Фізична активність під час карантину важлива для здоров'я

11 Січня 2021, 12:25
1082

Через пандемію COVID-19 багато з нас змушені залишатися вдома й набагато більше часу проводити в сидячому положенні, нерідко важко підтримувати нормальний рівень фізичної активності.

Чому займатися спортом так важливо розповіли на сторінці Центру громадського здоров'я України в мережі.

Зараз регулярна фізична активність важлива як ніколи, бо вона:

Корисна не тільки для тіла, але і для розуму, адже допомагає знизити високий артеріальний тиск, контролювати вагу, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету 2 типу та різних видів раку — захворювань, які часто підвищують сприйнятливість до COVID-19.

Зміцнює скелетно-м’язові тканини, розвиває координацію й рівновагу й підвищує загальний тонус організму. Вправи на рівновагу дають змогу літнім людям уникати падінь і травм.

Корисна для психіки, оскільки знижує ризик депресії та зниження когнітивних можливостей, віддаляє наступ деменції та покращує загальне самопочуття. А також може допомогти дотримуватися чіткого розпорядку дня і спілкуватися із сім’єю і друзями.

У ВООЗ є рекомендації щодо рівнів фізичної активності для різних вікових груп, аби підтримувати здоров’я й гарне самопочуття.

Всім дітям молодшого віку рекомендується не менше 180 хвилин на день займатися різними видами фізичної активності будь-якої інтенсивності. Дітям у віці 3–4 років варто не менше 60 хвилин зазначеного часу займатися фізичною активністю помірної та високої інтенсивності.

Всі діти й підлітки у віці 5–17 років повинні щодня не менше 60 хвилин займатися фізичною активністю помірної та високої інтенсивності. А тричі на тиждень слід включати вправи на розвиток скелетно-м’язових тканин.

Всі дорослі люди віком від 18 років повинні приділяти не менше 150 хвилин на тиждень фізичній активності середньої інтенсивності або не менше 75 хвилин на тиждень занять високої інтенсивності. Для додаткового зміцнення здоров’я дорослим рекомендується збільшити тривалість занять до 300 хвилин на тиждень.

Для підтримки та зміцнення скелетно-м’язової системи слід принамні двічі на тиждень виконувати силові вправи, які задіюють основні групи м’язів.

Літнім людям з обмеженою мобільністю варто щонайменше тричі на тиждень виконувати вправи на рівновагу, що запобігають ризику падінь.

Пам’ятайте, що навіть коротка розминка з легким фізичним навантаженням, як-то ходіння або зарядка протягом 3–4 хвилин допоможе вам зняти м’язове напруження й поліпшити кровообіг і роботу мускулатури.

Оберіть вид фізичної активності, який до вподоби саме вам: біг, прогулянка на свіжому повітрі, прибирання квартири, йога, танці тощо. Головне, щоби такі заняття були регулярними.

Читайте також: Як провести відпустку та не нашкодити власному здоров'ю

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39