Що відзначають 29 січня та кого вітати з іменинами

29 Січня 2021, 06:10
1876

Добрий ранок, любі читачі Район.Ковель!

На календарі четвер, 29 січня. Це 29 день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 336 днів.

29 січня День ангела імені відзначають: Максим, Леоніла, Петро, Іван, Георгій, Нестор, Зосим.

У народному календарі 29 січня  Петра Вериги, День поклоніння чесним веригам апостола Петра. Зима впевнено йшла на спад, про що свідчило ослаблення льодового покриву на річках. До Петра Вериги половина зими вже була позаду. Люди з’їдали половину всіх запасів на зиму, а худоба – половину кормів.

Вериговий день здавна відомий також під назвою «Петра–покорму», оскільки треба було утримувати свійську худобу на зимових кормах ще другу половину зими.

Апостол Петро  історія

Близько 42 року апостол Петро за повелінням царя Ірода Агриппи був ув’язнений за проповідь про Ісуса Христа. У в’язниці він був зв’язаний двома залізними ланцюгами. Вночі, напередодні суду над ним, Ангел Господній, зняв ці ланцюги (вериги) і вивів його із в’язниці. Християни, почувши про чудо, взяли вериги (ланцюга) та зберігали їх як коштовність. Одержимі різними хворобами, приходячи до них з вірою, отримували зцілення.

У цей день відзначали ослаблення льодового покрову на річках: «На Петра Вериги розбиваються криги». Селяни вважали, що «на Петра Вериги половина зими». «На Петра Вериги зима або поставить, або поломить криги».

Саме тому на Вериговий день селяни вирушали заготовляти дерево та розчищати лісові ділянки, де висівали зернові культури. Селяни ділили зиму на дві частини. Так, вважалося, що зараз перша половина зими залишилася позаду. Зазвичай до 29 січня з’їдався половина всіх заготовок і запасів. Виникала невизначеність – невідомо, наскільки могла затягнутися зима. І саме тому, в день 29 січня намагалися аналізувати природні явища, прикмети, щоб передбачити погоду.

Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Читайте також: 29 січня не буде електроенергії на трьох вулицях у Ковелі

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024