У Ковелі нечистоти з приватного будинку скидаються прямо у водосховище

30 Березня 2017, 09:27

Громадські активісти добилися приїзду до міста працівника обласної екологічної інспекції і показали йому нелегально проритий колектор, який забруднює Турію нечистотами, та індивідуальну житлову забудову біля водного плеса.

«На громадських слуханнях у міській раді ми були категорично проти того, щоб на березі проводилася житлова забудова. Як же бути?! То ж тут, від тієї он будки до води, немає п’ятдесяти метрів! Дозволи даються! Як нам бути, скажіть, будь ласка?!» – запитує еколога учасник Помаранчевої революції та Революції гідності, невтомний борець за правду Сергій Котік, який власне й ініціював написання і подання скарги в область.

«Вам треба звертатися до управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації і запитувати чи проводилася з цього приводу екологічна експертиза», – відповідає йому державний інспектор екологічного контролю Державної екологічної інспекції у Волинській області Василь Горщар.

Все це слухають депутат Ковельської міської ради з фракції «УКРОП» Андрій Далека та спецкор волинської газети «Вільна думка» Микола Силюк, яким теж болить ця проблема. Немає тут чогось тільки місцевих екологів – працівників відділу з питань цивільного захисту та екологічної безпеки міськвиконкому. Немає ні чиновників від архітектури, ані «земельників». Чинушам нема коли звертати увагу на таких як Котік та відволікатися від «процесу»…

«Що ж ті ділки роблять?! Забирають землю біля водосховища нагло і цинічно», – непокоїться Сергій Котік.

Пригадується, якось він з обуренням розповів, як його, учасника двох Майданів, під час розмови обматюкав високопосадовець. На запитання Миколи Силюка: «Хто саме?», Сергій Іванович дав тверду відповідь: «Кіндер».

Відносно незаконного колектору, то Василь Горщар запевнив, що ним особисто буде складено акт.

«Ми нічого не погоджували», – переконує Василь Семенович.

За його словами, він в даному випадку, згідно закону, перевіряє тільки наведені у скарзі факти.

«Я поцікавлюся у міській раді про все, що бачив, а писати буду виключно по тій трубі, яка від того колишнього прокурора покладена… У прибережній смузі виявлений колектор, а його тут немає бути. Що саме скидає колектор у водосховище – має визначити спеціальна лабораторія. Ми ще у міській раді встановимо, хто давав такий дозвіл», – сказав Василь Горщар.