Промислові підприємства завдали збитків довкіллю України на понад 67 мільйонів гривень

14 Червня 2021, 12:40
Промислові підприємства завдали збитків довкіллю України на понад 67 мільйонів гривень 545
Промислові підприємства завдали збитків довкіллю України на понад 67 мільйонів гривень

Понад 67 мільйонів гривень збитків розрахувала Держекоінспекція у першому кварталі 2021 року під час перевірок промислових підприємств.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Екологія», йдеться на Урядовому порталі.

«Промисловість – один з головних драйверів зростання української економіки. Проте у цієї галузі є і зворотній бік – негативний вплив на стан навколишнього середовища. Промисловий комплекс України застарів і потребує модернізації, щоб відповідати сучасним природоохоронним вимогам», – підкреслив Андрій Мальований. 

Він зауважив, що екологізація виробництва здійснюється лише одиничними підприємствами.

«Так, лише за перші три місяці 2021 року Держекоінспекція склала понад 4,8 тисячі адмінпротоколів про екологічні порушення. В середньому на одному підприємстві ми фіксуємо чотири факти недотримання природоохоронного законодавства», – зазначив Андрій Мальований.

За словами посадовця, для зміцнення екологічного контролю за промисловістю та, відповідно, стимулювання модернізації підприємств Держекоінспекція проводить внутрішню трансформацію.

«Ми продовжуємо територіальну реформу, проводимо закупівлю нового обладнання, співпрацюємо з Національним центром управління та випробування космічних засобів, отримуючи супутникові знімки для виявлення незаконного видобутку надр, засмічення тощо. На жаль, досягненню цього KPI заважають мізерні штрафи за недопуски та забруднення довкілля, низькі зарплати інспекторів, недостатнє фінансування на сплату судового збору», – наголосив Андрій Мальований.

Посадовець також пояснив, що для усунення цих проблем та для сприяння модернізації промислового комплексу необхідне комплексне оновлення законодавства.

«Якісний екологічний контроль – один з найважливіших кроків для допомоги бізнесу. Він сприятиме осучасненню, екологізації, енергоефективності промисловості та посилення її конкурентоспроможності на зовнішньому ринку», – додав Андрій Мальований.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024