Єврейські організації хочуть встановити у Ковелі біля Палацу культури пам’ятну стелу

02 Жовтня 2017, 13:00
2667

Кілька місяців тому до міського голови Олега Кіндера звернулася представниця єврейської громади Сіма Шихман, яка з 1996 року мешкає в Ізраїлі, а до цього жила у Ковелі. Тоді вона розповіла, що зовсім випадково їй з братом вдалося розшукати надмогильні плити зі старого кладовища. Зараз вони знаходяться на території колишнього заводу будматеріалів. Жінка висловила свої міркування стосовно увічнення пам’яті євреїв, розстріляних у роки Другої світової війни в Ковелі.

Про це йдеться на сайті Ковельської міської ради.

Днями з цього приводу Сіма Шихман з іншими представниками об’єднання євреїв Ковеля в Ізраілі та всьому світі зустрілися з Олегом Кіндером. Згадана організація є частиною 150 громад всесвітньої асоціації Волинськизх євреїв в Ізраїлі, які емігрували з України до і після Другої світової війни. Усі, хто прибули в наше місто, є нащадками єврейських сімей з Ковеля. До розмови долучились і керівництво Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму.

Голова євреїв Ковеля в Ізраілі Якоб Енош повідомив, що вони ініціюють будівництво пам’ятного знака. На його переконання, його варто встановити на місці старого кладовища, поблизу Палацу культури імені Тараса Шевченка. Він має бути невеликий за розмірами, без зайвої помпезності. Якоб Енош сказав: «Ми також обмірковуємо, що саме робити зі знайденими надмогильними плитами». 

 



 

Виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський висловив думку, що потрібно розглянути питання щодо повернення до Палацу культури мацев та встановлення там пам’ятної стели.

Пропозицію гості з Ізраїля не підтримали. І думки представників двох організацій з цього приводу кардинально розійшлись.

У ході розмови Олег Кіндер зауважив, що міська влада готова до діалогу та посприяти в облаштуванні пам’ятного місця. Між промислово-економічним коледжем та приміщенням Палацу культури є березовий гай. Саме там Олег Олексійович пропонує встановити стелу. Вона має нагадувати про часи, коли відбувалися масові розстріли євреїв у Ковелі. «Наскільки оперативно це буде зроблено, значною мірою залежить від ініціаторів. Адже для того, аби прийняти остаточне рішення, потрібно мати конкретні напрацювання: ескізи, креслення тощо. А поки - що до міської влади таких не надходило», – підкреслив Олег Кіндер. Він запевнив, що влада з повагою віднесеться до рішення людей, які бережуть пам’ять про своїх предків і хочуть її увіковічнити.

Ініціатори зібрання вирішили узгодити спірні питання між собою, і після того, як буде досягнуто консенсусу, просити ще про одну зустріч з міським головою, де відбудеться більш конкретна розмова. 

 


 

Коментарі
02 Жовтня 2017, 17:33
Це красножопе бидло організувало будівництво палацу культури на єврейськиму кладовищі, на людських кістках. Потім воно разом з Понікарчуком роздерибанило Ковельсільмаш. Грошей кури не клюють, на відновлення кладовища вистачить.
02 Жовтня 2017, 17:56
нехай бере ті плити і пи..дує з ними в свій ізраїль! Нам тут і своїх кладовищ вистачає! Ох...їли зовсім жиди!
02 Жовтня 2017, 20:54
А чого красножопе? Наскільки відомо, красножопе якраз збудувало Сільмаш, а роздерибанило якраз сідомо-патріотичне. Не в курсі, хто ВПЕРШЕ почав процес акціонування завода? То я повідомлю, і це легко перевірити - патріотично налаштований галіцай Пензеник, бодай він щез.
02 Жовтня 2017, 21:14
Це красножопе Ткачук М.Д. Ковельсільмаш не будувало. Тоді воно було шофером у обкомівського ще красножопішого бидла. Його потім поставили дерехтуром. А вже після акціонування заводу воно з Понікарчуком і Кошкіним його розікрали майже повністю. Дякуючи Заїкіну, Ковельсільмаш ще хоч якось існує.
03 Жовтня 2017, 00:48
Вчиться українці! Жиди втекли але память про себе залишать щоб правнукі памятали де їх земля і вернулись на обітовану!
03 Жовтня 2017, 01:12
Те, що Ткачук приймав участь у розвалі як бляхарні, так і технікуму - ніхто не оспорює. Тільки все ж незрозуміло, чому він красножопий, він якраз зі свідомітів, бо при союзі йому ніхто не дав би стати директором. Чи красножопість викликана наявністю генів від макак резусів?
03 Жовтня 2017, 01:15
А хто Вам сказав, що вони втекли? Навпаки, успішно керують країною, і в них виходить, титульної нації стає все менше, а новоявлених богообраних олігархів та їх сраколизів-галичан все більше.
03 Жовтня 2017, 01:35
Про що ти лепечеш? Червоними даректорами за комунофашистської імперії призначали тільки красножопих.
03 Жовтня 2017, 01:57
Ти точно припарений, чи придурюєшся? Не знаєш, з якого року Ткачук директором став?
03 Жовтня 2017, 02:12
Точно, то якийсь припарений, або малолєтка -скакун. Всі в Ковелі знають, що останній ще більш-менш нормальний директор якраз був красножопий, як дитина каже, Селіверстов. А Ткачука поставили гівнократи в 1993-му, коли треба було прискорити розвал завода.
03 Жовтня 2017, 02:42
Та нє, то "козломордий" знову появився. Тільки нове слово вивчив, замість козломордих терпер красножопі в голові завелись. Точно або філон, або хтось з його гомиків.
03 Жовтня 2017, 16:26
Ми не переможені ми скрізь ми всім псуємо життя
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024