Ковельський музей вперше опублікував тексти радянських листівок з пропагандою

06 Липня 2020, 17:00
Ковель 2666
Ковель

76 років тому радянські війська оволоділи Ковелем, вигнавши нацистів.

6-го липня у другій половині дня війська 1-го Білоруського фронту оволоділи містом.

У постійно діючій експозиції Ковельського історичного музею є окремий розділ, присвячений подіям Другої світової війни. Серед представлених експонатів – фотокопії радянських інформаційних листівок до нацистських військових. Це ще одна сторінка історії. Ця «інформаційна зброя» була надрукована в першій половині липня 1944 року після захоплення Ковеля. Її поширювали радянські літаки серед населення захоплених територій та німецьких військ. За читання таких листівок німецьких солдатів відправляли у розвідку поза чергою. Згідно наказу вермахту їм заборонялося зберігати російські листівки. Коли справи у гітлерівців погіршились, новий наказ застерігав: «За читання російських листівок – у розвідку поза чергою». Після удару під Сталінградом, від якого фашистська армія здригнулась, – новий лаконічний наказ: «За читання російської пропаганди – розстріл».  На сторінці Ковельського історичного музею у Facebook вперше опублікували переклад двох радянських інформаційних листівок, текст яких був розрахований на припинення опору німецьких солдатів та офіцерів.

ПЕРША ЛИСТІВКА

Чому ви залишили Ковель?

Солдатам і офіцерам 131 - ї і 26 - ї піхотних дивізій, 5- ї легкої піхотної дивізії, 1- ї лижної бригади, 464- ого гренадерського піхотного полку.

Ще недавно ви отримали суворий наказ боротися до останнього і не відступати ні на крок. Вам пояснювали, що Ковель зараз має велике значення, Ковель – ворота в Європу і в жодному разі не можна залишати його росіянам. Тепер вам наказали відійти. Чому? Скорочення лінії фронту – повідомляє звіт вермахту!

Брехня! Стара, «заїжджена» брехня, яку знову побачив світ, тому що Верховне командування вермахту не може придумати нічого розумнішого.

Правда полягає в тому, що в центральній частині Східного фронту виникла гігантська діра, яку переможно штурмують радянські війська. Ціла група нім.армій «Центр» розпалась.

Там у двох великих котлах - під Бобруйськом і Вітебськом - і в менших з 26 червня німці втратили поверх 150 тис. чоловік. Більш як 100 тис. німецьких офіцерів і солдатів та 14 генералів здалися в полон.

Тепер ваше керівництво поспішає збирати окремі частини, намагаючись зупинити російську лавину. Ці спроби абсолютно безрезультативні. Росіяни випереджають слабкі оточені німецькі війська й швидко просуваються вперед на захід.

Ось причина, чому ваше керівництво не має сили, щоб втримати навіть такий важливий населений пункт як Ковель. Такою слабкою стала гітлерівська армія. Але не думайте, що відступаючи, ви уникнете знищення. Ні відступ, ні «протриматися» вас не зможуть врятувати. В обох випадках ви будете оточені й ліквідовані, як це трапилося з вашими товаришами під Бобруйськом та Вітебськом і як на даний час відбувається в котлі під Мінськом, де росіяни завершують ліквідацію трьох армійських корпусів.

Якщо ви не хочете абсолютно безглуздо загинути – зараз, коли наблизився кінець війни, – негайно здавайтеся.

Це єдиний шлях до порятунку! Не соромтеся! Час вагань минув!

Ця листівка є перепусткою для німецьких солдатів і офіцерів під час здачі в полон Червоній Армії.



 

 

ДРУГА ЛИСТІВКА

Прочитайте й передайте товаришам!

Офіцерам і солдатам 5-ї легкої піхотної і 26 -ї піхотної дивізій.

Німецькі офіцери й солдати! Німецьке командування наказало вам відступити з території Ковеля. Ваш відхід був обґрунтований необхідністю вирівнювання лінії фронту. Насправді він є ознакою загальної слабкості німецьких збройних сил і результатом повного розгрому т.з групи нім.армій «Центр» у Білорусії. Після розгрому групи армій «Центр» німецькі війська будуть оточені та розбиті на інших фронтових ділянках. Жодне «вирівнювання» вас не врятує. Почалося остаточне знищення гітлерівської армії.
Під час тритижневого наступу на центральній і північній ділянках Східного фронту Червона Армія просунулась на 400 км і при цьому звільнила понад 15 тис. населених пунктів – у т.ч. великі міста Вітебськ, Орша, Могильов, Бобруйськ, Мінськ, Вільнюс, Пінськ та інш. Тепер тільки 100 км відокремлюють передові війська Червоної Армії від кордонів Східної Пруссії.

Війська Червоної Армії ведуть бої, розвиваючи свої активні наступи в районах Каунаса, Гродно, Білостока й наближаються до Бресту.

Протягом трьох тижнів радянського наступу, тільки в полон було взято більш як 119 тис. солдатів і офіцерів гітлерівської армії, 20 німецьких генералів. Серед них: генерал-лейтенант Лютцов ( 35 арм.корпус ), генерал-лейтенант Мюллєр ( 12 арм.корпус ), генерал Волькерс ( 27 арм.корпус ), генерал Гольвітцер ( 53 арм.корпус ) та інш.
Кількість загиблих німецьких солдатів і офіцерів значно перевищує кількість полонених.

До боїв на сході приєднуються бої на заході. Союзники повністю очистили від німців півострів Котантен і захопили 2 важливих стратегічних вузлових центри: Шербур і Кан.
Німецькі офіцери й солдати! Узгоджені та наростаючі удари радянських і англо-американських військ остаточно розчавлять найближчим часом гітлерівську армію. На вас чекає доля знищення дивізії групи армій «Центр». Жодна лінія оборони, ні перед, ні за Бугом, не зможуть вас врятувати, як не змогли врятувати групу армій «Центр».
Є лише один шлях вашого порятунку: його показують 119 тис. німецьких солдатів і офіцерів, які добровільно здалися в полон під час розгрому Червоною Армією групи армій «Центр».




 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром