На місці колишнього Радошинського кар’єру хочуть збудувати сміттєвий полігон і завод

25 Березня 2021, 11:50
Кар’єр / Фото ілюстративне 5678
Кар’єр / Фото ілюстративне

У Волинській обласній раді планують зменшити на 60% кількість відходів, які захоронюють на сміттєвих полігонах.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 24 березня, – інформують на сайті Волинської обласної ради.

Для втілення Національної стратегії управління відходами, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів, в управлінні екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації розробили регіональний план управління відходами до 2030 року.

«Остаточна мета плану генерального плану управління відходами є зменшення відходів до 30%. Тобто, ті відходи, які підлягають видаленню і захороненню на полігонах має досягти 30%. Тому найперше потрібно зменшити використання полімерів, пакетів, упаковок, які не розкладаються. Друге: навчитися повторно використовувати відходи. Тобто проводити роздільний збір відходів і їх сортування. Далі проводити рециклінг: повторне використання тих відходів, які були відсортовані. Тобто, макулатура піде на папір, залізні банки – на метал, скло може перероблятися або повторно використовуватися та проводити інші операції з відновлення»,  – зазначає заступниця начальника управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Вікторія Тимощук.

Голова комісії з питань екології Юрій Ройко зазначає: ситуація з відходами на Волині плачевна і розробка такого плану уже давно була на часі.

«Щорічно ми з вами створюємо близько 800 м³ сміття. І з тих полігонів, які є на території області, більш як 90% не відповідають санітарним та екологічним нормам. І 90% з усіх полігонів заповнені або переповнені. І додам: щороку в області створюється більше 1000 несанкціонованих смітників», – наголосив Юрій Ройко.

Як зазначили під час засідання комісії, спеціалісти опрацювали усю область і в результаті досліджень виявили, що на сміттєві полігони люди вивозять 98% з усіх відходів. В той же час, в області взагалі не відбувається жодних дій щодо компостування органічних відходів.

«В той же час, на Волині зараз існує 478 сміттєзвалищ, з яких 11 – великих сміттєвих полігонів. Також розглядається питання будівництва регіонального полігону, на якому можна буде збудувати завод. Зараз вивчають стратегію розміщення такого полігону на території колишнього Радошинського кар’єру – це центр області і дуже зручний варіант», - зазначив Юрій Ройко.

За результатами розгляду питання депутати проголосували за проєкт Регіонального плану управління відходами у Волинській області до 2030 року.
 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментарі
25 Березня 2021, 19:21
Нормально придимали, вас місцеві #подушатьвсіх за це
28 Березня 2021, 12:55
В себе на городі побудуй заводик
04 Червня 2021, 11:22
Безподобно! А як щодо спочатку завод збудувати а тоді полігон?
04 Червня 2021, 11:25
Де проект?
04 Червня 2021, 11:27
Купу львівського сміття припруть в центр Волині! Капець!!!А те що робити людям в кого сільськогосподарські паї поряд? Компенсації закладені в бюджет?
04 Червня 2021, 11:28
Село очільники свідомо доводять до знищення.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024