У Ковелі колишню Велику синагогу можна «по кірпічику» розібрати, – депутат

07 Березня 2017, 12:19
8547

Ковель – місто епохальних пропозицій! Не встигли «розійтися круги» від непересічної ініціативи депутата міськради від «Свободи» Вадима Ткачука щодо спиляння вказівника з назвою вчорашнього міста-побратима Ржева (Росія), як «естафету» підхопив його відомий колега з УКРОПу Володимир Косцьов’ят, який каже, що йому соромно мешкати у Ковелі.

Один з найактивніших у міськраді «укропівців» на депутатській комісії розкритикував статтю про долю єврейської громади Ковеля під час Другої світової війни у науковому збірнику «Ковель і Ковельщина в історії України та Волині» (матеріали 50-ї Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції, присвяченої 22-й річниці Незалежності України і 495-річчю надання Ковелю Магдебурзького права, яка відбулася у Ковелі 12-13 грудня 2013 року).

«Саме більше, що для мене, коли я взяв цю книжку, що видана у грудні тринадцятого року. Акурат, коли Майдан був. Ця товста, як там, про Ковель, редактор – міський голова, чи хто там. Чесно вам скажу: дивні речі! Чотири тисячі євреїв, написано, розстріляно – жителів Ковеля. Фамілій немає. Чому? Познищували. То сьогодні чотири тисячі собак, вистріляйте. Я понятія не маю…», – мовив Володимир Косцьов’ят.  

Не залишив він поза увагою і спорудження за радянських часів Палацу культури на місці колишнього єврейського кладовища, де також проводилися масові розстріли євреїв, згадавши при цьому мера Олега Кіндера, бо той не вірить у факт розстрілів там і навіть дуже непристойно глузував з депутата Волинської обласної ради Андрія Турака, декілька разів запитуючи останнього, «чи він підносив патрони, коли розстрілювали євреїв».

«Ті кості забетоніровали у 1984 році за наші гроші бандити, бо інакше їх не назвеш. За п’ять мільйонів рублів. Забетоніровали. Будинок той поставили, щоби ті кості не перепоховали. Палац культури. Але мені дивно друге. Чотири тисячі жителів розстріляли, а ще є люди, які кажуть: «А ти що, патрони підносив?» Скажу чесно, мені настільки стидно, що я тут живу. А що, обеліска поставити, то що? Яке рішення треба? Обеліск там має бути – чотири тисячі розстріляно жителів Ковеля. Чому нема обеліска? Що то такі великі гроші? З мраморної крошки поставити. Мені стидно, ще раз кажу. Мені стидно, що я тут живу. Але наразі оті діти, які зараз школу кінчають, вони за 15-20 років то поміняють», – впевнений Володимир Косцьов’ят.

Присутні в залі нагадали депутату, що, окрім місця розстрілів на вулиці Володимирській, де Палац культури, є не менш страшне місце – приміщення Великої синагоги, де восени 1942 року нацисти теж страчували невільників ковельських гетто. Сьогодні, там трудяться сотні жінок, які й не уявляють, що на місці їх праці людська кров стікала підлогою до кісточок, а на стінах люди нігтями залишали передсмертні послання. Нині тут швейна фабрика виробничо-комерційної фірми «Ковель». Це – приватна власність, в якій, крім виробничих цехів, розмістили ще й ресторанний заклад.

«Її можна по кірпічику розібрати», – сказав депутат від УКРОПу.

«Кирилович, давайте не розбирати поки те, що збереглося, слава Богу. Добре чи погано, але воно є», – зауважив один з присутніх на депутатській комісії.

«Погано… погано…», – підсумував Володимир Косцьов’ят.

Довідково:

До Початку Першої світової війни у Ковелі було кілька синагог, в тому числі Велика синагога, збудована у 1886-1907 роках. Наприкінці війни у місті погром вчинили польські солдати генерала Халлера, у 1919 р. – війська Директорії, у 1920 р. – загони генерала Булак-Балаховича. Після закінчення радянсько-польської війни Ковель залишився в складі Польщі. У 1921 р. в місті мешкало близько 13 тисяч євреїв (61,2% населення). 

Коментарі
07 Березня 2017, 16:44
Невігласи
07 Березня 2017, 17:57
Вся земля всіяна людськими рештками. Наше місто не виняток. Давайте тепер весь Ковель знесем к чортовій матері бо ж десь-хтось-колись був похований
07 Березня 2017, 18:13
В Ковелі ще був дерево обробний комбінат.ДОК його називали.А тепер немає.По кірпічику розібрали
07 Березня 2017, 20:45
А я не піду в синагогу
07 Березня 2017, 22:35
За пару тисяч років історії людства мало лишилося місць, де б хтось не загинув чи похований. <br/>За газове господарство ще ніхто не згадував. Там теж було кладовище.
07 Березня 2017, 22:58
Може вже вистачить будувати (споруджувати) пам'ятники, безкінечно копирсатись в історії та бездумно сперечатись про завідомо другорядні речі в той час, коли практично знищена вся місцева промисловість, село доведено до стану гіршого, ніж воно було сто років назад. Депутати, невже ви не розумієте, що з головою весь час повернутою назад іти вперед якось незручно.... Може, вже почнете думати як людям виживати в цій країні загалом та в місті Ковелі зокрема????
08 Березня 2017, 10:40
Раді і міському голові такі треба, вони ж крім бла-бла, нічого суттєво не міняють і не заважають.
08 Березня 2017, 11:47
«Саме більше, що для мене, коли я взяв цю книжку, що видана у грудні тринадцятого року. Акурат, коли Майдан був. Ця товста, як там, про Ковель, редактор – міський голова, чи хто там. Чесно вам скажу: дивні речі! Чотири тисячі євреїв, написано, розстріляно – жителів Ковеля. Фамілій немає. Чому? Познищували. То сьогодні чотири тисячі собак, вистріляйте. Я понятія не маю…», – мовив Володимир Косцьов’ят. Це ти недоумку невиліковний невинних жертв з собаками прирівняв? Тікай падло з Ковеля бо табе точно ніхто не згадає і з крошки табличку не приб&quot;є, придурку ти нерозумний
08 Березня 2017, 21:38
Шановні Модератори! Крім питань внутрішньо-потолітичної боротьби на рівні Ковеля, і то, з однобічною критикою місцевої влади, або новин, які скопіювані з інших сайтів, нічого іншого не бачу. Чогось такого серйозного, аутентичного - абсолютно нічого немає. Або щось рівня цієї публікації, щось на рівні дослівного переказу дуже &quot;косноязикого&quot; депутата місцевої ради, це, я так зрозумів, вершина творчості даного інтернет-ресурсу, який &quot;застовбив&quot; <br/>Район Ковель,. І цей &quot;інтелект&quot; і надалі буде використовувати назву м. Ковеля? Що подумають про наше місто інші жителі України, коли побачать рівень наповненості цього ресурсу?
08 Березня 2017, 23:23
нема чого на дзеркало нарікати. місто є таким як є.і оте місто обрало таку владу.косноязику.яка є.одна тіки поправочка.сайт називається район.ковель а пишите все про місто.не про район.а там тоже коміків і шизіків хватає.
09 Березня 2017, 02:00
Якщо тупому лемку Коцьовяту соромно мешкати в нашому місті, то хай валитьдо себе на лемщину. Скакуни дебільні.
09 Березня 2017, 02:03
По кірпічіку такі як Косцьовят та інші придуорки або просто паскуди розвалили все на світі: СРСР, Україну, м. Ковель, економіку, культуру,освіту, медицину і т.п. Від їх покращень кожний рік все краще.
09 Березня 2017, 09:20
Господи, як земля ще носить того косцьовята, хіба такі придурки можуть бути депутатами, нам соромно за їх партію яка висуває і підтримує таких недоумків, воно більше нічого і не зробило для міста тільки те щоб паскудити за кожним кутком
09 Березня 2017, 11:30
якщо ви дійсно уважно читаєте, то є багато новин з висловлюваннями мера Кіндера. це теж відноситься до &quot;однобічною критикою місцевої влади&quot; ?
09 Березня 2017, 18:33
Як взагалі не соромно так говорити про минуле свого міста! Бидло невиховане
10 Березня 2017, 00:19
А то не його місто. Він звичайний галицький зайда, який не поважає людей, серед яких живе, і вважає &quot; же все має бути тилько як в Львуві&quot;.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024