«Була б я молодша років на 20, то я вже давно була б біля хлопців в АТО», – зв’язкова УПА

30 Липня 2017, 18:50
2859

Телеканал «Громадське.Волинь» опублікував інтерв'ю з зв'язковою УПА.

«Була б я молодша років на 20, то я вже давно була б біля хлопців в АТО» – каже зв’язкова УПА Ганна Зелена, яка зараз проживає у селі Скулин поблизу Ковеля.

 

 

У свої 90 пані Ганна любить порядок та чистоту.

«Коли я познайомилася з пані Ганною, найбільше мене вразили її вишивки і те, що вона завжди ось така чепурна та охайна», – каже подруга упівки Катерина Кухаренко.

Справді, у будинку дуже охайно та чисто, повсюди вишивки авторства Ганни Йонівни. Серед них – килим. Таких пані Ганна зіткала понад десяток. Нині вони у приватних колекціях в Україні, Канаді та США.

Ще у 15 років вона мріяла стати кравчинею, попри заборону батьків дівчина йде на вишкіл у Золоту роту. Звідтіля і починається її повстанський шлях.

«Я тільки боялася звірини. Звичайно було неприємно, але приказ є приказ», – розповідає про те, як носила вісточки хлопцям до лісу.

У 15 років дівчині Ганні довелося витримати тортури НКВС. Тодішній режим намагався зупинити усіх повстанців.

«Руки назад, б’є в морду, – Ганна Зелена й досі з жахом пригадує допит, – Ти  с*ка бандерівська, гаварі, где схрони, где оружие?»

Кажу: Я вдома  весь час.

– Врешь, за тобою мы смотрели!

Далі були 10 років у Норильських таборах. Дівчина майже не мала зв’язку із своїми побратимами.  Все що вона могла, так це написати записку, прив’язати її до каменя і перекинути за стіну, де працювали інші в’язні. Умови були жахливі, – розповідає Ганна. Пригадує, як зустрілася із своїм односельчанином Павлом Воцюхівським. Табори були влаштовані так, що хлопці і дівчата з Волині не могли перебувати в одній зоні, їх поділили на групи. Коли ж Павло дізнався, що Ганна у сусідній  зоні і їх розділяє лише одна стіна, він не гаяв часу і вигадав план як побачитись з землячкою.

Він заліз у мішок, і разом з цементом будівельний кран перекинув його за стіну, де працювали полонянки, серед яких і була Ганна.

Доля – дивна річ. Ганна покахала одруженого червоноармійця. Кохання було взаємним. Ганна і Павло Зелені одружилися і прожили в парі 38 років.  І це попри загальний осуд. У селі про них писали обурливі статті.

«Я не пам’ятаю всіх статей, але назву однієї запам’ятала чітко. Вона називалась «Медалі потемніли через жінку-бандерівку», – усміхається колишня зв’язкова Ганна Зелена.

Після війни Ганну не пустили у рідне село Скулин, називали ворогом народу. Навіть рідна сестра її не прийняла до себе. Жінка врушили із матір’ю та дітьми у Дніпропетровськ. Працювала дояркою у колгоспі. Однак голова міськвиконкому домовився, щоб Ганні дозволили повернутись на малу батьківщину, у село Скулин. Та й вдома довелося нелегко – не було де жити.

Ночувала у сусідів на печі, інколи доводилося спати із коровами.

«Не давали ділянки, вже і матір виписали з хати. Мій брат не прийшов із війни, батька вбили, моя мати нічого не мала. Дядько Калістрат втрутився. Каже: «хайно я зайду». То він як зайшов, як взяв за груди голову сільради…. Отак мені  і видали місце на хату»

У селі на честь упівки назвали вулицю. Та, на жаль, соціальні служби не часто навідують жінку. Допомагають волонтери.

На моє питання, чи піклується про неї влада, Ганна відповіла так:

«Ну як сказати, не хочу ображати нікого, але й хвалити не хочу».

А ще має пані Ганна мрію – поставити у селі памя’тник Тарасові Шевченку. Жінка обурюється, що їй всі тільки обіцяють, а ситуація з місця так і не зрушилась.

«Мені так образливо, скільки я вже борюся, щоб поставили пам’ятник Шевченку, навіть  місце є де він колись був. Я їздила у Ковель, багато хто обіцяв встановити, але все обіщають, а толку немає. Я просто в шоці, щоб свої люди не могли зробити пам’ятник для своїх дітей, внуків та правнуків»

Коментарі
31 Липня 2017, 01:08
а чого не каже скільки бандери людей замордовали......
31 Липня 2017, 11:15
потому сегодня такая жизнь, скачем дальше и кричим слава бандере...
31 Липня 2017, 12:55
Це в тебе мозги замордовані - придурок
31 Липня 2017, 13:25
у тебя сегодня счастье??? скачешь от счастья и достатка, скакун, придурком не назову, ты молодое щеня, может еще выправят мозги......
31 Липня 2017, 14:35
в одному кінці села партизани вночі корову в людей відбирають, а в іншому кінці упівців. а самогон зв'язківці приносять
31 Липня 2017, 14:48
нікому не повинна колоти. В цей страшний час страшні речі творили і бандерівці і партизани, і кримінальні злочинці і прості дядьки в селах. Не потрібно возвеличувати одних і обливати брудом інших. Були свої виродки і в одних, і в других. І малювати німби над бандерівцями - просто невігластво.
31 Липня 2017, 16:54
По коментарях видно, що пишуть тут всілякі ватнікі з освітою пту. Бандери були є і будуть. Я внук червоноармійця розвідника (мій дід мав два ордена Героя Союза" і котрий командував "дєдами"-сцикунами, але я бандерівець бо у них на відміну від "совєтской армії" честь була, шаную сс-івців Галичина і в дупі мав 9 травня. Поважаю і навідую Ганну Зелену. Хочу на марші націоналістів. І знаю, що всі хто тут пише усілякі образи просто диванні сцикуни та убогі ватнікі.
31 Липня 2017, 17:17
модер, тебе как раз нравится такие бредни, больного внука-высерка малолетнего, он везде в копии ставит эту хрень, а тебе наверно тоже нацику в душе, как бальзам в голову.....
31 Липня 2017, 22:18
Ти внук червоноармійця, а неосвічений троль і висер. Щоб ти знав на майбутнє, гівнюк, ордена Героя Союза не існує і ніколи не існувало в природі. Була медаль Золота Зірка Героя Радянського Союзу. Особи, яким ДВІЧІ присвоєно це звання пораховані, їх небагато. Якщо ти мав діда, попитай у сімї, чи в нього не було ще посвідчення командира дивізії важких кулеметів і відзнак всіх народів світу.<br/> Якщо дід дійсно воював, добре що не дожив бачити таке гівно, як ти, внучку.
31 Липня 2017, 23:49
Дурненьке щенятко з незакінченою ПТУ-шною освітою! Якщо ти просто невіглас - то читай відповідну літературу, щоб не осоромлювався так перед людьми, якщо просто психічно неврівноважений - пий заспокійливе, і не вилазь із своїми дурнуватими коментарями на люди. Якщо в тебе, тваринко, дійсно був дід-червоноармієць, то він, мабуть, щасливий, що помер раніше, і не бачить і не чує тебе, пришелепкуватого. Розумні люди, які вважають себе дійсно ідейними бандерівцями, ніколи не будуть писати такий послід, який видав тут ти.
01 Серпня 2017, 00:00
кадиров - честь, розум, сила і взагалі академік роіссі
01 Серпня 2017, 11:33
интересно, при советах, бабулька ударницей
01 Серпня 2017, 11:34
интересно, при советах, бабулька ударницей небойсь была, в коммунистах не состояла?
01 Серпня 2017, 13:11
та в дупу ту червону армію. де союз там і вона
01 Серпня 2017, 13:15
добре шо нема тих нещасних катів червоних. а то ще б розповідали які вони хєрої і за шось там &quot;ваєвалі дєди&quot;
01 Серпня 2017, 14:15
шо куриш, хлопче?? кидай это дело, тебе только 20.....
02 Серпня 2017, 01:57
Хлопці, вибачайтк, випадково, друкувати толком не вмію. Пані чи не пані, а Ганена при совєтах була в ланці ударниця, преміє мала і взагалі нормальна людина. Хто тут таку х... написав, що вона чуть не бандера..... ніколир не була, сама розказувала, як від їх ховалась, щоб не тр...ли. Зараз писати що хоч мона. Приїдьде до на в село, і спитайте Ганьку, вона правду скаже, а не та х..ня, шо тут пишуть якісь дибіли.
02 Серпня 2017, 11:20
заранее все было все понятно с бабусей, или продалась не понимаючи за кило гречки,говорила что требовали, во многом бандеры таким образом строят свой пиар, нормальные люди не обращают на эту херню внимание, пользуясь случаем , в скулыне проживает однокашник, сергей рыбачок, привет ему, надеюсь он не внук этой бабули...
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024