В Колодяжняному руйнується будинок, у якому жила Леся Українка

13 Листопада 2020, 15:24
1634

У селі Колодяжне Ковельського району руйнується будинок, де жила Леся Українка

Про це повідомляє Суспільне.

Керівниця Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла Суспільному, що реконструкцію обидвох будиночків родини Косачів, ймовірно, розпочнуть за пів року.

«Білий» будиночок у Колодяжному збудований понад 120 років тому. Після Другої світової війни його відновили, на території колишнього родинного обійстя Косачів заснували музей.

Читайте також: Історичні світлини Лесі Українки та її оточення у барвах

Оксана Важатко каже, що два будинки потребують термінового ремонту. Другий рік поспіль «білий» і «сірий» будиночки родини Косачів не опалюються.

Газова система перебуває в аварійному стані. Газовики заборонили музейникам взимку вмикати опалення. Аби зберегти будиночки взимку працівники музею встановлюють електричні конвектори.

Ольга Чубара, керівниця обласного управління культури розповідає, що вартість реконструкції двох будинків становить 11 мільйонів гривень. Зі слів посадовиці, проєкт реконструкції подали до Державного Фонду регіонального розвитку.

Уже проведені дослідження, складена проєктно-кошторисна документація для проведення ремонтних робіт.

«У шматках тинькування, яке відпадає видно, що деревина, яка під ним, вже трухлява. Це свідчить про те, що якщо зараз не вжити негайних заходів, то Волинь може назавжди втратити цей будинок», –  розповідає Оксана Важатко.

Ремонтні роботи в садибі родини Косачів у Колодяжному можуть розпочатися влітку 2021-го року.

Нагадаємо, що 25 лютого року виповниться 150 років від дня народження Лесі Українки. Голова Колодяжненської сільської ради Віталій Кашик на початку липня 2020 року розповідав, що громада готова профінансувати 10% від запланованих робіт у музеї.

Читайте також: До 150 річниці Лесі Українки у Колодяжному відреставрують будинки Косачів

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024