Ковельська лікарня купила апарат штучної вентиляції легень за 705 тисяч гривень

06 Травня 2020, 11:55
1339

Волинські лікарні з початку пандемії коронавірусу замовили 24 апарати ШВЛ на 16 мільйонів гривень.

Медичні заклади Волині, як і всієї України, із початку березня та впровадження карантину активно почали готуватися до найгірших сценаріїв розвитку пандемії Covid-19. Впродовж березня та квітня десять волинських медзакладів замовили 23 апарати штучної вентиляції легень та один наркозно-дихальний. Усе це коштує 16,6 мільйона гривень, пише Сила правди.

З початку року, за даними Dozorro, в Україні через Prozorro закупили більше 900 апаратів штучної вентиляції легень на майже 750 мільйонів гривень. На Волині ж, за підрахунками Центру журналістських розслідувань «Сила правди», – 23 апарати ШВЛ та один наркозно-дихальний. Та й це все лише впродовж весняних місяців.

Перші апарати штучної вентиляції легень лікарні регіону почали купувати через Prozorro лише на початку березня, коли в країні почали виявляти перших хворих. Першим закупівельні процедури розпочало Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання, згодом Луцька міська клінічна лікарня та інші.

Зрештою, станом на 30 квітня на Волині найбільше апаратів ШВЛ замовила Волинська обласна клінічна лікарня – 10. Апарати VG70 обійдуться їй по 750 тисяч гривень кожен, а замовлення на 7,5 мільйонів за неконкурентною процедурою отримала волинська компанія «Волиньфармімпекс» Ігоря Бондарука

Такі ж апарати у квітні купували й інші українські медзаклади. Наприклад, Сумська обласна клінічна лікарня замовила 23 таких апарати у криворізької фірми по тих же 750 тисяч гривень. А от міська клінічна лікарня Харкова 13 аналогічних апаратів замовила у київської фірми на 90 тисяч дорожче – по 840 тисяч за штуку.

Останні чотири роки «Волиньфармімпекс» майже не працював з обласною лікарнею. Лише після представлення у грудні 2019-го нового тимчасового головного лікаря медзакладу Олександра Дудара фірма Ігоря Бондарука почала отримувати тут замовлення. Окрім закупівлі апаратів ШВЛ, за чотири місяці з нею уклали до десятка допорогових договорів на 360 тисяч гривень. 

Чотири апарати штучної вентиляції легень VG70 придбала і Луцька міська клінічна лікарняТендер оголосили ще в середині березня, до сесії міськради, яка виділила на це кошти. Участь в тендері взяли дві київські фірми ТОВ «Медгарант» та ТОВ «Медсервісгруп». Перша запропонувала апарати по 800 тисяч за штуку, друга – по 750 тисяч і, відповідно, перемогла. Договір із нею уклали 13 квітня. 

Для фірми це третій договір із луцькою лікарнею за три роки. У 2018-му та 2019-му вона вже продавала Луцьку рентгенодіагностичні апарати. Компанію пов’язують із оточенням народної депутатки 8-го скликання від «Опозиційного блоку» Тетяни Бахтєєвої. За чотири роки фірма виграла більше 400 закупівель на понад 2 мільярди гривень. 

Три апарати ШВЛ придбало Володимир-Волинське територіальне медичне об’єднання. Два – за переговорними процедурами і один на відкритих конкурентних торгах. 

Ще 23 та 24 березня медзаклад уклав договори на постачання двох апаратів S1100 із київською ТОВ «Медхолдінг». Обидва – по 530 тисяч гривень. Ще один апарат RS300 замовили за 595 тисяч гривень на конкурентних торгах. На них прийшли три фірми: згадана вище «Волиньфармімпекс» Ігоря Бондарука та київські ФОП Колеснікова Анна Аннатоліївна і ТОВ «Медбаланс». 

Найдешевшого «Волиньфармімпекса» (з пропозицією 568 тисяч грн) «викинули». Він запропонував апарат ШВЛ Shangrila 590P, який нібито працює від медичних газів тиском не нижче 0,28 МПа. Тоді як медзаклад шукав апарат з вбудованою турбіною з ресурсом роботи не менше 20 000 годин і пристосованого до роботи як від джерела кисню високого тиску (0,28-0,6 МПа), так і від джерела низького тиску (0,1 МПа). Фірма подала скаргу, однак у Володимир-Волинській лікарні її відхилили. Пояснили це тим, що в разі придбання апарату «Волиньфармімпексу» медзакладу доведеться купувати ще й кисневий концентратор високого тиску, а на це немає коштів. В той час, коли концентраторами низького тиску заклад забезпечений. 

Тож вирішили купувати апарат RS300 у підприємиці Колеснікової Анни Анатоліївни. Досі вона не працювала із Володимир-Волинською лікарнею. Такі апарати цього року купували і два медзаклади Буковини: Новоселицька райлікарня та Глибоцька центральна райлікарня. В інших підприємців вони їм обійшлися на 45 тисяч дешевше – по 550 тисяч гривень.

Що ж до ТОВ «Медхолдінг», то його власницею є киянка Наталія Швецова. Фірма тривалий час бере участь в тендерах на постачання медичного обладнання, в тому числі і на Волині: з 2016-го року виграли майже 700 закупівель на понад 870 мільйонів гривень. Із Володимир-Волинським ТМО з 2016-го року у фірми це лише другий-третій договори. У 2019-му році вона постачала йому рентгенологічний апарат. 

По одному апарату купили Ратнівська центральна районна лікарня, Шацька райлікарня, Горохівська ЦРЛ, Любомльське ТМО, Ковельське міськрайонне ТМО, Луцька та Локачинська центральні райлікарні. 

Ратнівська ЦРЛ наприкінці березня за 800 тисяч гривень купила апарат S1100А у київської ТОВ «Мед Ексім». Компанія належить мешканці Ніжина Ганні Бублик і входила до топів компаній, які отримували найбільше медичних тендерів у часи президента Віктора Януковича у 2012-2013 роках. Із жовтня 2016-го з фірмою через Prozorro підписали 195 договорів на понад 185 мільйонів гривень. У 2018-му році фірма продала рентген-систему для луцької лікарні. 

Шацька райлікарня на початку квітня за 485 тисяч гривень купила апарат SV300 в іншої київської компанії ТОВ «Здраво». Фірма працює уже 13 років і щороку отримує замовлень від державних закладів на мільйони гривень. З середини 2016-го року, за даними «Clarity Project», фірма отримала 1800 замовлень на 485 мільйонів гривень.

Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання також у квітні замовило за 705 тисяч апарат Hamilton C-1 у ще одного київського постачальника ТОВ «Ксенко». Як пише видання «Наші гроші.Львів» фірма зареєстрована у 2014 році в Києві. Власницею є киянка, а раніше жителька Донецької області, Оксана Грейц. На сьогодні фірма є одним з основних постачальників апаратів штучної вентиляції легень для українських лікарень. Протягом 2019-2020 років компанія «Ксенко» отримала замовлень на 333 млн грн.

Читайте також: Волинським підприємцям, які скоротили бізнес через карантин, обіцяють допомогу по безробіттю

Ще три волинських медзаклади скупилися у місцевої ТОВ «Волиньфарм» депутата Луцької міської ради від «Батьківщини» Валерія Бондарука та його партнера Станіслава ШайкаГорохівська ЦРЛ купила у неї за 580 тисяч гривень апарат ШВЛ S1100Любомльське ТМО – за 830 тисяч апарат S1100А, а Луцька ЦРЛ – за 750 тисяч апарат S1100B. Тож за три апарати ШВЛ для волинських медзакладів фірма Бондарука-Шайка отримає 2,16 мільйона гривень. 

«В Луцьку районну лікарню уже привезли апарат штучної вентиляції легень, який придбали за кошти трьох громад Луцького району – Боратинської, Липинської та Підгайцівської. В цей час цей апарат встановлюють в лікарні. До слова, в закладі уже є 9 таких апаратів штучної вентиляції легень, а цей 10-й», – ще 24 березня, себто за шість днів до офіційного укладення договору про закупівлю, повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Вячеслав Рубльов

Читайте також: З 5 травня в Україні відновлюють планові операції

А от в Любомльське ТМО апарат ще не доставили, хоч договір уклали ще 8-го квітня. Як повідомила медичний директор закладу Наталія Ліщук, надходження обладнання очікують до кінця травня. Кошти на нього збирали усією громадою, та зрештою, необхідні 830 тисяч виділила зі свого бюджету Рівненська ОТГ.

За даними «Clarity Project», «Волиньфарм» на Prozorro з травня 2016-го отримав більше 1700 замовлень на 60 мільйонів гривень, з них на майже 25 мільйонів лише у лютому-квітні 2020-го, коли медзаклади області починали готуватися до пандемії коронавірусу.

Свого часу власниками «Волиньфарму» лучани Валерій Бондарук та Станіслав Шайко були офіційно, але згодом її переписали на офшорну фірму KLARIS GROUP LTD з Сейшельських островів. Шайко та Бондарук, тим не менше, залишаються її підписантами і понині. Валерій Бондарук вже 10 років є депутатом Луцькради і неодноразово входив до рейтингу найбагатших представників громади. А «Волиньфарм» тісно працює з місцевими медзакладами, орендує їхнє майно та прибудовує поруч свої аптеки.

Локачинська центральна райлікарня за 300 тисяч купила наркозно-дихальний апарат S6100D у підприємиці Котвицької Вікторії Петрівни. Жінка з селища Немішаєве на Київщині зареєструвалася підприємцем лише в листопаді 2019-го. З того часу через Prozorro отримала замовлень на 424 тисячі гривень. Договір із Локачинською лікарнею поки найбільший для неї. 

Головний лікар Локачинської центральної райлікарні Олег Франчук в коментарі «Силі правди» повідомив, що у Локачах станом на кінець квітня один апарат ШВЛ зайнятий (хворим НЕ на Covid-19) і є три вільних діючих апарати. Медик каже, що наркозно-дихальний апарат S6100D лікарня придбала за благодійні кошти фізичних і юридичних осіб. Він може застосовуватися і для анестезії, і для штучної вентиляції легень, в тому числі і для хворих з коронавірусом.

За дослідженням «Сили правди», станом на кінець березня-початок квітня у волинських медзакладах було 224 апарати штучної вентиляції легень. Близько 82% з них були робочі, а решта або не працювала, або потребувала ремонту чи заміни через знос.

 


 

Юрій ГОРБАЧ

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39