Чи поїдуть волиняни відпочивати на Світязь після карантину

29 Квітня 2020, 13:41
2560

Послаблення карантинних обмежень можливе вже з 11 травня. Нещодавно уряд оприлюднив стратегію виходу з карантину, що складається з 5-ти етапів. Зокрема, під час першого хочуть відкрити парки, зони відпочинку, частину об’єктів індустрії краси, другого – спортзали, кінотеатри просто неба, готелі, третього – окремі заклади освіти, ТРЦ, театри, кінотеатри та хостели. Громадський транспорт, що включає міжміське та міжобласне сполучення, може запрацювати лише на четвертому етапі. А про відкриття кордонів та відновлення міжнародного авіасполучення поки взагалі не йдеться.

Утім, деякі країни, наприклад, Туреччина, заявили про готовність приймати туристів з усього світу. Щоправда, із новими правилами гри: аеропорти, готелі, ресторани, музеї та інші туристичні пам’ятки переобладнають відповідно до вимог соціального дистанціювання, у туристичних містах розгорнуть спеціальні лікарні та доправлять туди апарати ШВЛ, регулярно дезінфікуватимуть транспорт, готелі більше не матимуть системи харчування all-inclusive та переходитимуть до систем комплексного харчування, хочуть наполовину скоротити кількість шезлонгів на пляжах.

Читайте також: За зиму води у Світязі стало більше

Щодо країн Євросоюзу, то тут ситуація складніша. У ЄС хочуть діяти поетапно і спершу зняти обмеження на подорожі всередині Шенгену, а вже потім – відновити допуск іноземців. Спочатку йшлося про відкриття зовнішніх кордонів у 2021 році, пізніше заговорили про кінець 2020 року. На сьогодні це питання ще обговорюють.

Своєю чергою, у Кабміні українцям радять планувати відпочинок на другу половину літа за умови, що ситуація з COVID-19 не буде загострюватися.

Читайте також: Мандрівка вихідного дня: пішки довкола озера Велике Чорне

Тож як хоча б приблизно окреслити омріяну майбутню відпустку і куди за умови оптимістичного сценарію можна буде податися, дізнавалося Інформаційне агентство ВолиньPost.

Чорногорія, Болгарія, Кіпр: які варіанти краще придивлятися волинянам за кордоном

Цьогоріч туристичний сезон можна вважати зірваним, проте варто розраховувати на відкриття для відпочивальників деяких країн, каже директор туристичного агентства «Патріот» Богдан Климчук. За оптимістичним прогнозом йдеться про середину червня, песимістичним – про липень-серпень. Найімовірніше, першими свої кордони для туристів відкриють держави, що найменше постраждали від COVID-19 і не входять у Шенгенську зону, наприклад, Чорногорія, Албанія, Болгарія, Греція, Кіпр. Однак відкриття неба урядом України – під питанням.

Читайте такожУ соцмережі опублікували сорок неймовірних світлин озер Шацького нацпарку

«Стосовно масових напрямків, то прогнози стосовно Туреччини були з травня, але якщо навіть сезон розпочнеться у червні-липні, це буде дуже добре. Єгипет відкриється теж одним із перших попри не дуже позитивну статистику з інфекцією. Чи варто туди їхати? Треба зважати на дані і обирати готелі, котрі вводитимуть додаткові етапи захисту. Зокрема, як поки йдеться про Туреччину: розміщення шезлонгів на відстані, інший формат подачі їжі – не all-inclusive, а la carte (харчування із меню)», – зауважив Богдан Климчук.

Щодо Європи прогнози поки не такі втішні, проте ситуація стрімко змінюється. Наразі у країнах ЄС йдеться радше про розвиток внутрішнього ринку туризму. Італія, наприклад, готує програму стимулювання: громадянам відшкодують частину витрат на відпустку, проведену у власній країні.

«Загалом у турбізнесі ситуація дуже складна. Якщо в Німеччині уряд підтримує туроператорів, допомагаючи їм фінансово, наразі в Україні про це не йдеться. Усі на повному мінусі, але оптимістично дивляться у завтра», - відзначив очільник турагентства.

Суттєвого подорожчання відпочинку у порівнянні з минулим роком за кордоном не передбачають. У серпні на сьогодні варіант відпустки в Туреччині на 7 ночей за двох у 5-зірковому готелі коштує від 889 доларів.

Бум внутрішнього туризму

За словами Богдана Климчука, беззаперечно криза стане стимулом для розвитку внутрішнього туризму, адже людям набридло сидіти в чотирьох стінах і заощадження вони будуть готові витратити на подорожі.

Основними напрямками в Україні традиційно стануть Чорне і Азовське моря, на заході – Карпати, першочергово ті садиби та готелі, де є вихід до водойм.

«У такій ситуації навіть Луцьку перепаде турист, адже людям захочеться побачити щось нове. У Луцьку ми працюємо над цікавими екскурсіями, зокрема розважального, театралізованого характеру», – каже мандрівник.

Щодо відпочинку на Світязі, на думку керівника турагентства, ситуація двозначна. По-перше, озеро дуже обміліло, по-друге, вартість відпочинку часто захмарна і не відповідає якості наданих послуг

«Cвітязь буде переповненим. Це факт. Але ціни… Там ціни моря і навіть дорожче. Якщо через пандемію ви побоюєтеся бронювати відпочинок за кордоном, то бронюйте Україну. Але не перед самим від’їздом, а завчасно. Хто захоче відпочити – відпочине, організуємо, аби було за що», – наголосив він.

Світязь в очікуванні відпочивальників

У селі Світязь готові приймати туристів після зняття карантинних обмежень. Утім, власники котеджів та відпочинкових баз поки не беруться робити ніяких прогнозів, передусім через невизначеність подальших дій у зв’язку з COVID-19 і значне обміління перлини краю.

Озеро Світязь 25 квітня 2020 року, автор світлини - Олександр Герч
Озеро Світязь 25 квітня 2020 року, автор світлини - Олександр Герч

Підприємиця Наталія, котра володіє готелем за 50 метрів від Світязю, говорить, що найбільше люди традиційно їдуть відпочити у курортний район Волині з настанням спекотної пори року. І якщо волиняни бронюють відпочинок ненадовго і з настанням похолодання чи дощів їдуть, то туристи з інших областей, наприклад, Харківської чи Донецької, залюбки лишаються: ходять на риболовлю, збирають ягоди, «обстежують» село.

«Люди телефонують, запитують про варіанти відпочинку та умови, але поки ніякої конкретики немає, поки не бронюють житло», – поділилася підприємиця і додала, що ціни цього курортного сезону підвищувати точно не буде.

Підприємиця Тетяна, що має базу відпочинку за 150 метрів від озера Світязь, констатує, що конкретніше окреслити ситуацію з відпочинком можна буде лише у червні.

«Поки через цю невизначеність ми також очікуємо. Якщо буде «масковий режим» до вересня, то, швидше за все, люди не будуть їхати відпочивати. До того ж, я здаю житло покімнатно і міркую, як організувати безпечні умови навіть після карантину і чи можливо це, бо люди переважно з дітьми їдуть», – розповіла вона.

За словами жінки, на сьогодні лише двоє людей цікавилися відпочинком у Світязі влітку, один із дзвінків отримали від постійного клієнта. Якщо ж ситуація поверне у позитивне русло і відпочинку на озері бути, підприємиця обіцяє цін не підвищувати.

Куди ще податися на Волині

Начальник відділу туризму департаменту економіки та європейської інтеграції Волинської ОДА Станіслав Ольшевський каже: в умовах сьогодення фахівці роблять ставку, знову ж таки, на внутрішній туризм.

«Ми очікуємо, що до нас поїдуть з інших регіонів України, а також, що волиняни почнуть «досліджувати» свою область», - зазначив посадовець. Відтак, на Волині розробили 7 ключових маршрутів, що включають не лише відвідини музеїв чи пам’яток, а й екстрим – сплави на човнах і байдарках, катання на позашляховиках. Не оминули увагою й популярний нині гастротуризм.

Перший напрям: Луцьк (Луцький Замок, підземелля, Старе місто, музеї: художній, Волинської ікони, краєзнавчий, Луцького братства, сучасного мистецтва Корсаків, зоопарк).

Другий напрям: Луцьк – Затурці (музей В.Липинського) – Зимне (монастир) – Володимир-Волинський (заповідник Древній Володимир) – Устилуг (музей І.Стравінського).

Третій напрям: Луцьк – Воротнів (заказник) – Олика (резиденція Радзівіллів, Костел св. Трійці) – Цумань (національний природний парк «Цуманська Пуща») – Грем'яче (санаторій «Пролісок»).

Четвертий напрям: Луцьк – Жидичин (монастир) – Рокині (скансен) – Переспа (музей Першої світової війни) – Колодяжне (музей-садиба Лесі Українки) – Ковель.

П’ятий напрям: Луцьк – Старий Чорторийськ (панорама р. Стир) – Оконськ (джерела, форелеве господарство) – Костюхнівка (Центр польсько-українського діалогу) – Маневичі (човен-довбанка) –Любешів (Національний парк «Прип'ять – Стохід») – Сваловичі (сплави, екотуризм).

Шостий напрям: Луцьк – Баїв (музей Меду) – Берестечко – Брани (найвища точка Волинської області) – Павлівка (пивзавод) – Старий Порицьк (еко-сироварня).

Сьомий напрям: Луцьк – Шацьк (національний природний парк) – Світязь (активний відпочинок: сплави на човнах, байдарках, мотузковий парк, велокатання, катання на позашляховиках, риболовля, гастрономія тощо).

Відслідкувати події, що відбуватимуться на Волині у літній період, можна за допомогою електронного календаря подій на сайті http://tourism.volyn.ua/.

«На мою думку, область втратить у показниках турзбору та надходженнях до бюджетів усіх рівнів у порівнянні з минулим роком. До того ж, нам треба побороти обміління Світязю та той негативний імідж, який склався довкола цієї ситуації, адже це наша ключова туристична локація», – наголосив Станіслав Ольшевський. Він додав, що в області прогнозують радше незначне зменшення цін, адже бізнесу треба буде ще поборотися за відпочивальників, які матимуть дещо менший бюджет, аніж у попередні роки.

Надія МІЩУК

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024