Грошова застава: скільки доведеться платити за можливіть балотуватись у Ковелі

04 Вересня 2020, 15:30
1723

На Волині розмір грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня може бути найбільшим для виборчого списку кандидатів у депутати Волинської обласної ради – 168,3 тисячі гривень. Серед міст найбільшу суму доведеться внести охочим змагатися за посаду Луцького міського голови – 38,3 тисячі гривень. 

Представники Громадянської мережі ОПОРА підрахували можливий обсяг застави відповідно до нещодавно затвердженого розміру мінімальної заробітної плати та норм, передбачених законом. Також йдеться про кількість виборців, зазначених для відповідних громад у розділі «із виборчою адресою» на сайті Державного реєстру виборців станом на 31 серпня.

У частині 2 статті 225 Виборчого Кодексу України йдеться, що організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше ради  вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо. Станом на 2 вересня обсяг мінімальної зарплати становить 5 тисяч гривень. 

Така ж грошова застава передбачена й для кандидатів на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше).

Натомість охочі балотуватися на посаду міського голови у громадах із кількістю населення до 75 тисяч виборців повинні сплатити повний обсяг мінімальної зарплати за один місяць, тобто 5 тисяч гривень. 


У громадах, де кількість виборців становить менш як 10 тисяч осіб, обсяг застави відповідно до закону становить 20% від мінімальної заробітної плати за кожного кандидата. Тобто за кожну особу, яка балотуватиметься від певної партії, доведеться сплатити 1 тисяча гривень. У випадку балотування шляхом самовисування кандидат  сплачує ідентичну суму сам.

Зауважимо, що на території Волинської області є 35 громад із кількістю виборців до 10 тис. У Володимир-Волинському районі йдеться про Зимнівську, Затурцівську, Павлівську, Поромівську, Оваднівську та Литовезьку сільські, Устилузьку та Іваничівську селищні громади.

У Камінь-Каширському районі – Прилісненську та Сошичненську ТГ.

У Ковельському районі – Старовижівську, Голобську, Головненську, Заболоттівську, Луківську та Люблинецьку селищні громади та Забродівську, Дубечненську, Дубівську, Колодяжненську, Вишнівську, Рівненську, Самарівську, Поворську, Смідинську, Велицьку, Велимченську, Сереховичівську сільські ТГ.

На території Луцького району – Берестечківську міську, Торчинську, Мар’янівську та Олицьку селищні та Городищенську, Копачівську та Доросинівську сільські ТГ.

Довідково. Вказаний розмір грошової застави є орієнтовним, оскільки точний розмір застави відповідно до абз. 5 ч. 2 ст. 225 ВКУ буде визначено та оприлюднено Центральною виборчою комісією для всіх округів на підставі відомостей Державного реєстру виборців станом на 5 вересня 2020 року. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024