Ковельчанка померла, так і не дочекавшись виплати від держави

26 Лютого 2020, 16:31
Пенсія / Фото ілюстративне 3955
Пенсія / Фото ілюстративне

Пенсійний фонд заборгував покійній жительці Ковеля перераховану через суд пенсію, яку не хоче повернути навіть її спадкоємиці.

Львівський апеляційний адміністративний суд своєю постановою від 29 серпня 2013 року зобов’язав управління Пенсійного фонду України в місті Ковелі провести ковельчанці перерахунок та виплату державної пенсії в розмірі 10 мінімальних пенсій за віком та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю в розмірі 100 відсотків мінімальної пенсії за віком, відповідно до норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи» за період з 1 по 22 липня 2011 року, з урахуванням Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та виплачених сум».

На підставі судової постанови, чиновники провели нарахування пенсійної виплати аж у грудні 2017 року. Заборгованість перед пенсіонеркою, з урахуванням виплачених сум, становить 5297,60 гривень. Ця сума внесена до реєстру рішень, виконання яких гарантується державою.

18 лютого 2019 року жінка померла, так і не дочекавшись від держави сплати пенсійної заборгованості. Її спадкоємиця, маючи спадщину за заповітом, звернулася із заявою, в якій просить визнати право стягнення вищевказаної суми за собою.

Однак головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області заперечує, мовляв провести заміну покійної стягувачки на її правонаступницю неможливо, оскільки немає відкритого у державній виконавчій службі виконавчого провадження.

Ковельський міськрайонний суд таке заперечення бюрократів відхилив. Згідно частин 1, 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства, «у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником».

Ухвалою суду заяву спадкоємиці задоволено та замінено стягувача у виконавчому провадженні за постановою Львівського апеляційного адміністративного суду.

Коментарі
28 Лютого 2020, 20:42
Суд не стягнув з ПФУ конкретної суми в користь спадкодавця, а зобов'язав провести перерахунок та виплатити. Таке рішення ПФУ може не виконувати, якщо не захоче. І державний виконавець не зможе нічого зробити.<br/>Немає конкретної суми і в резолютивній частині рішення немає &amp;quot;стягнути...&amp;quot; - це давно відома судова мулька, щоб розводити пенсіонерів як останніх лохів. І гарно при цьому виглядати, мов позов задоволено, що тобі, пенсіонере, ще потрібно, суд на твоїй стороні...
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром