Чим небезпечний борщівник та як із ним боротися

07 Травня 2020, 15:26
Борщівник Сосновського 1855
Борщівник Сосновського

Розпочався сезон небезпечної та отруйної рослини – борщівника Сосновського, який здатний спричиняти сильні опіки.

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) – багаторічна рослина родини зонтичних (Apiaceae). Стебло високе порожнисте 3-5 метрів висоти, товщина стебла – до 10 сантиметрів. Насіння борщівника розноситься вітром і переноситься водою, тому він  часто зустрічається уздовж річок, узбіччя доріг, лісових насаджень, пасовищ та полів, повідомили у Маневицькій РДА.

Проростає насіння при температурі 1-2 °C, а сходи з’являються при 7-10 °C. Витримує приморозки до 6-8 °C, а взимку мінус 20-25 °C. У ґрунті насіння борщівника може зберігати життєздатність 3-5, іноді 10-15 років.

У рослин, що плодоносили, нагромадження маси в середині літа практично припиняється і вони у вегетуючому стані залишаються до глибокої осені, добре перезимовують і наступного року відростають відразу ж після танення снігу. Через 40-45 днів після початку весняного відростання їх висота сягає 1,5-1,7 метра. Приблизно через місяць (кінець червня-початок липня) найбільш розвинені рослини зацвітають.

Тривалість цвітіння становить 30-40 днів. На центральних парасольках насіння дозріває через 40-45 днів, на бічних – на 7-10 днів пізніше. Після плодоношення рослина відмирає. Якщо немає умов для цвітіння (через недостатню кількість поживних речовин, затінення, посухи або регулярного скошування), воно затримується. За таких умов рослини можуть жити до 12 років.

Особливістю є те, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє дуже сильні опіки при контакті з рослиною відкритими частинами тіла. Навіть найменше торкання до рослини, особливо під час викидання цвітоносів, викликає сильні опіки, які важко гояться, викликають ряд дерматитів.

У випадку, якщо краплина соку цієї отруйної рослини попала на тіло або відбувся дотик до рослини, то ту ділянку тіла необхідно терміново закрити щільною тканиною, щоб запобігти попаданню сонячних променів, а потім добре промити холодною водою з милом.

Захоплюючи нову площу, він пригнічує іншу рослинність, порушує нормальне природне функціонування місцевих екосистем і створює навколо себе власну, неприйнятну для природи тієї чи іншої місцевості. Тому необхідно систематично проводити заходи щодо знищення цієї отруйної рослини.

На практиці доведено найсуттєвіші методи знищення борщівника Соснов­ського:   

  • Систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання (кореневої шийки) на глибині 8-12 сантиметрів. Шляхом обробітку ґрунту або викопуванням
  • Найефективніший засіб боротьби – хімічний, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду у фазі розетки або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування  і санітарних правил.

Що не можна робити знищуючи борщівника  Сосновського:

  • Скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту (якщо тільки скошені рослини не будуть тут же спалені, або якось інакше знищені відразу після скошування)
  • Допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

Зважаючи  на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

Коментарі
08 Травня 2020, 17:40
в Ковелі борщівник небезпечний тим, що на боротьбу з ним кожен рік виділяються АФІГЕННІ кошти. Гроші тратяться( розумій - розкрадаються) а борщівник як ріс, так і росте а в чиновників морди все товщають і товщають.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024