Журналіст пояснив, чому не варто закривати ветсанзавод

05 Квітня 2017, 15:03
2302

Якщо закриють Ковельський ветсанзавод, зросте небезпека отруєння землі і атмосфери, а спалахи інфекційних хвороб можуть траплятися частіше – стверджує волинський журналіст Петро Чечелюк.

Петро Чечелюк у своєму блозі на Волинь24 стверджує, що ретельно досліджував діяльність Ковельського ветсанзаводу, готуючи матеріали для українських медіа.

«Такі «невеселі» підприємства, як Ковельський ветсанзавод вирішують зразу кілька проблем: утилізують небезпечні відходи тваринного походження, виробляють з них комбікорм для тварин і добрива з великим вмістом кальцію, який добувають з кісток», - пише Чечелюк.

«Закрити ветсанзавод – значить поставити м’ясопереробні підприємства перед необхідність просто закопувати відходи.

«Ветеринарні служби дивляться на це крізь пальці» - стверджує журналіст. 

«В біотермічних ямах термостійкі популяції мікроорганізмів, у тому числі й збудники деяких інфекційних хвороб зберігаються довгий час. А в трупному матеріалі, заритому в землю, збудники гостроінфекційних хвороб (емфізематозного карбункула, рожі, африканської чуми свиней, сказу і ін.), живуть до 3 місяців і довше; збудники туберкульозу і паратуберкульозного ентериту залишаються життєздатними впродовж кількох років; спори збудників сибірської язви в грунті зберігаються до 50-70 років!» - наголошує Петро Чечелюк.

«Тому захоронення трупів тварин і їх відходів призводить до інфікування глибокого пласту землі, грунтових вод і атмосфери, створює вогнище інфекцій, що призводить в свою чергу до спорадичних і масових спалахів хвороб», - додає він. 

«Чи не перетвориться Волинь в суцільний гнійник з небезпечними хворобами і іншими наслідками? Куди Волинь возитиме відходи такого типу? По усій Україні, як нині мер Львова Садовий возить сміття?» - ставить риторичні питання журналіст. 

«До речі, аналогічні скандали з закриттям такого підприємства мали місце у 2010 році у Тернополі. Тодішній голова підтримав підприємство і «вибив» у Києві гроші для його реконструкції. Завод працює. Працюють такі підприємства у Жовкві на Львівщині і у Костополі, що на Рівненщині» - додає Петро Чечелюк.

Коментарі
05 Квітня 2017, 19:14
але він правий на всі 100. що буде коли закриють завод тоді по лічах буде всі відходи тварин а як працюють наші еколои ми давно знаємо і не чекайте від них якиось змін
05 Квітня 2017, 19:18
Мясо привезуть з Польщі в моторному відсіку та в трусах
05 Квітня 2017, 19:19
на жаль у нас у суспільстві воробилось таке ставлення - закрити. все закрити. А чому не сучасні технології, передовий досвід інших країн. Але це ж треба працювати, вкладати кошти. А так закрив собі а далі хоч трава не рости. Тпким чином ми закрили автомобільні завод, авіаційні заводи, суднобудівельні заводи, майже закрили заводи по виробництву міндобрив, комбайнів. Пора відходити від цієї бидлячої життя. закриємо ветсанзавод, почнуть закопувати в землю, піде заражена вода, хвороби невідомого походження. Не закрити, а переобладнати потрібно його на сучасні технології.
05 Квітня 2017, 19:32
А Ковельський ветсанзавод чим займався??? Хіба тупо не закопували відходи???
05 Квітня 2017, 19:43
Поцікався, як працював завод за тоталітарного режиму. І не смерділо в Ковелі, між іншим. Це зараз тупорилі керовніки довели його до такого стану.
05 Квітня 2017, 22:28
До ти барана. Ти баран а про що і мова що стаття що закривати не потрібно бо коли закопувати почнуть то екологічна катастрофа. А завод тим і займається що тільки закопує... А що було колись то було колись мова про теперішнє. А коли ти баран то ти баран..... А смердить у Ковелі Років 25 не менше можливо не так часто як в останні роки але смерділо.
05 Квітня 2017, 23:58
Я не розумію як його можна модернізувати, як він в стані руїни: весь дах там протікає, хоча по словам головного інженера дах ремонтують кожного року; майданчик для прийому сировини під відкритим небом; приміщення для зберігання сировини взагалі не існує; в середині приміщень де стоять котли підлоги з бетону майже немає; паркан майже лежить на землі, а місцями взагалі немає; ваги не працюють.
06 Квітня 2017, 00:24
Так завод потрібний, але в іншому місці. В ковелі завод вичерпав свій ресурс мабудь у кілька разів і зробити на цьму місці щось за сучасними технологіями потрібна купа грошей демонтаж староі споруди, плюс грунтові води майже на поверхні та і земля забруднена, там дійсно вже коають довгйчас а що закопали невідомо. Завод потрібний але це підприємство є і було дотаційним при союзі кошти йшло не з місцеого бюджету, тоді як у теперішніх умовах це ляе важким тягарем на плечі ковельчан
06 Квітня 2017, 16:13
Постройте сучасний завод не в межах міста і паліть собі на здоровья. Те смердоття нюхати вже немае терпіння. І посадіть того кацапа директора шо брав хабарі за таку утилізацію. Сбу займіться тим долбнем
06 Квітня 2017, 21:07
Гунчика терміново поселити в районі цього заводу,тоді і правильні рішення прийматимуться!Досить труїти нас вічним смородом!І той пан Чечелюк хай попробує з місяць тут пожити!
09 Квітня 2017, 21:54
Закрити завод це саме найлегше, а що буде дальше ? Коли почнуть викидати відходи тварин по всіх лісосмугах і лісах Волинської області ?
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024