У Ковелі «буксує» розслідування в справі гаражного кооперативу біля водосховища

03 Квітня 2017, 10:24
7538

Оскільки правоохоронці, «прикормлені» земельними ділянками, квартирами та майбутніми гаражами, зовсім не зважають на порушення з боку місцевих можновладців, наше видання провело власне журналістське розслідування, щоб громадськість побачила «рівень» вседозволеності, нехтування законами та нормативними актами, «розмах» оборудки.

ІДЕЮ ПОДАВ ДЕПУТАТ ВІД «БАТЬКІВЩИНИ»

Старт «перелицюванню» міських земель під гаражний кооператив та автостоянку на вулиці Підгірських поклало звернення депутата Ковельської міської ради, члена партії ВО «Батьківщина» Віктора Пацалая. На сесійному засіданні 22 серпня 2013 року депутати дозволили виготовлення детального плану території. Автором проекту рішення виступила головний архітектор міста Людмила Мурай.

Контроль за виконанням поклали на постійні депутатські комісії – з питань регулювання земельних відносин, містобудування (її головою був депутат від «Батьківщини» Юрій Конащук, радник міського голови Олега Кіндера) та з питань житлово-комунального господарства, екології та благоустрою міста (очолював депутат від «Батьківщини», старший брат мера Геннадій Кіндер). За рік до того Олег Кіндер із сім’єю «в’їхав» у новий особняк на вулиці 1-го Травня, який до того належав родині Пацалаїв. А породжене підписом мера сумнівне будівництво заплановано майже впритул до угідь, на яких у 2011 році пішов вогнем щойно збудований шикарний дерев’яний маєток Олега Олексійовича з відбірного дзвінкого бруса.

Детальний план території розміщення гаражного масиву та автостоянки, оприлюднений на офіційному сайті міськради, неабияк розбурхав громадськість. До мерії надійшло критичне колективне звернення, за підписом 127 мешканців, які проживали в сусідніх будинках на вулицях Вальсроде, 40-річчя Перемоги та Володимирській.

«Влада вирішила збудувати нові гаражі і стоянку для машин, незважаючи на те, що поруч мешкають люди, де розташований приватний сектор», – обурювався ковельчанин Іван Карпік.

Тутешні жителі показали журналістам болото, на якому чинуші задумали побудувати гаражний масив та автостоянку. І в розпачі запитували: «Куди ж діватися воді, коли будівельники почнуть навозити сюди землю, аби вимостити територію?» Невже «світлі голови» у «Білому домі» прагнуть, щоб «попливли» церква та кладовище, від якого до водосховища – двісті метрів?!

Люди вимагали відновити зону відпочинку від вулиці Воля до вулиці Варшавської: облаштувати пляж, насадити молоді деревця, утворити рекреаційну лісопаркову смугу, зробивши невеличкі спортивні майданчики з турніками. «Вимагаємо зупинити свавілля можновладців і не дозволити будувати біля Турії нові гаражі та автостоянку», – говорилося у колективному зверненні за 2013 рік.

Поряд з місцем вічного спочинку тисяч ковельчан, на площі близько двох гектарів, проектом передбачили розміщення 110 будівель індивідуальних гаражів з адміністративно-побутовими приміщеннями, боксами для тимчасового ремонту, а також відкритої стоянки для автомобілів на 165 місць з пунктом охорони. Майже три сотні «стаєнь» для залізних «коней» – проти тридцяти сусідніх приватних обійсть!

«Тут, навпроти старого кладовища, за сотню метрів, є велика автостоянка і для нас, городян, які проживають в цьому мікрорайоні вже достатньо тих канцерогенів», – нарікав Василь Потапюк.

«Детальний план території розміщення гаражного масиву та автостоянки… призначений для подальшого розвитку міста, раціонального використання частини вільної території та гармонійного її розташування в існуючій планувальній структурі, що склалася в Ковелі… на землях запасу Ковельської міської ради, призначених для гаражного кооперативу, згідно з генеральним плану… Дана територія по вул. Підгірських – не підтоплюється. Ґрунтові води залягають на глибині від 1,5 до 2,0 м від існуючої поверхні землі», – йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Все, за що беруться ковельські чиновники – «для розвитку», «раціональне» та «гармонійне». А щодо глибини залягання ґрунтових вод, то про які два метра йде мова? Вода виблискувала прямісінько перед очима!

Незважаючи на протест місцевих жителів міська рада 30 січня 2014 року затвердила детальний план території під автостоянку та гаражний масив, який задумав будувати гаражно-будівельний кооператив «Мотор-Ковель».

27 лютого 2014 року міськрада надає дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення кооперативу «Мотор-Ковель» безоплатно у приватну власність земельної ділянки, орієнтованою площею 17500 квадратних метрів, на вулиці Підгірських для гаражного будівництва, а 25 вересня того ж року депутати надають безоплатно ділянку, площею 17158 кв. м. (кадастровий номер 0710400000:15:006:0073). Як не дивно, але на публічній кадастровій карті України відомості про цю ділянку – відсутні!

На звернення громадян Державна екологічна інспекція у Волинській області листом від 8 квітня 2014 року щодо незаконної вирубки зелених насаджень на вулиці Підгірських проінформувала, що спеціалістом екологічної інспекції, спільно з головним спеціалістом відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища виконавчого комітету Ковельської міської ради Аллою Киричук проведено обстеження вищезазначеної земельної ділянки та встановлено факт знесення 37 різних порід дерев. За результатами перевірки складено акт, обраховано розмір шкоди, заподіяної внаслідок знищення зелених насаджень в розмірі 30 тисяч 770 гривень.

ЗАЯВА ПРО ЗЛОЧИН

30 березня 2015 року обслуговуючий кооператив «Підгірський-5», який очолює Олег Карпік, звернувся до Ковельської прокуратури, зазначивши, що будівництво гаражного масиву та автостоянки на вулиці Підгірських гаражно-будівельним кооперативом «Мотор-Ковель» та подальша експлуатація цих об’єктів призведе до різного роду порушень, зокрема негативного впливу на навколишнє природне середовище та водосховище. Повідомлено про незаконну вирубку зелених насаджень.

Вказувалось і те, що містобудівні умови та обмеження на проектування гаражів та автостоянки кооперативу «Мотор-Ковель» відділом містобудування та архітектури не видавались. Експертиза з питань санітарного та епідемічного благополуччя населення проекту цього будівництва – не проводилась. Станом на 3 серпня 2016 року такий дозвіл не надійшов.

Рішення органу місцевого самоврядування про дозвіл на виготовлення детального плану території, яке було підготовлене головним архітектором Людмилою Мурай, приймається ще до внесення змін у Генеральний план міста Ковеля (такі зміни затверджені лише 28 листопада 2013 року, тобто через три місяці). Провладна депутатська більшість голосує, навіть не зважаючи на вже існуючий та затверджений рішенням міської ради від 26 серпня 2010 року проект детального планування розташування кварталів індивідуальної житлової забудови в районі вулиць Волі – Вальсроде – Величка – Підгірських, розроблений проектним підприємством «Ковелькомунпроект», який передбачає на земельній ділянці, площею 17158 кв. м, облаштування зони відпочинку, паркової рекреаційної зони, а не гаражі та автостоянку.

До речі, у листі виконавчого комітету від 4 грудня 2014 р. зазначено, що рішення від 26 серпня 2010 р. станом на грудень 2014 р. не відмінене і є чинним! Письмовим доказом, що стосується чинності даного рішення, є і лист виконкому, датований 8 липня 2014 р. 

У проекті рішення від 22 серпня 2013 р. Людмила Мурай вказує, що відділ містобудування та архітектури, який вона очолює, виступає замовником містобудівної документації. Хоча відділ не має права укладати договори на проектування, підписувати акти приймання-передачі проектної документації та здійснювати відповідні фінансові операції. Також було порушено Регламент міської ради VI скликання, секретарем якої «засідав» Михайло Гетьман. 25 жовтня 2013 року його донька Тетяна Гетьман була прийнята в асоційовані члени кооперативу «Мотор-Ковель», мабуть, не випадково.

Проект рішення Ковельської міської ради № 51/16 від 27 лютого 2014 р. «Про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки обслуговуючому кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Мотор-Ковель» готувала депутат міської ради з фракції ВО «Батьківщина» Ліліана Лазорик, член бюджетної депутатської комісії, яка не була посадовою особою місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», депутату ради не надано повноважень щодо підготовки проектів рішень ради, тим більше тих, які не належать до компетенції постійної комісії, у яку входить депутат, а готуються депутатом на власний розсуд. Статтею 7 Регламенту Ковельської міської ради VІ скликання передбачено, що проекти рішень повинні готувати відповідальні посадові особи в межах компетенції.

В преамбулі згаданого рішення написано: розглянувши клопотання обслуговуючого кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Промінь-Ковель», надається дозвіл на складання проекту землеустрою обслуговуючому кооперативу «Гаражно-будівельний кооператив «Мотор-Ковель». Отже, дії депутата Ліліани Лазорик з підготовки цього проекту виглядають як лобіювання особистих інтересів чи інтересів зацікавлених осіб.

Ковельська прокуратура не хотіла відкривати кримінальне провадження, тож кооперативу «Підгірський-5» довелося звертатися до суду, який вказав на порушенні вимог закону. Через чотири дні після судової ухвалу прокуратурою до Єдиного реєстру досудового розслідування внесено відомості про вчинення службовими особами виконавчого комітету Ковельської міської ради підробки завдання на розроблення детального плану території розміщення гаражного масиву і автостоянки на вулиці Підгірських. Досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016031110000041 проводить старший слідчий Ковельського відділу поліції Надія Сметюх. Правова кваліфікація: ч. 1 ст. 366 КК України (Службове підроблення).

Надія Сметюх відома тим, що закрила справу, не побачивши криміналу в розграбуванні бомбосховища на вулиці Сагайдачного. Чи намагалося слідство, хоча б встановити кому дісталася земельна ділянка навкруг об’єкту цивільного захисту? Чи не ведуть часом її реєстраційні «кінці» до членів сім’ї найвищого міського керівництва? І це вже не перший випадок, коли Надія Сметюх безцеремонно «відмазує» міську владу від очевидної кримінальної відповідальності.

Пригадується розслідування за фактом підробки рішень виконкому, де головним фігурантом ганебної оборудки був ні хто інший, як міський голова Олег Кіндер. Ще не встигла Надія Сметюх прийняти це розслідування, як «підслідний» виконком отримав від неї заяву на покращення житла, і за якихось двадцять днів «поставив» молоду слідчу на облік першочергового отримання квартири. Чи варто дивуватись, що вже через два тижні вона винесла постанову про закриття кримінального провадження? Суд двічі скасовував її постанови, як передчасні, зроблені без належного вивчення та перевірки всіх доводів заявника. Далі слідство тривало, як мокре горить, а Надія Сметюх була нагороджена Головним слідчим управлінням МВС України відомчою відзнакою «за сумлінну працю, високий професіоналізм». Оце так «професіоналізм»?!

ЧЛЕНСТВО У ГАРАЖНОМУ КООПЕРАТИВІ

Станом на 30 березня 2015 року засновниками гаражно-будівельного кооперативу «Мотор-Ковель» є 29 осіб, а саме особи, зазначені в розділі XX його статуту. Тут вказані адреса проживання, серія та номер паспорта, ідентифікаційний код та є особистий підпис кожного члена.

Керівником кооперативу з 1 серпня 2014 року є Літвінчук Володимир Іванович, засновниками значаться (список подається за алфавітом):

Бутмерчук Ігор Демидович,

Віщак Борис Петрович,

Волошин Юрій Сергійович,

Гайдай Андрій Григорович,

Грицик Тетяна Володимирівна,

Демчук Сергій Мефодійович,

Догойда Володимир Іванович,

Долонько Валерій Федорович,

Карпачьов Сергій Петрович,

Кобиш Олександр Андрійович,

Корнелюк Микола Адамович,

Лагасюк Віталій Сергійович,

Лагасюк Олександр Сергійович,

Лагасюк Сергій Олександрович,

Ліник Григорій Сергійович,

Літвінчук Володимир Іванович,

Мороз Петро Миколайович,

Повар Віталій Володимирович,

Сачук Юрій Анатолійович,

Солодуха Володимир Олексійович,

Трибель Ігор Анатолійович,

Федчишин Геннадій Іванович,

Чамбула Олександр Миколайович,

Чичирко Борис Борисович,

Шевчук Петро Миколайович,

Шефета Віктор Олексійович,

Шульган Роман Сергійович,

Шульган Сергій Петрович,

Шумік Юрій Григорович.

У відповідності до затвердженого рішенням Ковельської міської ради від 30 січня 2014 р. детального плану території на вулиці Підгірських передбачено розміщення гаражного масиву на 110 гаражів та автостоянки на 165 місць. Отримання кооперативом земельної ділянки, площею 17158 кв. м, у приватну власність для гаражного будівництва та автостоянки не відповідає статутним вимогам кооперативу, так як членство в кооперативі отримують особи лише за умови, що вони є власниками автомобілів чи мотоциклів та внесли членські внески на відповідне будівництво.

(Закінчення буде) 

Коментарі
03 Квітня 2017, 16:56
Бідна річка турія. То Балак з неї "золотий пісочок" миє разом з Кошаруком. Пам"ятаєте - мав бути аквапарк. Ще й Івахіва обдурили - виманили грошей на будівництво аквавпарку. тепер поруч з аквапарком стоянка машин. Дуже гармонійне сполучення об"єктів. Та скільки ж вже можна!!!! Пора цю бидлячу владу гнати з Ковеля. Знгищать місто ті хапуги. Ковельчани, хто ж власник міста? Народ чи бидляча купка продажних шкур?
03 Квітня 2017, 17:04
В Ковельській поліції не тільки ця справа "бусує"! І "буксують" багато кримінальних проваджень не з вини ось таких, як ця симпатична жіночка, слідчих. Причина, що об'єднує ці кримінальні провадження в одному - всі вони напряму, або опосередковано стосуються людей при владі, або так званих "великих" цього світу, які "прикормили" нашого прокурора та начальника поліції, хто як тут вірно сказано земельними ділянками, хто грошима...От і виходить - треба "відмазати" когось прокурору - він звертається до начальника поліції, треба навпаки - процес іде в зворотньому напрямку. А слідчі то так, для вигляду роботи. Жоден слідчий ще не взяв і в найближчі терміни не візьме на себе сміливості самостійно, без погодження пана Туся, оголосити комусь підозру так само жоден прокурор не погодить цю підозру без "одобрямса" Бабенкова. Постійно діючий замкнутий круг, а "ходоків" хоч греблю гати...і йдуть не з пустими руками...
03 Квітня 2017, 17:20
І знов процвітають менти ті яким пенсіі і льгот мало,отак все життя вони ПРАЦЮВАЛИ.
03 Квітня 2017, 18:38
А сепер Будков і далі виношує плани ковельської ментореспубліки
03 Квітня 2017, 18:40
Думаю, що не будь в Ковелі порядних, як Ви кажете "ментів", то жити було б набагато страшніше. І не їхня вина, що розігнали професійно грамотних, ліквідували цілі відділи, впровадивши замість них розмальованих "клоунів" у чорній формі. Не всі менти були мусорами, хоча, мусорів багато.
03 Квітня 2017, 18:46
Особливо ті що ходили з барсетками ...
03 Квітня 2017, 18:47
Хороший рівчак для БЮТ
03 Квітня 2017, 18:49
Мені теж місце подобається
03 Квітня 2017, 20:11
Зверніть увагу ,що землю дерибанили в той час коли на майдані проливалася кров і гинули люди. СКОТИ,СКОТИ,СКОТИняки.
03 Квітня 2017, 22:02
А що каже Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю на рахунок будівництва без виданих містобудівних умов та обмежень????
03 Квітня 2017, 22:12
Вона не каже вона бере
04 Квітня 2017, 06:42
Це Кіндер за хату Пацалая розрахувався старим кладовищем
04 Квітня 2017, 07:19
Їхня сама пробивна та нагла депутатка від БЮТ земельки вже наїлася
04 Квітня 2017, 08:56
Париматч и другие ментовские конторы типа спортивных лоторей здорово кидают на бабки. Успешным игрокам не дают делать ставки, а также вводят заблуждение игроков онлайн трансляцией. Когда выбираешь событие и хочешь делать ставку сайт либо зависает, либо прекращает ставки. Люди не играйте там! Вообще как только работаешь приличную сумму они пытаются тебя слить всеми способами мусора поганые
04 Квітня 2017, 12:53
А ВІД КОГО В КОВЕЛІ ПРАЦЮЮТЬ КАЗИНО
04 Квітня 2017, 22:49
Депутат місцевої ради має право: <br/>3) пропонувати питання для розгляду їх радою та її органами; <br/>6) вносити на розгляд ради та її органів проекти рішень з <br/>питань, що належать до їх відання, поправки до них;
05 Квітня 2017, 01:48
Кошарук запланував аквапарк і зберіг територію від садибної забудови, почав відновлювати локомотив, пропонував хокейний майданчик, але бютівці все валять, бо звикли собі копійку заробляти на землях для житла, гаражів та дач.
05 Квітня 2017, 01:50
А коли це Івахів гроші на аквапарк давав? Я щось пропустила?
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024