, які порушують або недотримуються правил  біобезпеки.

Коментарі
22 Лютого 2020, 22:20
В Скулині ще пів року тому подорізали свиней, а тільки зараз спохватилися???
23 Лютого 2020, 11:13
Курятники розповсюджують фейки про африканську чуму свиней, бо не можуть продати своїх пудових бройлерів, вигодованих на преміксах та антибіотиках. В свою чергу свинаркам треба розповсюджувати фейк про курячий грип, проти якого антибіотики безсилі...
23 Лютого 2020, 20:17
Комусь то вигідно
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром