Ковельчан закликали берегти природу від пожеж

21 Квітня 2020, 12:48
Ковельчан закликали берегти природу від пожеж 3224
Ковельчан закликали берегти природу від пожеж

Щоденні оперативні дані відкривати і читати сумно – там низка пожеж сухої трави, сміття, торфу, очерету, чагарників, спричинені людською байдужістю. Причому іноді навіть зумисних підпалів сухої рослинності волинянами.

У Волинській області зареєстровав понад 421 пожежу в екологічних системах Волині, з них 22 загорання покладів торфу та 29 пожеж у лісах. Площа, пройдена вогнем, який знищив все живе на своєму шляху, склала понад 673 га.

Зараз надзвичайно високий ступінь навантаження на підрозділи ДСНС України. Це ліквідація пожеж в природних екологічних системах, житловому секторі громадян, боротьба з коронавірусом, зокрема проведення дезінфекційних заходів, чергування на блокпостах і звичайна повсякденна робота. Крім того, сьогодні триває ліквідація двох пожеж торфяників у Любомльському та Горохівському районах  на загальній площі близько 2 гектарів. У зв’язку з цим, рятувальники краю звертаються до мешканців області бути максимально відповідальними у пожежонебезпечний період, не випалювати сміття, суху рослинність та проявляти обережність у поводженні з вогнем. І пам’ятайте, що Верховна Рада підвищила штрафи за підпал сухостою у 18 разів.

Верховна Рада України прийняла законопроект №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)». «За» проголосували 328 народних депутатів.

Читайте також: Верховна Рада підвищила штрафи за підпал сухостою у 18 разів

Прийнятий проект закону суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Згідно із законом, штраф за забруднення повітря становить від 30,6 тисяч гривень до 61,2 тисяч гривень або обмеженням волі терміном до трьох років. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91,8 тисяч гривень до 153 тисяч гривень.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1500 до 4590 гривень і на посадових осіб – від 4590 гривень до 15,3 тисяч гривень. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – штраф від 4500 гривень до 15,3 тисяч для громадян та від 10 710 гривень до 18 360 гривень.

Випалювання стерні, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – карається штрафом від 3060 гривень до 6120 гривень для громадян та 15 300 до 21 420 гривень для посадових осіб. Якщо ті ж дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду – від 6120 до 12 240 гривень.

Ковельський міськрайонний відділ управління ДСНС

Читайте також: 

У селищі Люблинець горіла дача

Рятувальники опублікували нову порцію фотографій паліїв сухостою

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024