У Ковельському районі ОПОРА фіксує порушення порядку розміщення агітації

05 Жовтня 2020, 10:46
1022

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині фіксують агітаційну продукцію без вихідних даних – щодо відповідних матеріалів подали ще 5 заяв у поліцію.

Таким чином, спостерігачі уже 27 разів повідомляли про можливі порушення порядку фінансування, порядку розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів, агітації поза строками та у заборонених законом місцях. Правоохоронці повідомили, що станом на 2 жовтня в області склали 12 адмінпротоколів щодо подій, пов’язаних із виборчим процесом.

29 вересня у селі Зміїнець Луцького району спостерігач ОПОРИ виявив білборди на користь політичної партії «Європейська Солідарність», на яких не було вказано вихідних даних. Один із них містив назву партії та фото її лідера, інший – лише назву політсили.

З0 вересня білборд «Європейської Солідарності» та ВО «Батьківщина» зафіксували у місті Володимир-Волинський. Агітація на користь ВО «Батьківщина» містила напис «Волинь – моя Батьківщина» та стилізоване серце-логотип партії.

1 жовтня спостерігач у Луцьку зафіксував два білборди із назвою партії «Наш край», які також містили партійне гасло «Сила господарників та професіоналів» і партійний логотип, проте не містили передбачених законодавством відомостей про замовника, тираж, установу, що здійснила друк, та відповідальну за друк особу.

3 жовтня у Ковелі, на зупинці громадського транспорту, розташованій на вул. Брестській 137а, представник ОПОРИ виявив чотири друковані агітаційні листівки з логотипом політичної партії «За майбутнє» і зображенням чотирьох кандидатів у депутати та кандидата на посаду Ковельського міського голови від цієї політичної сили. Розміщення друкованої агітаційної продукції на зупинці громадського транспорту суперечить частині 17 статті 57 Виборчого кодексу України.

За вказаними фактами спостерігачі подали 5 заяв до правоохоронних органів із проханням перевірити порядок фінансування такої агітації.

У поліції Волині ОПОРІ повідомили, що станом на ранок 2 жовтня на території області зареєстрували 48 подій. Зокрема, найбільшу кількість зареєстрували у Луцькому (14), Ковельському і Володимир-Волинському відділах поліції (по 4 події).

За матеріалами Єдиного обліку склали 12 адмінпротоколів. 10 із них склали за статтею  212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, котра передбачає притягнення до відповідальності через порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, один протокол за статтею 212-20 щодо порушення порядку опублікування документів, пов’язаних з підготовкою і проведенням виборів, ще один за статтею 183 – завідомо неправдивий виклик спеціальних служб. Також 16 матеріалів розглянуті згідно із Законом України «Про звернення громадян».

Нагадаємо, ОПОРА на Волині раніше також зверталася до правоохоронців щодо можливої агітації поза строками. Окрім того, спостерігачі вже зверталися у поліцію щодо агітації без вихідних даних.

Відповідно до частини 2 статті 53 Виборчого кодексу України друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії, яка висунула кандидата, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А виготовлення та поширення друкованих агітаційних матеріалів, що не містять таких відомостей, забороняється згідно із частиною 13 статті 57 Кодексу.

Відповідно до статті 2012-10 КУпАП,здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно із статтею 212-13 КУпАП виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до статті 212-14 КУпАП порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39