Ковельчани обговорили законодавчі зміни щодо газових мереж у багатоповерхівках

30 Вересня 2020, 15:18
1386

Напередодні опалювального сезону представники АТ «Волиньгаз» зустрілися  з головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Ковеля. Тема зустрічі – обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж та зміни у Законі «Про житлово-комунальні послуги».

Представники АТ «Волиньгаз» разом із начальником житлово-комунального підприємства №1 Віктором Солов’янчуком та понад двадцятьма головами ОСББ міста Ковеля обговорили актуальне питання – кому належать газові мережі в багатоповерхівках і хто повинен їх обслуговувати. Про це повідомляють у пресслужбі АТ «Волиньгаз».

 

Відповідно до чинного законодавства «Волиньгаз» не обслуговує внутрішньобудинкові системи газопостачання, як це було раніше. Нині ця послуга є ринковою. Тобто, співвласники будинку самі можуть обрати компанію, яка буде обслуговувати газові мережі за їхні кошти. Виконувати роботи може підприємство, яке має необхідні дозволи та ліцензію, зокрема й «Волиньгаз».

«Законодавством визначено, що оператор газорозподільної мережі (ГРМ), тобто АТ «Волиньгаз», відповідає за обслуговування газових мереж низького та середнього тиску і споруд на них лише до межі будинку. За газові труби на фасаді, всередині будівлі – внутрішньобудинкові газові мережі – відповідає власник або управитель будинку», – пояснив начальник Ковельського відділення АТ «Волиньгаз» Олег Гнатюк. 

Вони стежать за періодичним технічним обслуговуванням газопроводів. Для цього власнику або управителю потрібно укласти договір із ліцензійною компанією, яка проводить відповідні роботи. Наразі таких договорів у Ковелі укладено обмаль, а це означає, що ризик аварійних ситуацій у багатоповерхівках зростає.

«Окрім договорів на обслуговування, власникам або управителям також потрібно укласти акти розмежування та балансової належності й експлуатаційної відповідальності сторін. Усі зміни щодо газових мереж регулюють Закон України «Про житлово-комунальні послуги», «Кодекс газорозподільних систем», ухвалений держорганом НКРЕКП, «Правила безпеки систем газопостачання» , – зауважує начальник відділу технічного обслуговування АТ «Волиньгаз» Роман Шабала.

Без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування мереж, АТ «Волиньгаз» не має юридичних підстав проводити їх технічне обслуговування та відповідно до правил безпеки систем газопостачання, проводити розподіл природного газу. Власники або співвласники житла мають можливість обрати ліцензовану компанію для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Перш ніж обрати надавача послуги, співвласники повинні підписати акти розмежування з АТ «Волиньгаз», що є прямою вимогою законодавства.

Більше інформації стосовно технічного обслуговування, ремонту внутрішньобудинкових систем газопостачання споживачі газу можуть одержати за телефонами: (0334) 77 69 18 або (067) 361 48 40.

Читайте також: Тепловики Волині підтримали проєкт закону, що забезпечить вчасний початок опалювального сезону


 

Коментарі
30 Вересня 2020, 21:23
якщо ми платимо за доставку газу Волиньгазу то тоді останній повинен платити власнику будинку плату за користування трубою, яка йде по будинку. То чому він користується власністю будинку та ще й бере гроші за доставку?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024