У Ковелі депутати «допитували» прокурора з приводу корупції

23 Вересня 2017, 14:01
9323

На засіданні «правової» депутатської комісії Ковельської міської ради заступник керівника місцевої прокуратури Наталія Ткачук (на фото) озвучила інформацію про результати діяльності своєї установи у першому півріччі цього року.

Наталія Леонідівна кілька хвилин зачитувала з трибуни допис свого «шефа» Олександра Бабенкова, який мали «на руках» всі депутати. Її спинив заступник голови депутатської комісії Андрій Мілінчук («Самопоміч»), який зауважив, що показники правопорушень і злочинів у Ковелі більші, ніж в середньому по області. Доповідачка сказала, що поліцією вживаються заходи превентивного характеру, а прокурор наділений тут лише координаційними заходами: організовувати роботу правоохоронних органів.

«От ви повторили буквально ну всю ту «водичку», яка написала паном Бабенковим у «Вістях Ковельщини». Там є одне таке чарівне слово: «боротьба з корупцією» йде у Ковельській прокуратурі. От я прочитав всю ту статтю, всю ту писанину нікому не потрібну і про боротьбу з корупцією я не знайшов. З цього приводу запитання є до вас. Наведіть хоча би один приклад: кого було притягнуто з владців наших до відповідальності? Поясність, будь ласка, чому у звіті відсутні будь-які пояснення, посилання на дуже багато резонансних справ?» – поцікавився ковельчанин, директор ТОВ «ВКП «Каскад» Володимир Пархонюк, згадавши, як у Ковелі «розбомбили» бомбосховище, що викрадені дуби «знайшлися» на фірмі Кіндера, і що «буксує» розслідування в справі гаражного кооперативу біля водосховище.

Наталія Ткачук відповіла, що відповідно до чинного законодавства, прокурор позбавлений повноважень складати протокол про корупцію і підтвердила, що дійсно протягом першого півріччя 2017 року прокуратурою до суду не було скеровано кримінальних проваджень з ознаками корупції. Відносно ж «гучної» справи щодо бомбосховища, то тут ще й досі (з весни 2015 року! – ред.) триває кримінальне розслідування.

«Ви сказали, що протоколи про корупцію ви не складаєте. Тоді для чого пан Бабенков пише, що мета його – протидіяти корупції? Для чого взагалі він вживає це слово?» – спитала депутат з фракції «УКРОП» Галина Стасюк.

«Кримінально-карними заходами. Корупція як… протокол про корупцію ми зобов’язані…, а може бути кримінальне провадження з ознаками корупції. Є, згідно чинного нашого Кримінального кодексу, низка статей, які вважаються корупційними, які виставляються там відповідні форми і вони є корупційними. Низка статей. Це в основному службові злочини. І таким шляхом. Шляхом виявлення і скерування до суду з обвинувальними актами злочинів, які вважаються корупційними», – сумбурно пояснила Наталія Ткачук.

Попросив слова ковельчанин, голова Ковельської районної організації «УКРОП» Олександр Кашик, який порушив тему ремонтно-відновлювальних робіт на дорогах міста.

«Кошторис ремонту 400 метрів дороги складає 500 тисяч гривень. Це по асфальту покласти нове асфальтне покриття. У Ковелі за 90 метрів дороги кошторис складає 900 тисяч гривень. Якщо ця інформація є в пресі, то чи відслідковує це прокуратура? – мовив він.

Заступник керівника місцевої прокуратури запитала, в яких ЗМІ була така інформація, і почула назву газети «Вісті Ковельщини» та нашого видання, і взнала, що мова безпосередньо йде про ремонт 90 метрів дороги біля ЗОШ № 12, який становить 900 тисяч гривень.

Спецкор газети «Вільна думка» Микола Силюк хотів, що Наталія Ткачук назвала хоч один матеріал за останні роки, взятий із засобів масової інформації, який прокуратура довела до суду. Наталія Леонідівна сказала, що не пам’ятає всіх кримінальних проваджень і додала: є такі випадки, коли прокуратура скеровує інформацію із ЗМІ до поліції для вивчення, пообіцявши на сесію міської ради подати таку статистичну добірку.

Галина Стасюк нагадала за 10 незаконних постанов слідчих поліції про закриття кримінальних проваджень, які були скасовані прокуратурою. За словами Наталії Ткачук, ці постанови стосувалися крадіжок приватного майна, а скасовувалися, бо не було виконано всіх необхідних слідчих дій.

«Я так зрозуміла, що слово «корупція» взагалі у прокуратурі відсутнє. Я цю інформацію (Олександра Бабенкова – ред.) взагалі не прийняла би. Чому? Я буду просити депутатів зробити позачергову сесію, щоб заслухати прокурорів і працівників поліції: що вони у нас роблять? Читаючи оцей звіт пана Бабенкова стосовно корупції, тут все у нас росте: крадіжки, грабежі. Все у нас росте. Що робить прокуратура і поліція? До вас є багато запитань», – заявила Галина Стасюк.

«А для чого позачергова сесія, коли на чергову сесію йде звіт прокурора?» – здивувалась секретар ради Віра Федосюк («Батьківщина»).

«Я буду ініціювати проведення позачергової сесії», – стояла на своєму Галина Миколаївна.

«Я задаю запитання: для чого?» – допитувалася Віра Іванівна.

«Прийшла людина, заступник прокурора, прочитала з бумажки все те саме заучене, тільки цифри поміняли місцями. І в цій бумажці написано, що ріст злочинності, грабежі, злочини, все росте. Що робить прокуратура для того? Наш прокурор Бабенков пише: «Наша мета – рішуча протидія злочинності і корупції в краї». Що вони роблять? Та нічого не робиться абсолютно! І що вона (Наталія Ткачук, – ред.) пояснила? Ви щось зрозуміли з цього?» – нарікала Галина Стасюк.

«Все зрозуміли», – запевнила Віра Федосюк.

Інформацію керівника прокуратури буде заслухано також на сесії міської ради, яка відбудеться 28 вересня.

 

1





 

Коментарі
23 Вересня 2017, 17:56
Яка боротьба з корупцією?! Аж смішно! Її родичка, а саме жінка брата , відкритим текстом гроші вимагає щоб дитину в садочок влаштувати ! Ще й наголошує, що їй за це нічого не буде, бо ж " криша" в прокуратурі! Гнати всіх хто працював при владі Яника!
23 Вересня 2017, 18:10
Останнім часом деякі депутати місцевих рад вимагають від керівників регіональної та місцевих прокуратур звіту про роботу. <br/>«Чому у ЗВІТІ відсутні будь-які пояснення?» (Пархонюк), «Читаючи оцей ЗВІТ пана Бабенкова» (Стасюк), «На чергову сесію йде ЗВІТ прокурора» (Федосюк). З приводу такого, варто вказати, що участь заступника керівника місцевої прокуратури Наталії Ткачук в роботі постійної комісії міської ради виходить за межі обов’язків, наданих Прокуратурі законом, так як засідання постійних депутатських комісій не є відкритим пленарним засіданням місцевої ради! <br/>Відповідно до ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» керівники регіональних та місцевих прокуратур на відкритому пленарному засіданні відповідної ради, на яке запрошуються представники засобів масової інформації, не менш як двічі на рік ІНФОРМУЮТЬ населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці про результати діяльності на цій території шляхом надання узагальнених статистичних та аналітичних даних (ч. 3).<br/> Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» також РОЗМЕЖОВУЄ ЗВІТ ТА ІНФОРМАЦІЮ посадовців. Зокрема, згідно ст. 26 цього закону ВИКЛЮЧНО НА ПЛЕНАРНИХ ЗАСІДАННЯХ сільської, селищної, міської ради заслуховуються: ІНФОРМАЦІЇ прокурорів про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на відповідній території (п. 40 ч. 1).<br/>Керівники регіональної та місцевих прокуратур НЕ Є ПІДЗВІТНИМИ ДЕПУТАТАМ місцевих рад. Про результати своєї діяльності НА ВІДКРИТИХ ПЛЕНАРНИХ ЗАСІДАННЯХ вони ІНФОРМУЮТЬ. Прокуратура допускає можливість публічного обговорення цієї інформації на сесії, але НЕПРИЙНЯТТЯ, ВІДХИЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ, НАДАННЯ ЇЙ БУДЬ-ЯКИХ ОЦІНОК НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАКОНОДАВСТВОМ ТА НЕ ТЯГНЕ ЗА СОБОЮ ПРАВОВИХ НАСЛІДКІВ. <br/>Виступ прокурора – це надання відомостей та /або даних, ЯКІ ВІН ВВАЖАЄ за необхідне оприлюднити, не розголошуючи при цьому матеріалів досудового розслідування та не порушуючи прав учасників кримінального провадження.<br/>Прокуратура наголошує, що при будь-яких публічних виступах депутатам слід дотримуватись Букви Закону, а не трактувати його на власний розсуд.
23 Вересня 2017, 18:29
Хай би краще навела статистику віджимання землі, закриття кримінальних проваджень, відмазування блатних...
23 Вересня 2017, 19:14
Якщо гнати всіх, хто працював при Янику як ти кажеш, то треба гнати всю Україну. Завтра ти будеш верещати, що треба гнати всіх, хто працював при пороху.
23 Вересня 2017, 20:04
Яка ж паскудна баба та Стасюк. Аби лящати. Соромно, що в нас такі депутати:(
23 Вересня 2017, 20:57
Яка ж паскудна бабіще та Федосюк, ну, прям, баба Йожка!
24 Вересня 2017, 00:40
НАМ УСЕ ДО ДУПИ
24 Вересня 2017, 01:01
&quot;Яка боротьба з корупцією?! Аж смішно! Її родичка, а саме жінка брата , відкритим текстом гроші вимагає щоб дитину в садочок влаштувати ! Ще й наголошує, що їй за це нічого не буде, бо ж &quot; криша&quot; в прокуратурі! Гнати всіх хто працював при владі Яника!&quot;<br/>Є докази? Відео, аудіозапис? Чому ти не написав заяву у поліцію? А знаєш чому? Бо ти 3,14здабол. Ляпаєш аби ляпати.
25 Вересня 2017, 00:49
Це опудало Каскад знов опірився.Прийшов своїм виглядом лякати прокурора.
25 Вересня 2017, 14:05
Зі слів &quot;прокурорши&quot; - Ковельська м/р прокуратура вже й протоколи про корупцію не може складати згідно закону. Тобто ця структура фактично нічого не робить, окрім так званого контролю за слідством, який полягає в закритті кримінальних проваджень, внесених до ЄРДР по фактах злочинного бандформування на чолі з Кіндером!
25 Вересня 2017, 21:04
А правда в очі коле...видно неозброєним оком. А е видно нахабство, безкультур'я та цинізм діючої влади, яким так і пре від Федосучки!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024