Головна подія 2021: у Ковелі відкрили Транскордонний центр діалогу культур

25 Червня 2021, 17:08
У Ковелі відкрили Транскордонний центр діалогу культур 4714
У Ковелі відкрили Транскордонний центр діалогу культур

У Ковелі на базі реконструйованих приміщень стадіону «Локомотив» відбулося відкриття Транскордонного центру діалогу культур.

Проєкт реконструкції відбувався у рамках програми добросусідства ЄС Польща-Білорусь-Україна за рахунок грантових європейських коштів та спільними зусиллями з Ковельською міською радою. Відкриття відбулося 25 червня.

Читайте також:  Ковель підписав міжнародну угоду, яка передбачає реконструкцію стадіону «Локомотив»

Центр наразі має стати домівкою для закладів позашкільної освіти — Станції юних натуралістів, Палацу учнівської молоді імені Івана Франка, молодіжного центру «Спорт для всіх», спортивної школи імені Євгена Кондратовича, історичного музею, Футбольний центр «Ковель-Волинь», закладу патріотичного виховання «Волинська Січ».

На відкритті були партнери проєкту та почесні закордонні гості з Польщі та Білорусі: генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк, бургомістр міста Щучин Артур Кучиньскі, представник Центру досліджень та розвитку в місті Торуні Єжи Рутковський, представник білоруського міста Щучин Андрій Шкіндеров і Піотр Франашек – директор Центру Міжкультурних творчих ініціатив у Любліні.

 

 

Вітаючи гостей, міський голова Ковеля Ігор Чайка подякував партнерам і відзначив важливість події у плані культури та добросусідського миру.

«Це місце ще памятає велелюдні концерти і запеклі футбольні баталії. Я надзвичайно радий, що мрія багатьох ковельчан, і моя в тому числі, — втілилася. Вдячний всім, хто причетний до реалізації цього проєкту.  Тепер наше завдання — втілити в це приміщення життя. Коли говорить культура — гармати мовчать», — сказав Ігор Чайка.

Читайте також: У Ковелі мають розпочатися будівельні роботи на руїнах стадіону «Локомотив»

 

Ковель має великий шанс стати потужним мостом між Україною та Європою. Таку думку висловили іноземні партнери проєкту, зокрема і представник Польщі Славомір Місяк.

«Нам дуже приємно бути тут. Регіональна співпраця — це основний інструмент залучення сусідніх країн в культуту України. Для Польщі розширення співпраці з нашими сусідами  — це пріоритет. Дуже добре, що центр діалогу відкривається і я переконаний відіграє свою позитивну роль в регіональній співпраці. Я також хочу підкреслити важливість культурного обміну — це робота, яка дасть в майбутньому багато результату. Нехай це місце допомагає нам в будуванні спільної Європи», — сказав генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк.

Славомір Місяк
Славомір Місяк

 

Читайте також: Ковель втратив понад мільйон гривень іноземних інвестицій

Бургомістр міста Щучин у своїй промові поділився враженнями, коли вперше побачив руїни старого «Локомотиву».

«Коли приїхав у Ковель, мій приятель, якого зустрів першим, запитав: «Як справи?». І я вперше за понад рік відповів: «Усе гаразд». Гаразд – це я дуже вдячний за це, за те, що зараз здійснюється бажання багатьох людей. Гаразд – це я радий, що можу особисто познайомитися з паном мером. І швидко «гаразд» – це наші друзі з Білорусі, які швидко приєднаються до нас. Треба згадати, як ми вперше побачили «Локомотив», який виглядав погано… Але завдяки людям, їхній праці, Європейському Союзу у Ковелі з’явився Центр діалогу культур, за кілька днів такий же центр з’явиться в Білорусі, а згодом і в Польщі. Сердечно запрошую всіх на відкриття стадіону до Польщі. Нехай мої щирі слова, які вперше виголошую в Україні, будуть на добро Україні, Польщі і Білорусі», — бургомістр міста Щучин Артур Кучиньскі.

ГО «Волинська агенція із залучення інвестицій» на чолі з Олегом Унігою спільно з Ковельською міською радою займались проєктом протягом трьох років. Сьогодні Олег Уніга також розповів про завершення до кінця року ще й третьої черги реконструкції, а саме зведення ядра футбольного поля з природнім покриттям та штучним поливом, легкоатлетичними доріжками з поліаритановим покриттям, секторами для стрибків у висоту та довжину, а також сектори для метання.

«Сьогоднішній день, ми чекали три роки! Це важлива й масштабна подія для Ковеля. Тут не просто центр, тут будуть одночасно культура, спорт, туризм, освіта — і це все в одному місці.  Цей проєкт реалізувався завдяки великій командній роботі. Я хочу подякувати усім причетним: нашим партнерам з Польщі та Білорусі, нашій команді, Ковельській міській раді  попереднього та теперішнього скликання, підряднику Віктору Чорнусі та всім тим, хто долучився до реконструкції та відкриття цього об’єкту. До кінця 2021 року реалізується третя черга реконструкції «Локомотиву» і Ковель матиме надсучасний стадіон. Це стало можливим завдяки увазі до цього об’єкту Президента України Володимира Зеленського. Також великих зусиль до цього об’єкту доклав народний депутат Валерій Стернійчук. Запрошуємо в кінці 2021 року вже на відкриття футбольного поля», — сказав Олег Уніга.

Олег Уніга
Олег Уніга

Читайте також: Юрій Конащук став директором Транскордонного центру діалогу культур у Ковелі

Також на заході був присутній ректор Таврійського національного університету імені Володимира Івановича Вернадського Володимир Казарін, який спільно з Василем Байцимом працюють над відкриттям філій університету у місті Ковелі.

«100 років тому Вернадський заснував Українська Акедемію Наук, бібліотеку та Таврійський університет в Криму. Нам потрібна філософія Вернадського і я сподіваюсь, що мої колеги-професори та практики приїдуть у Ковель і будуть вам допомагати створити вищий навчальний заклад та навчати молодь», — сказав Володимир Казарін.

Володимир Казарін
Володимир Казарін

 

Представник Центру досліджень та розвитку в місті Торуні Єжи Рутковський відзначив, що у Ковеля є перспективи для великих проєктів і побажав, щоб цей центр став кроком до рівних можливостей у всіх сусідніх країнах

«Дуже радий приїхати до Ковеля. Вірю, що це місто може бути місцем творення й розвитку великих проєктів. Радію, що наші країни знайшли спільну мову, підписали співпрацю, створили такий проєкт і тепер можемо разом щось цікаве робити, відвідувати один одного. Нехай приязні люди, які тут мешкають, мають хороші і рівні можливості до розвитку», — сказав представник Центру досліджень та розвитку в місті Торуні Єжи Рутковський.

Виступив також партнер з білоруського Щучина Андрій Шкіндеров, який запросив на відкриття стадіону у Щучині, яке відбудеться у липні.

«Ми не будували будівлю — ми збудували центр діалогу культур, центр можливостей, центр обміну нашими традиціями Польщі, Білорусі та України», — сказав Андрій Шкіндеров.

Андрій Шкіндеров
Андрій Шкіндеров

 

Генеральний директор Державного Підприємства «Морський Індустріальний Кластер Березань» Микола Візір заявив про створення у найближчій перспективі логістичного хабу у Ковелі, який стане ключовим у транс’європейських товарних потоках для України та Європи, а індустріальний парк має забезпечити новітніми технологіями промисловість міста Ковель для його сталого розвитку.

Міжнародний експерт від ГО «Волинська агенція із залучення інвестицій» Василь Байцим озвучив стратегію розвитку Транскордонного співробітництва на 2020-2027 роки. та розповів про подальші плани використання центру.

«Будемо працювати, щоб зробити Ковель центром розвитку туризму на Поліссі та Волині. Транскордонний центр діалогу культур стане площадкою для проведення культурно-масових, спортивних, освітніх заходів, міжнародних проєктів, конференцій, змагань, фестивалів, міжнародних виставок, ділових зустрічей. Відкриття цього центру дає Ковелю неймовірні можливості. Приміщення «Локомотиву» також на постійній основі будуть використовуватись спортивними колективами міста Ковеля, громадськими організаціями та закладами позашкільної освіти, спортивного та туристичного спрямування, молодіжні центри, історичний музей», — сказав Василь Байцим.

Після промов, міський голова Ковеля Ігор Чайка разом із Андрієм Шкіндеровим та Артуром Кучиньскі урочисто перерізали стрічку.

 

 

Фіналом урочистої частини стало підписання Декларації про Співпрацю в Програмі «Kultura Ponad Granicami Europy — Polska - Ukraina 2021» між Олегом Унігою, Володимиром Казаріним, Єжи Рутковським та Піотром Франашеком. Партнери мають наміри підіймати ініціативи та проєкти, спрямовані на реалізацію культурних, освітніх, наукових та мистецьких цінностей, забезпечуючи доступ до них місцевим громадам. Також було досягнено домовленість про сприяння обміну досвіду та досягненнями молоддю, фахівцями, стажерами, підтримуючи аматорський та організаційний рух майстрів, творців та художників, проведення конференцій або спеціальних фестивалів культури та мистецтва, створення виставок, галерей, інститутів, а також творчих майстерень.

 

 

На завершення події гості мали змогу подивитись на виступи творчих колективів талановитих ковельчан.

Варто додати, як раніше інформував Район.Ковель — для будівництва футбольного поля уряд України виділив 20 мільйонів з державного бюджету. За умовами тендеру, який відбувся 23 червня, переможець зобов’язаний здати об’єкт в експлуатацію до кінця 2021 року.

 

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром