У ковельському суді зачитали обвинувальний акт підозрюваному у вбивстві неповнолітньої

25 Лютого 2017, 12:49
2522

24-го лютого у Ковельському міськрайонному суді Волинської області розглядали кримінальне провадження щодо неповнолітнього Назара Статочнюка, якого обвинувачують у вбивстві мешканки Нововолинська Катерини Литкіної

До суду з’явилося четверо свідків, хоча за списком їх мало  бути семеро, – пише Буг.

Прибули на засідання також  спеціаліст служби у справах дітей виконавчого комітету Нововолинської міської ради Наталія Сидор і старший інспектор ювенальної превенції Нововолинського відділку поліції Олександр Навроцький. Головуюча суддя Ірина Логвинюк повідомила цим особам, що вони повинні брати участь у кожному судовому процесі, так як справа суворої кваліфікації стосується неповнолітнього.

Адвокат обвинуваченого Віктор Шостак подав клопотання з вимогою звільнити неповнолітнього Назара Статочнюка з металевої клітки, в якій він перебуває під час судового засідання. У кримінальному провадженні нема даних, які б свідчили, що хлопець схильний  до насильства.  Він не є суспільно небезпечною особою, відповідно не становить загрози для учасників судового процесу.

Також на попередніх засіданнях неповнолітній утримувався в металевій клітці, а це перешкоджало належному та ефективному правовому захисту. Питання, що задавалися судом Назару Статочнюку, могли бути незрозумілими, адже він ізольований від залу. Ці факти підривають справедливий судовий розгляд.

Фотографії обвинувачуваного за гратами розповсюджуються у ЗМІ. Формується суспільна думка, що Назар Статочнюк вибив Катерину Литкіну.  Отже, таке тримання у клітці тисне на нього психологічно, принижує гідність у власних очах.

Адвокати Вікторії Литкіної та Сергія Литкіного (постраждалі) це клопотання не підтримали. Прокурор Сергій Самчук додав, що в ході досудового слідства у Назара Статочнюка виявили дисгармонійні розлади, а це все ж таки може впливати на його поведінку під часу судових слухань.

Опираючись на думку сторони потерпілих колегія суддів це клопотання не підтримала. Врахували також те, що інша кімната в Ковельському міськрайонному суді, де можна було б продовжити засідання, наразі, зайнята.

Опісля прокурор Сергій Самчук зачитав обвинувальний акт у повному обсязі:

«У ході проведення досудового розслідування встановлено, що 2-го серпня 2016 року Статочнюк Назар Андрійович  за попередньою змовою групи осіб (з Терлецьким Максимом Едуардовичом), усвідомлюючи значення та суспільно небезпечний характер власних дій і керуючись метою навмисного протиправного вчинення смерті іншій людині, знаходячись на верхівці терикону шахти №3, на ґрунті довготривалих неприязних особистих відносин спільно нанесли в область голови неповнолітній Литкіній Катерині Сергіївні не менше восьми ударів з ознаками повторної травматизації, чим заподіяли настання смерті. В подальшому, з метою приховання злочину перенесли труп в інше місце на вказаному териконі, де він був виявлений 11-го серпня 2016 року. Згідно висновку судово-медичної експертизи,  на тілі Литкіної виявлено тілесні ушкодження, а саме розтрощення голови у вигляді багатофрагментних переломів кісток склепіння, основи і лицевої частини черепа», –  йшлося в обвинувальному акті.

Назар Статочнюк зазначив, що у вказаний день перебував дома (2-го серпня), тому зміст цього акту йому незрозумілий.

Далі Сергій Самчук подав клопотання про дослідження доказів, суддям передав матеріали з усіма експертизами. На його думку, спочатку потрібно дослідити всі ці письмові документи, а тоді слухати свідків.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: У Ковелі судять обвинуваченого у звірячому вбивстві юної мешканки Нововолинська

Адвокат обвинувачуваного Сергій Полячук це клопотання частково підтвердив, але до долучених прокурором матеріалів висловив сумнів. Він наголошував, що захисники обвинувачуваного належно з ними не ознайомлені.

Судді ухвалили такий порядок розгляду справи: допитати свідків, потерпілих, а тоді досліджувати докази і допитувати Статочнюка. Сторона обвинувачуваного рішення це не одобрила. Адвокат неповнолітнього Сергій Полячук заявив суддям відвід, але попросив надати йому час, аби письмово його оформити (два-три дні). Колегія суду, порадившись на місці вирішила зробити перерву лише на декілька годин.

Отож, після двогодинної паузи судді відвід усе ж не підтвердили, назвали його безпідставним. Але захисникам Назара Статочнюка було повідомлено, що вони мають право належним чином ознайомлюватися зі всіма матеріалами. Тому прокурор Сергій Самчук передав адвокатам Назара Статочнюка копії усіх клопотань, письмових документів, які попередньо пред’явив суду.

У висновку обидві сторони судового процесу погодили, що свідків варто допитувати після належного дослідження усіх документацій, тобто люди приїхали з Нововолинська марно).

27-го березня у Ковельському міськрайонному суді будуть розглядати всі докази, в тому числі речові.

Коментарі
26 Лютого 2017, 11:46
Які довготривалі неприязні стосунки між неповнолітніми? Сопляк боїться 152-ї статті (за згвалтування), щоб його по кругу в СІЗО і на зоні не пустили. А тому і бреше як може.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39