Вербка: славне минуле, що перетинається з сучасним святкуванням Дня села

02 Липня 2017, 12:55
10954

Кожен населений пункт нашого району має свою історію, свої традиції та надбання, видатних та працьовитих односельчан. Приводом згадати цю історію, вшанувати поважних людей, похвалитися  здобутками громади є відзначення Дня села.

Село Вербка розташоване за 4 кілометри північніше Ковеля, на лівому березі річки Турії, за якою на острівку серед її заплавів знаходився відомий ще з Акта від 4 березня 1543 року монастир Св.Троїці, заснований князями Сангушками, які й обмінялися своїми ковельськими маєтками з королевою Боною. Після неї ці маєтки дістались московському князю Андрію Курбському.

Цей монастир дуже припав до душі князю-втікачу, який щедро обдаровував його землею і грішми. За життя князя ігуменами цієї святої обителі були його духівник о.Олександр, а по смерті –  Симеон, Ісая. У своєму заповіті князь наказав поховати його в ногах свого духівника о.Олександра під монастирським храмом. 

1

 

Заповіт князя було здійснено його друзями, але 1848 року труну з тілом було вийнято зі склепу і поховано поруч церкви, а на звільнене місце поставлено домовину генерала Куракіна, який раптово помер, повертаючись з Угорщини, де він керував московськими військами, які придушували угорську революцію. 

Сам монастир Св.Троїці був ліквідований царською владою ще в кінці ХVІІІ ст., його ж храм залишавсь парафіяльним і притягав до себе своєю чудотворною іконою Св. Миколая, подарованою князем Андрієм Курбським, тисячі прочан. Щороку, 22 травня, вони стікались сюди з усього північно-західного Полісся. Ікона Св. Миколая в часі потемніла, а фарба, якою були намальовані руки угодника, обсипалась, потребувала реставрації. 

Настоятелем помонастирського храму Св. Троїці був на час прибуття членів Археографічної комісії Миколи Іванишева та Тараса Шевченка отець Єлевферій Вартминський, випускник Волинської Духовної семінарії, рукоположений 1839 року архієпископом Інокентієм, а дияконом – Костянтин Статкевич, вихованець духовного училища в Дермані. 

Найправдоподібніше, що вони були тими, хто першими у Вербці зустріли Тараса Шевченка і Миколу Іванишева, гостили їх в своїх помешканнях, допомагали оглянути, пізнати минуле помонастирської Свято Троїцької церкви. Тарас Шевченко під час своїх відвідин помонастирського храму Св. Троїці оглянув острів, зробив замальовку церкви, склав два креслення церкви і склепіння, в якому знаходилась домовина князя-втікача.

Одночасно Тарас Шевченко відновив на чудотворному образі руки Св. Миколая, став першим реставратором цієї давньої візантійського походження святині. Цей образ належав родині князя Андрія Курбського. Професор Микола Іванишев у своїй вищеназваній праці писав: "У протоколі з візитації з 20 лютого 1760 року (ще в часи унії) знаходимо: образ Св. Миколая стародавнього письма. Певні люди кажуть, що цей образ існує тут біля 200 літ і славиться чудесами, які, однак, ніде не записані". Пізніше образ було покрито срібновизолоченою шатою мистецького карбування і з побудовою 1901 року нового величавого дерев'яного храму на місці монастирського, змальованого Тарасом Шевченком, урочисто перенесено до нової святині.

Образ Святителя розміром 20 на 28 цалів, написаний на дошці олійними фарбами, пережив криваві урагани Першої і Другої світових воєн і, під час боїв за Ковель 1944 року, коли храм  Св. Троїці загорівся, безслідно зник, але автор має обґрунтовані докази, що ця святиня вціліла і перебуває в тимчасовому переховуванні селян Вербки.

5 червня з благословення архимандрита Варлаама територіальна громада села Вербки вперше відсвяткувала своє свято. 

Приємно були вражені гості та запрошені на свято чистотою, охайністю і порядком на території  населеного пункту. Всюди відчувається рука господаря  – керівника  сільської громади Романа Володимировича Троцюка, його команди, а найбільша заслуга – тих людей, які переживають і дбають за своє село, свою вулицю, свій будинок.

Ведучі свята – завклубом Юрій Левчук та депутат районної ради Валентина Саковська запросили до слова сільського голову Романа Троцюка, який привітав усіх присутніх із святом, подякував, що зібралось так багато глядачів місцевих та із сусідніх сіл, побажав усім міцного здоров'я, радості та добробуту.

Голові, дійсно, є чим пишатися. За його словами, разом із трудовим колективом, спільно з депутатами, місцевими сільгоспвиробниками та підприємцями вдалося вирішити низку проблем, що накопичувалися роками.

Найголовніше – підключено освітлення по вулиці Ватутіна і встановлено світлофор в мікрорайоні школи, і тепер сміливо можна ходити темної  пори доби. Особливо важливо це для місцевих жителів, які працюють за межами села, і для школярів, які добираються із с. Бахова-2. 

Не менш важливим є ремонт більшості комунальних  доріг села. Швидкими темпами проводиться будівництво нового навчального корпусу ЗОШ І-ІІІ  ступенів с. Вербки. Крім того, вирішуються і поточні питання жителів об'єднаної громади та установ. Виділяється матеріальна допомога громадянам, які перебувають у скрутному матеріальному  становищі, учасникам бойових дій.

«Це свято всіх, хто тут народився і виріс, хто приїхав колись, щоб залишитися назавжди у селі з особливими традиціями і славною історією. Ми близько до серця  сприймаємо всі традиції села, переживаємо невдачі та складні часи, але й щиро радіємо успіхам, пишаємося нашими досягненнями, із гордістю розповідаємо про талановитих людей і дітей села…», – говорить сільський голова.

Сказати, що цього дня було весело і цікаво, означає не сказати нічого. Організаторам вдалося знайти свій, дуже оригінальний підхід до його відзначення, а жителі села з величезним ентузіазмом підтримали їх починання. Але про все за порядком.

Змагалися у майстерності жителі вулиць Загородньої, Першотравневої, Незалежності (Набережної та Партизанської),  Молодіжної та Садової, Ватутіна. Оскільки усі учасники вважають свою вулицю найкращою, то й представлення кожної було на висоті: згадували всіх – від малого до великого, поіменно та цілими сім’ями, хто народився, виріс, «вийшов в люди» та повертається до рідного порогу. Розповідали історію, бувальщини та цікавинки. 

А кулінарні шедеври не вміщалися ні в руках, ні на тацях – їх підвозили возами. Усе це супроводжувалося піснями, жартами, сміхом, аплодисментами та вигуками «браво». Глядачі отримали колосальне задоволення, а журі добряче попрацювало. Визначали й місця, але це було зроблено швидше для годиться, бо ж таки конкурс, а от нагороди всі учасники отримали однакові.

Не обійшлося на святі без поезії. У гостях у мешканців Вербки побували учасники зразкового колективу «Дивослово» з м. Ковеля (керівник Руслана Чарнюк). Танцями розважали учасники студії «Ірина».  Порадувала своїм східним танцем Юлія Комбарова. Вітали земляків своїми виступами  фольклорний колектив  із села Городища та Андрій Семенюк із Бахова. Тішили присутніх музичні номери у виконанні Тетяни Кондратюк.

Лунали пісні про село у виконанні завклубом  с. Вербки  Юрія Левчука, його дружини Надії і їх донечки Маргарити. 

Найбільше опесків отримав аматорський фольклорний колектив «Вербський батальйон» під керівництвом Юрія Левчука у складі Ірини Кулеші, Лілії Здробилко, Валентини Саковської, Надії Левчук, Тамари Конограй, Галини Царик, Руслани Голубчук.

 Під час святкування діти та дорослі  мали нагоду взяти участь у різноманітних рухливих конкурсах, спортивних змаганнях, караоке та дискотеці.  

Неподалік, у  великих казанах, варилась смачна юшка з риби (Сергій Конограй та Олег Голубчук, с. Вербка) і куліш (Вячеслав Федорук та Віктор Цьомик, с. Бахів), якими після святкового концерту пригощали всіх бажаючих та гостей свята.






 

Громада села Вербки висловлює щиру подяку за прекрасну організацію і підтримку свята виконкому Дубівської сільської ради, Роману Троцюку – сільському голові, ведучим дійства Валентині Саковській та Юрію Левчуку, фольклорному аматорському колективу «Вербський батальйон», бажає їм здоров'я та гараздів.

Тож День села у Вербці відзначили по-родинному, з добром і любов'ю. Немає сумніву, що всі відчули: людину красить не посада, не депутатський мандат, а людяність, любов до Бога і ближнього.

Автор: Галина СЕМЕНЮК.

 

Коментарі
02 Липня 2017, 22:02
День села Вербка? А може, просто, престольне свято с. Вербка, який існував багато років? І був встановлений на честь назви Вербского монастиря. День села - це світське свято і наскільки відомо День села було вирішено на сесії Дубівської сільради в 2016 р. проводити 14 жовтня по наступним вмотивованим причинам: <br/>- Свято Покрови пресвятої Богородиці;<br/>- День українського козацтва;<br/>- День Української повстанської армії (УПА).<br/>- День захисника України.<br/>- 170 років відвідування Волині і с. Вербка Т. Р. Шевченком(у 2016 р.)<br/>Переплутали з престольним святом села! «Боже – Богу, а кесареве – Кесарю!» - В. Христос.<br/>На пам'ять приходять слова з поеми М. Ю. Лермонтова «Бородіно»: «Змішалися в купу коні, люди, І залпи тисячі гармат....». Для конкурсу використовували « Бій подушками» і «Жердина з призами» це конкурси, які проводяться тільки на «Масляну» і вони мають певне ритуальне значення і використовувати їх в церковне свято ніяк не можна! Про це, ще в 18 столітті, писав просвітитель, святитель і чудотворець Тихон Задонський. Організатори цього шоу напевно керувалися тим, що жителі с. Вербка народ у цих справах малограмотний, недосвідчений і проковтне такий православно-язичницький вінігрет. Але організовуючи такий захід необхідно пам'ятати, що ви випускаєте для людей продукт який повинен бути високої якості, а не для галочки в плані роботи завклубу. І це свято повинно проводиться під патронажем о. Варлама, але ніяк Троцюк Романа! Всі учасники свята викладалися від усієї душі і серця, вийшло непогано. Молодці! Але на майбутнє треба враховувати, що кожне свято має ідеологічну і ритуальну основу. Особисто мені приємно, що перебуваючи за тисячу кілометрів від с. Вербка, на лікуванні, Валентина Саковська продовжила мою справу. Посіяне мною зерно дало сходи!
03 Липня 2017, 00:58
Обедков, сказати що ти дурак не можна. Ти освічена, мудра людина яка багато зробила для громади і хто така Саковська ти знаєш краще нас і ти знов її хвалиш. Тобі мало того що вона зробила тебе калікою на все життя. Яку групу інваліда тобі дали першу чи другу. Вона перед тобою вибачились за це? А зараз калічить дітей нашого села на посаді директора школи. Виховував її дітей і яку подяку отримав від них? Дядьку вийдіть з нашої хати! Ха-Ха! Ото подякували. Заглянь на сторінку її старшого синочка Влада Саковського в Контакті як він веде себе в Крайній Хаті. І це діти вчительки, директора школи. А ти її ще продовжуєш хвалити. Ми довше ніж ти знаємо її і тебе попереджували яка вона людина, а до тебе ще ніяк не доходить. Вона не людина і не жінка, а біосміття. Тобі не вдалось зробити з неї людини – гени не переробиш!
03 Липня 2017, 01:31
Чому все Рома-космос і Рома-космос? А де Паша-шрек, де Кіса-лісник? Вони що вже не при дєлах?
03 Липня 2017, 03:08
Гриша! В неї гени правільні! Батько алкаш, хто з ним тільки не пив на Вербці, а потім сміялися як він Белочку ловив. Саковська всім хвастала, що її мати байстрючка яку Веня з Донбаса привіз. Так що тут нема нічого дивного чого вона пиячить і гуляє. І сини такі як мати. А Петра дійсно жалко. Льовко розповів про його хворобу то аж страшно стало, що вона з ним зробила. Якщо виживе це буде чудо.
03 Липня 2017, 12:14
А свято дійсно гарне вийшло! Дітки і дорослі повеселились. А до чого тут ці плітки розносити, думаю це пишуть не чоловіки, а баби базарні!
03 Липня 2017, 15:52
Чого ви вчепились за тую Саковську. Вона такая як і ви всі. Якщо вона дійсно його любила про що кричала в школі, в селі і навіть в Білому домі всі ці роки, то зараз відпочине, сяде в московський потяг і привезе вам вашого Петра. Вона його і зараз любить, але її гординя мішала це зробити раніше, коли він був на Вербці. І ще й хвалилася як викинула його букет, що він подарував коли приїхав і ікони з хати повикідала. Та ще й добре пяненька була за день до Паски в строгій піст. То щось на неї найшло, то таке! Всі ці роки вони жили душа в душу я це знаю не по пліткам, а вони мої рідні люди. А якщо жила з ним ради грошей, то також зрозуміємо, що вона за людина. І туда їй дорога!
03 Липня 2017, 18:49
Ніколи б не подумав, що на Вербці можливі події як в Санта-Барбарі! Це нована сторінка в кіномистецтві – Санта-Вербка на Волинський лад!!! Події червня місяця нагадали мені Гулівудську кінокартину «Почтальон». Особливо критика пана Петра помилок, що були допущені організаторами свята. Ось це: «Особисто мені приємно, що перебуваючи за тисячу кілометрів від с. Вербка, на лікуванні, Валентина Саковська продовжила мою справу. Посіяне мною зерно дало сходи!» Клінт Іствуд один в один! А далі ще цікавіше! Його життя тісно переплітається з життям Московського князя Андрія Курбського на Волині, коли його дружиною була полячка. І у Петра дружина також з польськім прізвищем. Що одна, що друга хотіли вбити свого чоловіка, щоб заволодіти його майном. Дуже цікава історія і як історик попоробую показати, висвітлити це на всю Україну, що за 300 років нічого в Україні не перемінилось.
03 Липня 2017, 21:09
Як не соромно полоскати кістки людини , яка мабуть стоіть морально набагато вище ніж ви пишучи таку нісенітницю , хто це хоче підмочити іі репутацію , то краще поглянь на себе.!!!!!!
03 Липня 2017, 22:38
Вона сама собі підмочила репутацію так, що більш ніхто не зможе... Краще неї ні в кого не вийде!
04 Липня 2017, 01:41
Оксано! Наївна ти жінка, такі люди як Саковська не здатні на кохання!
04 Липня 2017, 04:05
А що вона вже не людина і не жінка?
04 Липня 2017, 11:24
Оксано! А ти сама подумай! Які в неї батьки? Два гріха – п’янства(батько) і прелюбодіяння(мати байстрюк). Петро ввійшов в її хату з букетом квітів, а це значить з миром і коханням. Вона букет викидає з хати - не потрібен цій хаті мир і любов! З хати викинула ікони бо мішали сатані там жити. Останні дні Великого Посту, а вона добряче напилася. На зупинці люди бачили яка вона виходила в двір. Так, що в тій хаті Бога нема і любові також! Тому нікуди вона не поїде, а буде продовжувати справу своїх батьків – пити і гуляти. Іншого життя вона не знає і не бажає знати, тому й Петра виперла, щоб не мішав їй жити в болоті. Так що вона маэ тільки людський образ і все!
05 Липня 2017, 09:56
А я бачила як приїхав Петро і застукав її коли вона пиячила з мужиками. Це було дуже цікаво. Командирований шофер з самосвалу кулею летів з її хати, а вона в гавно пянізна була. Ось для такого життя вона Петра і вигнала. Шлюха вона і є шлюха!
10 Липня 2017, 00:40
Наївна ти людина! Не для того вона хотіла вбити Петрика, щоб зараз піти на самопожертву і доглядати хвору людину. На таке вона не здібна, не та вона людина. А він приречений на одиноке життя помре в своїй Москві і ніхто його не згадає на Вербці. Може її сини будуть згадувати його як свого батька. Рідного не знали!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024