На Ковельщині протестують проти можливого закриття сільської школи

24 Лютого 2017, 13:29
6378

Понад 150 чоловік підписали відкритий лист до керівників держави, Волинської області, Ковельського району, депутатів всіх рівнів та до сільського голови Дубівської об’єднаної територіальної громади Романа Троцюка з приводу «реорганізації» школи в Облапах.

«Ми, батьки учнів загальноосвітньої школи I-III ст. с. Облап Ковельського району Волинської області, глибоко занепокоєні планами новообраного голови Дубівської об’єднаної територіальної громади Троцюка Р. В. «реорганізувати» нашу школу, – йдеться у відкритому листі. – Насправді під «реорганізацією», на нашу думку, криється подальше закриття школи.

Ми вимагаємо від шановного Романа Володимировича не здійснювати цей задум. Адже закриття середньої школи призведе до занепаду та втрати перспектив розвитку одного з найбільш знаних сіл Ковельщини, яке має давні традиції та славну історію, жителі якого брали активну участь у визвольному русі часів Другої світової війни, а тепер віддають своє життя і боронять Україну в російсько-українській війні.

Нам дуже прикро й образливо за таке ставлення до нашої школи, яка не заслуговує цього, бо завжди була на хорошому рахунку і нині знаходиться серед кращих навчальних закладів І-ІІІ ст. у районі. І раніше, і тепер вона не належить до найменш укомплектованих шкільних закладів Ковельського району.

Нині в ній навчається 101 учень, а через два роки їх кількість уже буде понад 130 осіб. Із 23-х районних шкіл І-ІІІ вона займає восьме місце за наповнюваністю.

У нашій школі викладають досвідчені педагоги, які мають високий професійний рівень. Про це свідчать їхні високі здобутки. Так, за останні роки вони шість разів ставали переможцями районного конкурсу «Вчитель року», чотири рази – призерами обласного конкурсу «Вчитель року», тричі – лауреатами обласного конкурсу «Вчитель року». Серед педагогів Облапської школи – один вчитель-методист, 4 старші учителі, 9 учителів із вищою категорією. Усі предмети в школі викладають дипломовані фахівці з однією-двома вищими освітами, хоч окремі з них мають і неповне навантаження.

Більше 70% випускників нашої школи за останні роки стали студентами-бюджетниками престижних вишів України: Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Київ­ська політехніка», Львівського національного університету імені Івана Франка, Київського національного авіаційного університету, Київського медичного університету, Університету державної фіскальної служби України та інших провідних освітніх закладів.

Серед випускників нашої сільської школи – доктори та кандидати наук, поети, посадовці, вчителі, лікарі. Два наші нещодавні випускники Облапської школи Олег Трофимчук і Тетяна Титюк нині є аспірантами державної форми навчання КНУ ім. Т. Г. Шевченка та СНУ ім. Лесі Українки й невдовзі здобудуть науковий ступінь кандидата наук.

Ще один фактор, який підтверджує неправомірність «реорганізації», – економічний. Візьмемо, скажімо, для порівняння школу в селі Дубовому, в якому знаходиться адміністрація нашої новоствореної територіальної громади. Якщо врахувати коефіцієнт вирівнювання, кількість дітей, кількість ставок педагогічних працівників, то кошти, які отримує Дубівска ОТГ (освітня субвенція), красномовно свідчать, що фінансові витрати в Облапській ЗОШ на одного учня не більші, ніж у Дубівській.

Належний рівень має матеріально-технічна база в Облапській школі. У ній функціонує сучасний кабінет інформатики з підключенням до Інтернету; просторий спортзал; їдальня, де наші діти отримують харчування за помірну оплату; майстерня для занять із трудового навчання; чудова бібліотека.

За кошти меценатів-емігрантів із Канади відремонтовано більшість шкільних кабінетів, коридори та інші приміщення. Впродовж останнього року придбано сучасні нові парти та стільці для шести кабінетів школи. Фахово і красиво оформлено кабінети історії України, української мови та літератури, біології, математики, фізики, початкових класів. Заплановано їхнє подальше дообладнання.

У селі Облапах Ковельського району середня школа існує ще з 30-х років XX ст. Впродовж майже століття ніколи не виникало питання про «реорганізацію» або закриття цього шкільного закладу. Так, у ній навчалися в роки Другої світової війни, не закривали школу і в тяжкий повоєнний період. Хоч не було тоді, як свідчить історія, і відповідного приміщення, і належних кадрів, проте середня школа функціонувала.

Як бачимо, «реорганізувати» чи закрити школу не збиралися ані фашисти під час війни, ані радянські політруки в часи повоєнної розрухи, ані «табачники» і «януковичі». Тож чи не ЗЛОЧИНОМ можна назвати плани знищити школу в селі Облапах Ковельського району вже в суверенній Україні, незалежність якої разом із тисячами українців виборювали і випускники цього шкільного закладу, наші односельчани?

Нам, батькам, кажуть, що будуть довозити дітей до Дубівської школи автобусом. Це ж нонсенс! Навпаки, доцільніше було б довозити дітей із сусідніх сіл Городища, Гредьок, Красноволі в нашу Облапську школу, адже це – тільки 6-11 км, і значно ближче, аніж везти в Дубівську школу, до якої віддаль 15-21 км, а, враховуючи заїзд в Облапи, – 29 км.

Тому ми звертаємось у першу чергу до голови Дубівської об’єднаної територіальної громади Троцюка Р. В.: прислухайтесь до здорового глузду, не руйнуйте того, що створено нашими попередниками, не закривайте школу і не знищуйте село!!! Не накликайте на себе гнів людський і Божий!!!

Звертаємось до Вас із великою надією на допомогу із сподіваннями посприяти справедливому вирішенню проблеми, яку штучно створили в нашому селі Облапах. Наші діти мають конституційне право отримати середню освіту тут, у селі, де упродовж десятків років її здобували їхні батьки. Наша влада, яку ми обираємо, не повинна створювати нам проблеми і незручності, а навпаки – має допомагати їх вирішувати.

Ми і наші діти хочемо бути освіченими громадянами і жити у правовому суспільстві України, де гарантовано їхні права і свободи. Ми не хочемо і проти того, щоб з нами поводилися так, як сьогодні Путін чинить з Україною: якщо ти незахищений і бідний, ти – ніхто і тебе знищать, хоч ти і сусід!!!

Слава Україні!

Із великою шаною до Вас – Віталій ВІТИК, Ірина СОЛОПЧУК, Антоніна ГАВРИЛЮК, Олена ЗУБРИКОВА, Валерій ПОЛІЩУК, та інші – всього понад 150 чоловік».

Коментарі
24 Лютого 2017, 16:59
Ззокрили завод КОМО люди лишились без роботи, а зараз школу хочуть закрити чи це не ті самі люди стоять за цим!!!! Назрівае бунт!!!
24 Лютого 2017, 18:32
Особливо тяжко буде молодшим класам. Візьмем першокласника.Замість того щоб дитина поспала батьки будуть змушені будити раінше щоб доїхали до школи,а коли закінчаться уроки чекатимуть старші класи,бо автобуса ніхто туди-сюди не гнатиме. І що ми маємо: мінімум о 7-й підйом і о 16-й год аби приїхали додому,а ще готувати домашнє завдання! Як дитина 6-ти років буде переносити таке навантажанна, і як воно відражатиметься на його подальшому здоров'ї нашу владу не цікавить! Їм аби знайти новий спосіб щоб ШВИДКО І ЛЕГКО напхати кармани...
24 Лютого 2017, 18:38
Це називається ідемо в європу? ДИБІЛІЗМ!!!!!
24 Лютого 2017, 18:45
1 школа на тергромаду- грамоті всібудуть вчиться вдома на латиніці...
24 Лютого 2017, 20:21
Бакчили очі, що вибибирали, то їжте щоб повилазили. Вас всіх попереджував Петр Об'єдков перед виборами, а його з дружиною ще до цих пір ганьбить і поливає брудом районна влада. Не Троцюк вами керує, а пан Безека. До нього йдіть поклонитися, може вас і побачить. Облапи гарне і велике село яке має майбутне і кількість дітей буде рости. Але керовники живуть сьогодняшним днем і майбутнє їх не цікавить. А тимчасово при церкві робіть 4 класи школи і хай діти там вчаться. Так було при поляках!
24 Лютого 2017, 20:57
Це треба "патрiотам", стадом легше управляти. Нация тупа- це європейський шлях.
25 Лютого 2017, 00:38
Ото обрали голову, Троцюка,Безеку - тіштесь, хоч повкакуйтесь.
25 Лютого 2017, 03:57
А для чого рабам освіта? Хіба потрібне знання щоб виносити горшки з-під Італійських бабусь, чи треба щось кумекати щоб гнути спину на Польських плантаціяй? Чи може нашій нації світить щось БІЛЬШЕ в майбутньому? Навіть і не надійтесь
25 Лютого 2017, 09:23
При всій повазі до перелічених надбань Облапської школи хочу окреслити і прогалину . Мій товариш і випускник цієї школи Василь Філюк - вчитель від Бога , патріот , що багато зробив для захисту освіти району , медицини ( збереження МТО).Якби він був живий то певно це &quot;питання &quot; навіть не поставало би ?<br/> Ми з Андросюком в процесі виборчих перегонів пройшли пів села по засніжених Облапах - просили , переконували - проголосуйте за Філюка Ігора Васильовича !<br/>Але чомусь не проголосували ні за знану фамілію , ні за АТОвця .Спрацювали інші чинники - грошові бонуси від олігархічних центрів впливу.<br/> Забули певно історію ???<br/>- Хто забрав за безцінь громадське поголівя ВРХ ? <br/>-Хто забрав молоковози з колгоспу ?<br/>- Де робочі місця на КОМО , Льонзаводі ?<br/>- Де обіцяні Закони ВР про підтримку Полісся?<br/> - ОТАКИЙ УРОК ПОЇДАННЯ ДАРМОВОГО СИРУ ЗА 200 ГРН ...
25 Лютого 2017, 16:20
Наскільки мені відомо мова йде про створення в с. Дубове опорної школи , а не про ліквідацію Облапської ЗОШ . Що таке опорна школа почитайте в інтернеті . Такий позитивний досвід застосовується зараз в об'єднаних територіальних громадах по всій державі . Протягом 2016 року утворено 137 опорних шкіл та 360 їхніх філій<br/> http://www.pedrada.com.ua/article/272-qqq-16-m11-25-11-2016-shcho-neobhdno-znati-pro-oporn-shkoli
25 Лютого 2017, 18:09
Або ти не в темі, або ти цинічно лукавиш. Холуй безеківський.
26 Лютого 2017, 22:42
А Ви будь ласка ознайомтеся. з передвиборчою програмою Р Троцюка , і хай відповість чому не виконує обіцянки???? Не виконує значить вмсловити недовіру і зробити перевибори, щоб людей не обманювали!!
27 Лютого 2017, 01:43
та ні перевиборів для вас лохів не буде, будете жерти що обрали
27 Лютого 2017, 10:15
Причрму тут Троцюк .Запитайте про це у &quot;вельмишановного&quot; Козака та Броыла.Це районовы очыльники разом з Кульцманом так поступають.Спитайте у них.
27 Лютого 2017, 15:22
Гриневич: планується закриття 169 малокомплектних шкіл.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024