Сім корисних властивостей хрону, про які ви не знали раніше

30 Березня 2020, 19:02
1099

Хрін – рослина сімейства капустяних, він у близькій спорідненості з капустою, броколі, васабі й гірчицею. Сам по собі білий корінь, схожий на моркву, не особливо вражає, але, якщо подрібнити його на тертці, ферменти рослинних клітин звільнять потужний глюкозинолат синігрин, що виділяє гірчичну олію зі специфічним запахом. Вона подразнює слизову, змушуючи нас шморгати носом і витирати сльози.

Кулінари ж цінують хрін за пікантний смак. Однак хрін вміє не тільки задовольняти гурманські потреби, але й володіє масою корисних для здоров’я властивостей, що пояснюється високим вмістом харчових волокон, ферментів, мінеральних речовин, включаючи вітамін С, фолати, калій, кальцій, магній, цинк і марганець.

1.Зміцнює імунітет

Доведено, що фітохімічні речовини в складі хрону, в тому числі гірчична олія (ізотіоціанати) і синігрин, мають антиоксидантні властивості, підсилюють імунну систему, стимулюють вироблення і активність лейкоцитів – основних захисників організму. Вміст вітаміну С в хроні дуже високий, що сприяє зміцненню імунної системи і забезпечує оборону проти вільних радикалів. Крім того, хрін здатний прискорити загоєння ран при місцевому застосуванні.


 

2. Дієтичний

У цьому пекучому коренеплоді всього 48 кілокалорій на сто грам. Як ви знаєте, хрону багато не з’їси, але в поєднанні з іншими стравами, він надає почуття ситості, нормалізує рівень цукру в крові, і тому його можна додавати до будь-якої страви в доречних для вас поєднаннях.

3. Знижує тиск

Хрін – цінне джерело калію, надзвичайно важливого елемента для регуляції потоку клітинних рідин і навантаження кровоносних судин. Маленька порція пекучої приправи задовольняє денну потребу в калії, нормалізує кров’яний тиск і зміцнює здоров’я серця.

4. Покращує травлення

Велика кількість харчових волокон (клітковини) налагоджує обмін речовин, забезпечуючи регулярне і ефективне спорожнення кишківника. Хрін здатний полегшити більшість проблем з травленням, в тому числі справляючись з хронічними запорами і діареєю.

5. Звільняє від токсинів

Білий корінь володіє чудовими діуретичними властивостями, змушуючи часто бігати у туалет. Це добре для загального детоксу, очищення нирок і зниження ваги (ви, мабуть, не знали, що сеча на 4% складається з жиру?).

6. Вбиває бактерії і грибки

Гірчична олія в складі хрону чудово справляється з мікробами і бактеріальними інфекціями, включаючи кишкову паличку і стафілококи, позбавляє від інфекцій сечостатевої системи і гайморових пазух, а також працює як протигрибковий засіб.

7. Бореться з ГРВІ

Характерний запах хрону, який змушує ніс свербіти зсередини, а очі – сльозитися, допомагає прочистити ніс, позбавляючи від закладеності, викликаної застудою, хворобою або алергією.

Крім цього, дослідження підтверджують: хрін допомагає боротися з раком і поширенням метастаз завдяки унікальним біоактивним з’єднанням.

Біохіміки і дієтологи продовжують вивчати корисні властивості хрону, але в той же час застерігають від зловживань, щоб не спровокувати роздратування шлунково-кишкового тракту, що можливо при виразці шлунка, запаленнях кишківника, інфекціях шлунково-кишкового тракту та інших захворюваннях травної системи; збільшення діурезу (виділення сечі), що небезпечно при захворюваннях нирок; загострення гіпотиреозу: овочі сімейства капустяних класифікуються як зобогенні, оскільки можуть пригнічувати функцію щитоподібної залози, особливо якщо вживати їх у сирому вигляді і в великих кількостях.

 

 

Коментарі
30 Березня 2020, 23:00
Хрон -це алкаш,хрін по украінські,хрен по російські !
30 Березня 2020, 23:47
Хрєн то правда!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024