У Ковелі відкрили справу за перешкоду працівнику ЗМІ

25 Квітня 2020, 09:14
У Ковелі відкрили справу за перешкоду працівнику ЗМІ 2802
У Ковелі відкрили справу за перешкоду працівнику ЗМІ

Суд зобов’язав поліцію розпочати кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

Як вже повідомляв Район.Ковель, 26 березня цього року близько 10 години ранку спецкор волинської газети «Вільна думка» Микола Силюк в умовах карантину прийшов у масці на пленарне сесійне засідання Ковельської міської ради для підготовки репортажу, однак до приміщення не потрапив. Охоронці просто не відчиняли йому вхідні двері адміністративної будівлі і вдавали із себе глухонімих, ніяк не реагуючи на запитання.

Оскільки інших відвідувачів, причому без масок, охорона пропускала, то Микола Силюк, маючи редакційне посвідчення свого видання, зателефонував до поліції на службу «102», бо такими діями охорона перешкоджали його законній журналістській діяльності, що є правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України.

Читайте також: Працівника ЗМІ не пропустили в Ковельську міську раду

У той же день Микола Силюк подав письмову заяву на ім’я тимчасово виконуючого обов’язки начальника Ковельського відділу поліції Олександра Ципка, в якій просив притягнути до відповідальності осіб, котрі в Ковельській міській раді перешкоджали його журналістській діяльності (обласна газета «Вільна думка» знаходиться у місті Луцьку на вулиці Ковельській, 2 та має свідоцтво про реєстрацію ВЛ № 147 від 18 травня 1999 року).

Однак старший слідчий Ковельського відділу поліції Дмитро Мартинюк склав письмову відмову заявнику у внесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, мотивуючи тим, що в заяві спецкора газети від 26 березня «відсутні обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення».

У судовому засіданні під час розгляду скарги Миколи Силюка було встановлено, що його заява містить виклад обставин, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, а отже, вона не може бути розглянута як звичайне звернення.

«Формальні ознаки злочину у заяві наявні, тому для перевірки заяви по суті та прийняття обґрунтованого рішення про наявність чи відсутність в діях осіб, на яких вказує заявник в своїй заяві, складу інкримінованого злочину необхідно провести досудове розслідування, яке розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР», – йдеться у судовій ухвалі від 22 квітня.

Ковельський міськрайонний суд під головуванням судді Петра Бойчука зобов’язав уповноважених осіб відділу поліції внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування за заявою Миколи Силюка.

Нагадаємо, пленарне сесійне засідання 26 березня відбулося у закритому режимі – без відвідувачів (запрошених, представників ЗМІ, уповноважених і т.п.) на підставі розпорядження міського голови Олега Кіндера від 25 березня 2020 року за № 8-ра.

Згідно регламенту Ковельської міської ради VII скликання, який прийнято 17 серпня 2017 року, «усі засідання міської ради, її органів є відкритими, окрім випадків визначених законодавством та даним регламентом, коли засідання проводяться відповідно в закритому режимі». У регламенті більше нічого не сказано про закритий режим сесійного засідання. А що каже законодавство?

У пункті 17 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко вказується: «Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань визначається радою відповідно до закону».

Відтак провести закрите пленарне засідання можна лише за прийнятим рішенням самої ради. Однак, як відомо, депутати на засіданні 26 березня за це не голосували.

Розпорядження мера Олега Кіндера зневажає один з основоположних принципів місцевого самоврядування – гласність, ліквідовує забезпечене законом право кожного бути присутнім на сесії. Це можна розцінювати, як перевищення влади або службових повноважень. Такі дії підпадають під ознаки статті 365 Кримінального кодексу України.

Коментарі
25 Квітня 2020, 15:44
Невнесення відомостей за заявою про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - це зловживання службовим становищем, яке містить ознаки кримінального правопорушення (злочину), передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України.
25 Квітня 2020, 20:09
Шпіцкор газети *Божевільна думка*..... Приїбашик.....
25 Квітня 2020, 23:30
вільна думка давно не виходить. редактор і видавець микола панасюк помер кілька років тому. силюк не гріши - бог покарає як і тих хто тобі потурає.
25 Квітня 2020, 23:46
Ото і все, що ти зміг видушити зі свого кісткового мозку (головним і спинним тебе Бог обділив)...
26 Квітня 2020, 11:56
Мавпу на дерево яке вонозрізало по всьому місту
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024