Працівника ЗМІ не пропустили в Ковельську міську раду

26 Березня 2020, 19:17
Працівника ЗМІ не пропустили в Ковельську міську раду 4024
Працівника ЗМІ не пропустили в Ковельську міську раду

Охоронці будівлі міської влади заборонили представнику мас-медіа заходити до приміщення.

26 березня близько 10-ї години ранку спецкор волинської газети «Вільна думка» Микола Силюк в умовах карантину прийшов у масці на пленарне сесійне засідання Ковельської міської ради для підготовки репортажу, однак в приміщення не потрапив. Охоронці просто не відчиняли йому вхідні двері адміністративної будівлі і вдавали із себе глухонімих, ніяк не реагуючи на запитання.

Оскільки інших відвідувачів, причому без масок, охорона пропускала, то Микола Силюк, маючи редакційне посвідчення свого видання, зателефонував до поліції, бо такими діями охорона перешкоджали його законній журналістській діяльності, що є правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України.

Читайте також: У Ковелі охоронець міськради отримав 715% премії

У вестибюлі міської ради сиділи працівники мерії, які очікували, коли їх в разі чого покличуть до сесійної зали давати пояснення депутатському корпусу з приводу проєктів рішень.


 

Поки до адміністративної будівлі їхали поліцейські, звідти вийшов голова депутатської фракції «УКРОП» Ігор Пініс, який розповів, що рада відмовилася підтримати його ініціативи, котрі стосувалися життєдіяльності громади міста в умовах карантину, а тому він на знак протесту принципово залишив сесійну залу.

«Проблеми простого народу нашу владу не турбують. Її турбує продаж приміщень, продаж землі. Оце є для них надзвичайно важливими на сьогоднішній день питаннями», – мовив лідер п’ятьох депутатів-«укропівців», самотньо демонструючи рішучу незгоду.

Двоє поліцейських, один з яких був озброєний автоматом, поцікавилися у Миколи Силюка, що сталося, наполягаючи не знімати їх та вимкнути камеру. З адмінбудівлі ради вийшов майор поліції, не привітавшись, одразу поцікавився у представника ЗМІ, чи він читав «про правові засади діяльності журналістів в Україні», мовляв журналіст має право відвідувати відкриті заходи, які проводить влада.

«Дана сесія названа закритою, тому відвідувати її ви не маєте права», – заявив майор, але при цьому не надав і не вказав жодних документальних підтверджень такого закриття-заборони.

Справді, напередодні сесії, тобто 25 березня, на офіційному сайті міської ради з’явилося повідомлення: «Сесія відбудеться завтра, 26 березня. У зв’язку з карантином її проведуть у закритому режимі (у присутності лише депутатів)».

Так хто ж прийняв рішення про обмеження прав громадян на вільний доступ до найвищого представницького органу громади?

Чиновники твердять, що таке рішення прийняла колегія. Але колегія є органом, який не передбачений чинним законодавством для міських рад. Утворення колегії ради належить до повноважень виключно районних та обласних рад. Колегія Ковельської міської ради, по суті, це – видумка мера міста Олега Кіндера або когось з його владної команди.

Віра Федосюк та Олег Кіндер
Віра Федосюк та Олег Кіндер

 

Крім того, якою би не була позиція так званої «колегії» міської ради, вона, що складається переважно з голів постійних комісій, як і самі постійні комісії не мають законних повноважень на прийняття будь-яких рішень, які підміняють рішення ради. Як гласить Закон: після розгляду питань комісії мають повноваження приймати лише висновки та рекомендації.

У пункті 17 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко вказується: «Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону».

Відтак провести закрите пленарне засідання можна лише за прийнятим рішенням самої ради. Однак, як відомо, депутати на засіданні 26 березня за це не голосували.

Заступник начальника секції превенції Ковельського відділу поліції ГУНП у Волинській області майор Юрій Єрохін, наче посильний мера міста, сходивши «на консультацію» до чиновників, запропонував представнику ЗМІ написати звернення до міського голови, яке зареєструють на першому поверсі. Микола Силюк зауважив, що його не пропускають навіть через поріг, тоді як інші вільно заходять і виходять, в тому числі й колишній заступник начальника відділу земельних ресурсів виконкому, учасник передвиборчого партійного з’їзду ВО «Батьківщина» Дмитро Бруча, якого правоохоронці затримували за хабар.

Читайте також: Екс-чиновника мерії Ковеля судили за «зловживання впливом», хоч затримували за хабар

«Чому ви не пропустили Миколу Силюка?» – спитався в охоронців адмінбудівлі депутат міської ради від «УКРОПу» Володимир Косцьов’ят.

«Сказали його не впускати, то ми так і робимо, бо я ж не начальник», – відповів охоронець.

Депутат перепитав, хто так сказав.

«Начальство наше тут… Нам начальство сказало не впускати, то ми так і робимо», – додав «вартовий».

Тут підійшов начальник відділу матеріально-технічного забезпечення та охорони Геннадій Ющик, якому підпорядковуються прибиральники, водії та охоронці. Володимир Косцьов’ят попередив його, що доведеться згодом давати пояснення з приводу протиправних дій.

«Я такої команди по Силюку не давав», – запевнив Геннадій Ющик.

Посадовці, які протиправно перебрали на себе повноваження міської ради, як колегіального органу з числа депутатів, очевидно, вчинили кримінальне правопорушення, в тому числі, перешкоджаючи журналісту в його діяльності.

Коментарі
26 Березня 2020, 21:33
все вірно. Крайнім буде охоронець. А коли вже памідориху з кіндером посадять?
27 Березня 2020, 01:04
Вже давно нема такого видання як Вільна думка. Посвідчення не дійсне в Силюка. А той Силюк ще заразу якусь принесе. Ходить брудний і смердючий. і не тільки в міську раду. хто зна де воно до того лазило
27 Березня 2020, 01:34
Косцьовят тут як тут! Треба негайно помістити Кукукнутого на стаціонарний карантин в зв'язку з загостренням короновірусної шизофренії.
27 Березня 2020, 11:12
Не поширюй, баране, недостовірну інформацію! Ніхто не скасовував реєстраційне свідоцтво видання Вільна думка. Редактором газети наразі є син покійного Миколи Панасюка. Редакційне посвідчення у Силюка дійсне. Так що, не якай, незнаючи справжньої ситуації.
27 Березня 2020, 11:18
«Ві́льна ду́мка» — перший український часопис в Австралії. Виходить з 10 липня 1949 у місті Беррі, від 1950 видається у Сіднеї.
27 Березня 2020, 12:37
Газета «Вільна думка»<br/>Свідоцтво про реєстрацію ВЛ № 147 від 18.05.1999 р.<br/>Адреса редакції: Волинська область, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2
27 Березня 2020, 14:53
Поки триває міжнародний короноспектакль, можновладці під шумок нашвидкоруч задовольняють свої шкурні інтереси. Тому й не допускають журналістів на свої шабаші.<br/>Шановні журналісти! Не заважайте їм хоч в цей час вас із нами обкрадати!
27 Березня 2020, 17:24
Силюк, ти навчися читати-писати, короче, вивчи букви. А тоді будеш з Кацапятом гавкати. Кацапяту шо напишуть те і читає.
27 Березня 2020, 21:32
А які питання розглядались на сесії?..
08 Жовтня 2020, 00:57
Співчуваю тим охоронця які не пустили ПРИДУРКА Силюка. Шкода мені вас,бо це хвора людина на голову,яка завдасть багато клопоту всім.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром