У лісах Ковельщини знайшли могили часів Першої та Другої світових воєн

16 Травня 2017, 17:12
2729

У волинських лісах – сотні, якщо не тисячі могил часів Першої та Другої світових воєн.

Кожну із них майстри лісу стараються обгородити, впорядкувати хрест чи інший пам’ятний знак, що його встановили на похованні раніше.

Такі поховання є і на Ковельщині. Інфомує Волинське ОУЛМГ.

Володимир Данилюк – директор ДП «Ковельське лісове господарство» називає дев’ять місць поховань.

З них – два цивільного населення у 49 кварталі Скулинського та 50 кварталі Кашівського лісництв, шість поховань невідомих воїнів у 21 та 23 кварталах Зеленівського, 14 кварталу Углівського лісництв, одне єврейське поховання у 42 кварталі Ковельського лісництва.

Ними опікуються місцеві територіальні та релігійні громади, а лісгосп надає матеріали (огорожа, фарби) для облагородження та підтримання захоронень у належному стані.

Щоправда, багато останків загиблих у післявоєнні роки було перепоховано у братських могилах або ж на кладовищах міст і сіл.

Правда про українських повстанців, що гинули часто без свідків, або ж були поховані таємно чи свідомо, аби не знали про них рідні, відкривається лише тепер.

«Свого часу в їх лісах квартирувала золота сотня повстанців, по галявинах було багато могил, то ж аби рідні не блукали лісами, при в’їзді до села спорудили пам’ятник повстанцям, де вписані імена усіх загиблих і всі бажаючі можуть вшанувати їх пам’ять» – говорить лісничий Скулинського лісництва ДП «Ковельське лісове господарство» Леонід Лисюк.

Цим повстанським меморіалом лісничий опікується особисто.





 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024