Ковельчанам показали повне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах

19 Травня 2021, 16:26
Ковельчанам показали повне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах 1289
Ковельчанам показали повне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах

У Ковелі в трьох закладах освіти — ліцеях №1, імені Олени Пчілки та № 3 імені Лесі Українки презентували повне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах, видане з нагоди 150-річного ювілею від дня народження письменниці.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Над його підготовкою працювали науковці Волинського національного університету, який носить ім’я нашої славетної землячки. Вони разом із ректором ВНУ Анатолієм Цьосем і приїхали у Ковель, щоб розповісти про свою роботу.

У першому ліцеї побували міський голова та його заступниця Наталія Маленицька. Ігор Чайка подякував керівництву та колективу вишу за їх титанічну працю.

За словами ректора університету Анатолія Цьося, проєкт було реалізовано за рекордно короткий термін, а саме упродовж року. Для цього сформували 14 авторських колективів, кожен із яких узявся впорядковувати один з томів.

Більш детально про роботу над виданням розповів головний модератор проєкту, член редколегії, кандидат філологічних наук, професор, проректор з навчальної роботи та рекрутації університету імені Лесі Українки Юрій Громик.

Книги тематично та жанрово поділені за напрямами-блоками. Зокрема, у перших чотирьох томах опубліковано драматургічний доробок авторки; у п‘ятому – поезія та ліро-епічні поеми; у шостому – художня проза; у сьомому – літературна критика та публіцистика; у восьмому – переклади; у дев‘ятому – засоби народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки; у десятому – «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки; останні чотири розділи присвячені листуванню.

«В Україні – це шоста спроба підготувати повне зібрання творчого спадку нашої геніальної землячки, яку вдалось втілили в життя саме науковцям Лесиного вишу. Останнє вийшло ще у 1970-их роках. Воно також називалося повним. Хоча, таким його можна назвати лише умовно, адже містило не всі тексти Лесі Українки, чимало з них було скорочено, вилучено певні фрагменти – якісь із політичних міркувань. За останні десятиліття відкрито й перетлумачено факти біографії письменниці, опубліковано спогади сучасників, знайдено нові геніальні речі, а в бібліотеках та архівах - її листи», – розповів Юрій Громик.

 








 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024