Голобський дитячий будинок-інтернат перепрофілюють

30 Вересня 2017, 13:28
12020

Чиновники ОДА запропонували перепрофілювати Голобський будинок інтернат для дітей, де виховуються діти віком до 18 років з психологічними розладами 3 профілю в комунальний будинок-інтернат для чоловіків з психологічними розладами.

Про це повідомляється на сайті Волинської обласної ради.

З такою ініціативою виступив департамент соціального захисту ОДА. «Такі люди повинні бути нагодовані і жити в соціумі»,  – аргументувала свою позицію директор департаменту Оксана Гобод.

 


 

Вона розповіла, що наразі є інформація про 17 чоловік, які б мали вже проживати в спеціалізовано психоневрологічному інтернаті. Крім того, є молодіжне відділення, де перебувають чоловіки до 35 років. Зі слів Оксани Гобод зараз в закладі проживає 49 дорослих людей на шестеро дітей. «З них троє дітей мають батьків, а ще троє позбавлені батьківського піклування. Відповідно, директор є їхнім опікуном», – пояснила Оксана Гобод на одному із засідань  постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Вона переконувала, що пропозицію перепрофілювати дитячий інтернат під заклад для дорослих – не треба асоціювати з обмеженням прав хворих діток. «Ми не очікуємо, що на Волині буде велика кількість дітей з психологічними розладами саме третього профілю. Крім того, держава збільшила розмір соціальної виплати для сімей, де є такі дітки», - зауважила посадовець.

Пропозицію департаменту соціального захисту підтримала профільна комісія обласної ради, після чого в ОДА розробили відповідний проект рішення і постійна комісія повторно розглянула цей документ на своєму засіданні.

 


 

За рекомендацією депутатів на сесії розглядатимуть альтернативний проект рішення, розроблений у відділі з питань управління об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності    виконавчого апарату обласної ради. Він концептуально не відрізняється від проекту ОДА, але містить окремі поправки юристів. У департаменті соцзахисту ОДА погоджуються, що варіант рішення облради більш досконалий.

 Михайло Бегаль цікавився, чи є можливість перепрофільований заклад назвати просто інтернатом , а не словосполученням  «психоневрологічний інтернат». Аргумент депутата -- слово «психоневрологічний» може слугувати стримуючим фактором для окремих сімей при прийнятті рішення щодо долі своїх хворих родичів.

 


 

Чиновники ОДА пояснили, що назва закладу регламентується Типовим положенням про психоневрологічні інтернати, затвердженим Кабміном України.

Комісія також рекомендувала продовжити на 1 рік контракт директору Голобського будинку-інтернату Миколі Пруду.

Коментарі
01 Жовтня 2017, 01:34
Кукукнутому - персональне ліжко в палаті № 6!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром