Що відзначають 15 жовтня та кого вітати з іменинами

15 Жовтня 2020, 10:20
1513

Доброго ранку, любі читачі Район.Ковель!

На календарі четвер, 15 жовтня. Це 289 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 77 днів.

Іменини святкують Андрій, Анна (Ганна), Борис, Василь, Георгій (Юрій), Давид, Дмитро, Іван, Касіян, Кипріан (Купріян), Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір, Юстина, Яків.

У православній церкві 15 жовтня вшановується пам’ять трьох мучеників: Купріна, Феоктиста і Іустини, які жили в IV столітті і загинули за віру в Христа. Відомо, що Купріян жив на території Антіохії і навчався язичницької філософії. У зрілому віці був присвячений в жерці.

Подейкували, що він бачив великого князя тьми і знайшов велику силу. У тому ж місті жила Іустина, яка прийняла християнство і намагалася навернути у віру своїх родичів. Там же мешкав і юнак на ім’я Аглаид, який намагався спокусити Іустину і звернувся до Кіпріану, знаючи про його здібності і сили. Що б не робив Купріян, дівчина залишалася непохитною. Саме після цього і сам Кіпріан повірив в Христа, покаявся і прийняв хрещення.

Після цього він сам став проповідувати християнство, і багатьох людей навернув. Сталося навіть так, що всі капища опинилися в занедбаному стані, оскільки нікому було приносити жертви поганським богам.

Читайте також: У Скулині вшанували захисників України

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024