Ковель відзначить 500-річчя надання Магдебурзького права

06 Вересня 2017, 18:08
4283

Ковельчан запрошують подавати свої пропозиції до програми заходів з нагоди ювілею.

Про це йдеться на сайті Ковельської міської ради. 

У наступному році Ковель відзначатиме 500-річчя з часу отримання Магдебурзького права. 24 грудня 1518 року польський король Сигізмунд І своєю грамотою надав Ковелю право самоуправління (магдебургії).

 


 

Магдебурзьке право мало важливе значення для українських міст і розвитку місцевого самоврядування, вносячи важливі риси західноєвропейського устрою. Було запроваджено виборні міські представницькі органи влади.

У Ковелі уже розпочалась підготовка до ювілею. Впродовж 2018 року будуть проходити різноманітні заходи, приурочені цій події. 

Усі гарні ідеї, пропозиції до програми святквання, подавайте їх до 20 вересня у відділ внутрішньої політики, оранізаційної роботи та зв’язків з громадськістю. Адреса: вул.Незалежності,73, каб. 214-215. Номери телефонів: 6-17-08 та 6-17-26.

Коментарі
07 Вересня 2017, 01:40
Чергова зрада. Хитрожопі лемки, які витягли з контексту запис з архіва князів Сангушків, а саме - т. 3 ст.182-184 щодо надання дозволу РУСЬКОМУ православному князю Василю Михайловичу Сангушку в належному йому СЕЛІ Ковелі заснувати місто на основі міського самоуправління, т.зв. Магдебургського права.<br/> Однак, враховуючи, що основна маса населення на заході тогочасної України, на відміну від Сходу, була напівграмотна, вони не удосужились перекласти фрагмент грамоти Сигізмунда 1 Старого, що стосується даного питання, з латині на ту ж, більш зрозумілу польську, або зразу викласти польською, хоч такий переклад в архіві наявний.<br/> А буквально, якщо хто вчив латинь - прочитає і в наведеному на картинці тексті: дозволяється князю Василю Михайловичу Сангушку в його спадковому селі Ковелі заснувати місто з Магдебургзьким правом та заселити його ПОЛЯКАМИ, РУСИНАМИ, ЄВРЕЯМИ, і ТАТАРАМИ.<br/> Тобто, послідовники теорії Великих Укрів можуть з повним правом лементувати, що католик Сигізмунд Старий в змові з православним руським князем В.М. Сангушком умисно не допускали до Ковеля доблесних укрів, тому наявна національна зрада.
07 Вересня 2017, 02:15
От хто небудь хоч прочитав що отам понаписував отой Sigismundus Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russiae, Prussiae, Samogithiaeque? Взагалі Україну не згадує! Він, оказується, Сігізмунд Божою милістю король Польщі, великий князь Литви, Росії, Пруссії, власник Самогетії ще той сєпар! То де, королівська морда, ти Україну подів? Не кажучи про українців! Згадує, бач, Polonis, Ruthenis, ludaeis, Armenis et Tartaris, тобто, поляків, русинів, іудеїв, вірмен та таРтар (не татар). Пише про de iure Ruthenico, Lithuanico, Theutonicum, quod Maydemburgense dicitur, тобто право руське, литовське, тевтонське, що називається майдембургським. Майденбургським (Maydemburg), Карл, а не магдебурзьким (Magdeburg)! То що святкуєм?
07 Вересня 2017, 02:23
Що ти тут кошики плетеш. Руськи і є укри.
07 Вересня 2017, 12:02
нас рать.
07 Вересня 2017, 12:39
&quot;Руськи і є укри.&quot; Ти це серйозно? Розкажеш це при зустрічі князю Сангушку. Может, хотів сказати що укри - теж руські?
07 Вересня 2017, 12:57
В 16 ст. укри??? Русь! Звідси - русини, руські. А укри названня виникло значно пізніше. В Закарпатті живуть і зараз русини! Московські царі вкрали назву у Русі.
08 Вересня 2017, 00:38
Ще один грамотний. Московських царів ще в проекті не було, як і самої Москви, коли вже була Північна Русь з Новгородом і Торжком, Північно-Східна з Суздллю, рязанню та Володимиром, Київська з тим же Києвом та Черніговом, та навіть руське Тмутараканьське князівство - всі частини Древньоруської держави, заснованої Рюриковичами та названої спочатку Київською Руссю.<br/> Ви вже хоч західних істориків, в т.ч. польських читайте, якщо свої та російські не авторитет.
08 Вересня 2017, 02:08
Північна Русь з Новгородом і Торжком - ну ти загнув!)))))))))))))))))))))))))))))))
08 Вересня 2017, 02:29
Києвської Русі не було зовсім. Це історики до Русі навісили Київська. Була просто Русь в яку ввійшли і Волинські землі які називались воєводствами. На Правобережжі було Волинське, Берестецьке, Галицьке, Белзьке, Київське, Подільське, Брацлавське і ще одне, забув назву, воєводства їх називали князівством Руським. А північні і другі землі, які були у складі Києвськоє Русі, періодично мінялись тому не доречно їх називати Русью.
09 Вересня 2017, 00:31
Чоловіче добрий, не читайте, особливо на ніч, української вікіпедії. Скоро і так півсвіту знатиме, що в нас найдавніша нація. <br/> А якщо серйозно, будь-який хоч трохи розумний студент, який вчиться не за гроші, знає, що такого поняття на Русі ніколи не було. Виникли воєводства, як адміністративні одиниці, лише в 15 столітті, на території Речі Посполитої, якою була захоплена і частина Руських земель, опустошених побратимами-татарами.<br/> Якщо всерйоз вважаєте, що на Русі були воєводства, якими управляли воєводи - відкрийте, якщо звикли користуватись Вікі і не вірите російській версії, хос білоруську, польську чи німецбку версії, якщо володієте мовою. А найкраще вчитись самому, без ідеологій.<br/> Підказую, що основною адміністративною одиницею на території давньоруськиї князівств, були волості, які управлялись удільними князями ВИКЛЮЧНО з Рюриковичів, що і служило причиною багатьох чвар і міжусобиць. Воєводи на той час мали функції чисто воєнного характеру, керували або княжими дружинами, або ополченням. В Галицькому князівстві в 13-14 століттях були окремі випадки управління воєводами адміністративними одиницями, але про воєводства тоді ніхто ще й не чув.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром