Кіндер винен, але сплив термін притягнення його до відповідальності

03 Серпня 2017, 09:38
5931

Напередодні наше видання коротко проінформувало, що Волинська прокуратура програла судову справу по декларації ковельського міського голови. Сьогодні подаємо репортаж із зали суду.

Головуючий суддя Петро Бойчук встановив такий порядок судового засідання: спочатку суд заслухає свідків, потім огляне документи по справі і лише після цього допитає самого «винуватця» – мера Олега Кіндера, якому буде що сказати, зважаючи на покази тих самих свідків.

Першою свідчила секретар громадської ради при Ковельській міськраді Галина Артюшенко, яка розповіла, що на сайті «Волинські новини», а згодом і в однойменній газеті її зацікавила публікація про відсутність декларації Олега Кіндера у Єдиному держреєстрі. На засіданні громадської ради вирішили письмово звернутися з даного приводу до НАЗК. Депутат міської ради Сергій Янок (фракція ВО «Батьківщина») на сесії надав Галині Артюшенко слово для виступу.

«У нас хороша співпраця з депутатським корпусом, але немає порозуміння з міським головою, який ігнорує громадську раду», – нарікала Галина Олексіївна і, як позитивний приклад, згадала депутата та однопартійця мера – Сергія Янка.

Олег Кіндер засміявся, а суддя сказав, щоб свідок говорила по суті. А ще Галина Артюшенко пригадала, як мер порекомендував їй звернутися до суду, якщо вона не згідна у питанні його декларації про доходи. І наголосила, що у неї нема упередженого ставлення до Кіндера, бо він є публічною особою і громада має бачити його статки.

«Вас цікавлять статки міського голови?» – все допитувався адвокат мера.

«Ні», – пролунала кілька разів ствердна відповідь.  

На запитання судді: «Чи зверталися ви до правоохоронних органів з приводу неподання міським головою декларації?» і «Чи були на сесії міської ради працівники правоохоронних органів?» Галина Артюшенко відповіла, що таке звернення до НАБУ зробила депутат Ковельської міської ради Галина Стасюк, а на сесії був присутній начальник Ковельського відділу поліції Іван Тусь та, нібито, прокурор. Очевидним є той факт, що місцеві правоохоронці просто «прожували» важливу інформацію, побоявшись градоначальника.

Інші троє свідків представляли виконком міської ради.

Заступник начальника юридичного відділу Андрій Назарчук розповів про необізнаність Олега Кіндера з поданням декларації в державний реєстр, що спрацювала технічна складова – перевантаження серверу.

«Це не мої повноваження – контролювати подання декларацій працівниками виконкому», – запевняв Андрій Георгійович, додавши, що запобіганням і виявленням корупції у мерії він теж не займається.

Хто має контролювати ці питання? Можливо, безпосередній його «шеф» – начальник юридичного відділу Геннадій Куптій? Але останній свідчити у суд не прийшов…

Прокурор відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції прокуратури Волинської області Надія Артиш «підловила» юриста на тому, що деякі його свідчення у суді не співпадають з тими показами, які він давав працівникам поліції. Андрій Назарчук таки підтвердив, що мав приватну розмову із секретарем міської ради Вірою Федосюк, якій повідомив про відсутність на сайті декларації Олега Кіндера.

Головний бухгалтер виконкому Людмила Троцюк говорила, як у своєму службовому кабінеті вони удвох із міським головою заповнювали і подали його декларацію. А ось начальник відділу програмно-комп’ютерного забезпечення Дмитро Скок свідчив, що Троцюк при ньому відправила декларацію Кіндера, але коли це було – у жовтні 2016 року чи у лютому 2017 року – він не пам’ятає.

«Пригадайте, ви були тоді в туфлях чи чоботах?» – спитали програміста.

«Я постійно хожу в туфлях», – відповів той.

Цікаво, що у своїх показах поліції головний юрист Геннадій Куптій заявив, що декларацію Кіндера було подано у присутності його та головного бухгалтера…

Адвокати міського голови попросили суд долучити до матеріалів справи документи, в тому числі публікації з Інтернету про нестабільну роботу сайту НАЗК. Прокурор заперечила, назвавши це – «нагромадженням макулатури», що не стосується безпосередньо Олега Кіндера. Однак суддя долучив це до справи.

Суд допитав Олега Олексійовича, який наголосив, що не мав абсолютно ніяких умислів не подати декларацію.

«До 30 жовтня пару раз я пробував заходити [в Єдиний держреєстр декларацій], але просто-на-просто поскільки було дуже багато роботи і не получилося, я думав: та Бог з ним – пізніше подам», – доводив він.

 

 

Після технічної перерви відбулися судові дебати. Адвокати наголосили на тому, що у діях їхнього підзахисного відсутній склад правопорушення і взагалі закінчився термін притягнення його до відповідальності. Прокурор наполягала на винуватості Олега Кіндера.

 

 

«В діях Кіндера О.О. вбачаються ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, оскільки факт відсутності його електронної декларації за 2015 рік в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в період часу з 31 жовтня 2016 року по 10 лютого 2017 року є доведеним належними та допустимими доказами, дослідженими в ході судового розгляду даної справи та не спростований будь-якими доказами, поданими стороною захисту», – йдеться у постанові суду.

Суддя Петро Бойчук закрив провадження у справі про притягнення Олега Кіндера до адміністративної відповідальності у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

 







1


 

Коментарі
03 Серпня 2017, 12:46
Мавп знову на висоті і з бананом.До кінця каденції статки відчутно зростуть...
03 Серпня 2017, 12:46
Клітка йому пасує
03 Серпня 2017, 13:44
а що це новий розпорядник суду сидить?
03 Серпня 2017, 14:02
Суди...терміни...рішення це все поняття юриспруденції при яких хороший юрист в купі із суддею та прокурором любу справу похоронять!Але чому ніхто не говорить про моральний аспект нашого градоначальника???Спочатку брехав що зарплата в нього 1500грн(а реально біля15000отримує),потім що декларацію подав(а насправді і не думав цього робити),і що мерседеси не його....І це все публічно в сесіному залі!!!,,Ибо кто не верен в малом тот неверен в большом",тепер Ковельчани думайте кому ви довірили бюджет,розподіл та надання землі,комунальну власність...
03 Серпня 2017, 14:23
А Щщ, бандерлоги, вас жаба душить. Працюйте й ви і у вас теж все буде. А то сільки сидите, штани (а дехто й труси) протираєте і тільки язиками плещете. Працювати потрібно і все у вас буде. Жаби недолугі.
03 Серпня 2017, 14:24
Кіндер БРЕХУН і ЛОЗОПЛУТ
03 Серпня 2017, 14:33
розтрелять
03 Серпня 2017, 16:42
Кукукнутий Косцьов'ят на цей раз став судовим розпорядником. Але гляньте на фото - дверцята на лаву підсудних перед кукукнутим відкриті. Памятають про знищену ним меблеву фабрику, не забувають...
15 Серпня 2017, 14:45
Як гарно і дружно відмазали мера. Тепер кіндер їм должен буде до скону.... А що прокураткра завбачливо не відала про терміни ?
06 Червня 2018, 17:45
Гляньте як вони одягаються до суду. Як сiльськi гопники...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024