Ковельському суду показали відео з місця звірячого вбивства Катерини Литкіної

19 Квітня 2017, 13:29
3587

Ковельський міськрайонний суд переглянув два відеозаписи з виявлення тіла по-звірячому вбитої юної жительки Нововолинська Катерини Литкіної.

Засідання у справі відбулося 18 квітня, – пише БУГ.

Судове засідання відтермінували через запізнення постраждалої сторони. Автомобіль, яким їхали батьки жорстоко вбитої дівчини, вийшов з ладу в дорозі. Пасажирам довелося оперативно міняти авто, щоб встигнути на розгляд справи.

Не прибув на суд і захисник обвинуваченого Сергій Полячук. Як сказала головуючий суддя Ірина Логвинюк, адвокат був належно повідомлений і про свою відсутність не попередив. Після перерви, яку оголосили через відсутність учасників судових дебатів, колегія суду заслухала прокурора Сергія Самчука. Він запропонував перенести розгляд справи.

«Ваша честь, попередньо захисник Полячук трактував свою відсутність як порушення права на захист. Щоб уникнути в подальшому аналогічних заяв, засідання пропоную перенести», – зазначив він.

Проте адвокат Назара Статочнюка Віктор Шостак запевнив, що ніхто не збирається зловживати відсутністю Полячука. «Ми узгодили позицію з представником та обвинуваченим і говоримо про те, що сьогодні можна проводити засідання і почати дослідження доказів», – запевнив він.

Секретар, зателефонувавши до Полячука, повідомила, що його госпіталізували. Після нетривалої перерви суд таки постановив взятися до вивчення документів.

Ірина Логвинюк зачитала протоколи. Документи засвідчують, що від самого початку у постраждалого Литкіна підозра впала на Максима Терлецького, з яким мала зустрітися його донька. Присутні заслухали протокол з детальним описом кімнати та розташування речей вбитої.

Перед смертю Катя поспішала, правоохоронці виявили вдома у рюкзаку окуляри та контактні лінзи, якими користувалася дівчина. Це свідчить, що Литкіна мала намір повернутися швидко, виходила на нетривалий час з дому.

Головуючий суддя зачитала також протокол огляду місця події за фактом виявлення тіла на териконі шахти.

«Оглядом встановлено, що прохід до місця знайдення тіла розпочинається зі сторони швейної фабрики, трупний запах йде з верхівки терикону», – йдеться в документі. Далі – опис тіла дівчини.

«Руки витягнуті вверх, відсутня частина лівої руки. Вилучено сережку металу жовтого кольору…», – продовжила Логвинюк. Постраждала Вікторія Литкіна приклала багато зусиль, щоб дослухати опис.

Слуги Феміди постановили зробити перерву перед основним та найбільш тривожним моментом – переглядом досі не оприлюдненого відео з терикону. Його фіксували поліцейські під час виявлення тіла Катерини Литкіної у нічну та денну пору доби. Невдовзі суд приступив до дослідження відеоінформації, що міститься на двох дисках.

«У кого є ліхтарики на телефонах, ввімкніть будь ласка», – розпочинається відео. Правоохоронці вночі піднімаються на верхівку терикону і коментують: «Є два проходи до місця знайдення трупа. Трупний запах посилюється, під деревом горіха у високій траві виявлено труп жінки, про це свідчить довге волосся. Жінки з рудим каштановим волоссям. Одягнена в білі кросівки, сірі шорти і топік рожевого кольору».

Вікторія Литкіна, не витримавши морального навантаження, вийшла з зали суду. Сергію Литкіну запропонували покинути переглядати відео, проте він відмовився.

Суддя Логвинюк, спостерігаючи за кадрами на моніторі, часто переводила погляд на батька вбитої дівчини. Обвинувачений у вбивстві Назар Статочнюк та його законний представник Вікторія Гуліда взагалі не дивилися це шокуюче відео, вони відводили очі.

На кадрах чітко видно прикраси Каті, які всі до однієї лишилися на вбитій. Судмедексперт тримав ланцюжок з підвіскою, сережка заплуталася у волоссі. Підошви кросівок чисті, без будь-якого нашарування. На взутті немає слідів ґрунту, а це свідчить про те, що тіло дівчини перенесли. Поліцейські згадують про зламану гілку горіха, під яким знайшли Катю. Правоохоронці описують «ложе трупа», знайдені речі частинами розкладають у пакети.

«Прикраси лишилися на місці, тому вбивство вчинили не з корисливих мотивів. Мотивом могла бути особиста неприязнь», – відзначив прокурор.

Суддя зачитала висновки судмедекспертизи, зазначаючи, в які ділянки тіла були нанесені удари. Захисник Статочнюка Шостак звернувся з тим, що ці висновки є неприпустимим доказом, адже мотивації, що труп переносили двоє, немає. На його думку, судово-медична експертиза не може дати підтвердження, що злочин було скоєно з особливою жорстокістю.

Щодо цього у прокурора та захисника обвинуваченого виникла дискусія. Захисник постраждалої сторони Олександр Волощук відзначив: «Відомо без експертів, що зламати щелепу можна кулаком, однак проламати череп у декількох місцях з такою динамікою, щоб від уламків пішли тріщини – кулаком зробити неможливо. Вважаю, що за висновками нам і суду не буде відомо, які удари наносилися в першу чергу, але ви уявіть собі, будь ласка, який біль нестерпний відчувала ця дитина, коли її били по щелепі і по голові. У цьому випадку ставити під сумнів кваліфікацію злочину неприпустимо».

У зв’язку із закінченням робочого часу колегія суддів постановила продовжити досліджувати докази 15 травня. Інший фігурант справи, обвинувачений Максим Терлецький, повинен прибути на допит в Україну зі Словенії 19 квітня, у іншому разі його шукатиме Інтерпол.

Із власних джерел інтернет-виданню «БУГ» стало відомо про ще один речовий доказ – 20 серпня минулого року неподалік терикону під містком було знайдено розбитий вщент телефон Катерини Литкіної. За попередньою інформацією, до згаданої дати в програмі Skype відображалося, що Катя перебуває в онлайні.





Коментарі
20 Квітня 2017, 19:32
ЗВІРІ А НЕ ДІТИ... СВІТЛА ПАМЯТЬ ПО КАТІ. НАДІЮСЬ ЗВІРАМ БУДЕ ЧЕСНЕ ПОКАРАННЯ.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024