Біля Ковеля зрізали десятки дерев, отруєних перед тим токсинами

25 Липня 2017, 12:13

Це знаходиться на межі міської та сільської території біля Колодяжного, вздовж автотраси Ковель – Луцьк.

На масове всихання тут великих осокорів (чорна тополя) місцеві жителі звернули увагу ще кілька років тому. Придорожня смуга горіла в 2010 та 2012 роках. Могутні тополі все-таки встояли від багатьох підпалів. Горіли дерева з обох боків дороги, але всохли і зогнили лише з північної сторони.

Минулого року наше видання провело журналістське розслідування, залучивши інженера охорони і захисту лісу, кандидата біологічних наук, автора низки книг з хвороб та шкідників лісу Василя Козака. Тоді ми встановили у багатьох дерев корки. Хтось просвердлював дерева, вливав туди якусь токсичну речовину і закупорював. У такий спосіб було виморено 72 великих дерева, з середнім діаметром – 48 см. Зі слів Василя Тимофійовича, орієнтовна маса по-варварські знищеної деревини становить 120 кубометрів, сума заподіяної природі шкоди – близько 400 тисяч гривень.

 




 

«У такому жорстокому отруєнні дерев може бути зацікавлений землекористувач: спершу мордував дерева вогнем, а потім вирішив їх отруїти. Чимало жителів Колодяжного добре знають, хто це зробив. Чим не детективна справа для правоохоронців? Але вони були і залишаються та Ковельщині порожнім місцем!» – стверджував Василь Козак.

Досвідчений фахівець не помилився. Інертні правоохоронні органи так і не змогли розслідувати цей злочин проти природи, як не можуть «впоратися» з іншими резонансними справами у Ковелі та Ковельському районі. А отруєні дерева, як свідчать фотознімки нашого спецкора Миколи Силюка, вже майже всі знесені. За словами правоохоронців, якщо немає доказів, то нема і злочину.