У Ковелі взяли «заручниками» мешканців багатоповерхівки

03 Жовтня 2017, 18:45
8273

Безпрецедентні події розгорталися впродовж минулої доби на вулиці Садовій густонаселеного району міста залізничників, де понад добу мешканці 80-квартирного житлового будинку безуспішно силувалися вибратися з полону практично заблокованої прибудинкової території.

Коли спозаранку жителі багатоповерхівки, аби дістатися місця своєї роботи, намагалися виїхати з двору, то не змогли цього зробити, бо проїзд перекривав Mercedes-Benz, залишений невідомим водієм прямісінько посеред дороги. Випадкові свідки могли бачити, як вправлялися у майстерності водії, аби високими бордюрами об’їхати, протиснувшись між деревом, неочікувану перешкоду…

Надвечір картина не змінилася: пристаркувате творіння німецького автопрому немов глузувало з українських громадян, які по закінченні трудового дня вертаючись додому, вперлися в непорушну «корму», гламурного кольору, автівки.

 



 

Як згодом стало відомо нашому виданню зі слів очевидців, перші повідомлення до Національної поліції надійшли ще минулого ранку. Згодом, обурені ковельчани знову-таки неодноразово телефонували на «102», аби домогтися від органів правопорядку їх обов’язку забезпечити виконання Закону.

Свідки інформували, що в усіх випадках повідомлень на «гарячу лінію» поліція на повідомлення формально реагувала: патрульний екіпаж прибував на місце оперативно, в межах п’яти хвилин. А толку?! Раз-по-раз браві полісмени витрачали моторесурс службового спецавтомобіля ISUZU, паливо і, головне, дорогоцінний час для реальної боротьби зі злочинністю.

 


 

Щоразу інші обурені мешканці змушені були повсякчас вислуховувати оповідки правоохоронців, мовляв, у них то немає повноважень евакуювати транспортний засіб правопорушника, то немає автомобіля-евакуатора, то немає грошей, аби залучити евакуаційний транспорт когось із численних приватників-ковельчан, що заробляють собі на життя доставкою вживаного євротранспорту в Україну. І, за словами патрульних, повноважень укласти з ними договір місцеві підрозділи не мають права, бо це компетенція обласних поліцейських «верхів».

У цьому випадку, як у краплі води океан, відображена вся система реформованої Національної поліції. Ззовні привабливо екіпірована новенькою формою з амуніцією, потужними позашляховиками та сучасними засобами комунікації, а по факту, з середини – якась безпорадна структура, яка не в змозі впоратися із банальним правопорушенням!

Отож, згідно підпункту «д» пункту 15.10 Правил дорожнього руху, стоянка забороняється у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів. Для будь-кого є очевидним, що у випадку стоянки автомобіля Mercedes-Benz з державними номерами «АС 5182 ВО» має місце порушення законодавства, встановленого Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року №1306, якою затверджені ці Правила.

Що ж мали робити поліціяни в даному випадку? Відповідь теж очевидна: знову ж таки виконати норми права! Постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1102 затверджено Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках, який і визначає процедуру тимчасового затримання, зберігання транспортних засобів та їх повернення.

Отож, тимчасове затримання транспортного засобу поліцейським проводиться у випадках, передбачених статтею 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, у разі, коли неможливо усунути причину затримання на місці виявлення адміністративного правопорушення, і передбачає примусове припинення використання такого транспортного засобу шляхом його блокування за допомогою технічних пристроїв або доставлення на спеціальний майданчик чи стоянку, якщо транспортний засіб створює значні перешкоди дорожньому руху.

Доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку здійснюється за допомогою спеціальних автомобілів – евакуаторів, у тому числі тих, що належать підприємствам, установам та організаціям, які провадять діяльність, пов’язану з транспортуванням транспортних засобів, і з якими територіальним органом Національної поліції укладені в установленому порядку договори.

Для доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку поліцейський викликає евакуатор через чергового відповідного територіального органу Національної поліції.

 


 

Далі чітко регламентовані формальності: «Після прибуття евакуатора поліцейський у присутності двох свідків і представника підприємства, установи або організації, яким належить евакуатор, складає встановленої форми акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, який підписують присутні під час його складання особи: особа, яка прийняла рішення про тимчасове затримання транспортного засобу, особа, що виконує роботи з доставлення такого засобу на спеціальний майданчик чи стоянку, два свідки… До акта огляду та тимчасового затримання транспортного засобу за можливості додається фотографія транспортного засобу, що підлягає тимчасовому затриманню, і перелік речей, які перебувають у ньому».

Припустимо, що дійсно може скластися ситуація, коли доставити транспортний засіб на спеціальний майданчик чи стоянку неможливо.

Ось, наприклад, не уклав керівник територіального органу Національної поліції, він же – начальник Головного управління у Волинській області, генерал поліції третього рангу Петро Шпига (на фото), визначений законодавством договір на транспортування евакуаторами затриманих автомобілів? Проігнорував головний правоохоронець Волині безпосередні вимоги права і виконати їх підлеглий генералу лейтенант не має змоги?

 


 

Так уже склалося, що вчиняти правочини тепер мають лише юридичні особи публічного права – територіальні органи Національної поліції. А територіальні підрозділи ГУНП – відділи та відділення, розкидані по населених пунктах області, прав юридичних осіб позбавлені вже більш, як два роки тому. Ось і маються низові поліцейські між «молотом і ковадлом», між бездіяльністю генералів та вимогами закону служити «суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку».

На такий випадок Уряд теж розтолкував: «…поліцейський проводить його [автомобіля – ред.] затримання шляхом блокування з дотриманням, умов безпеки дорожнього руху». При цьому, «у разі відсутності водія, транспортний засіб якого доставляється на спеціальний майданчик чи стоянку або блокується, поліцейський залишає на місці, де був автомобіль, або під його склоочисниками повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу та необхідність прибуття такого водія до територіального органу Національної поліції для оформлення протоколу про адміністративне правопорушення або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення. Розблокування транспортного засобу здійснюється поліцейським після складення протоколу про адміністративне правопорушення або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення».

Повернення тимчасово затриманого транспортного засобу, який зберігається на спеціальному майданчику чи стоянці, здійснюється за письмовим зверненням його водія, власника (співвласника) за умови оплати ним витрат, пов’язаних з транспортуванням та зберіганням такого транспортного засобу, та пред’явлення відповідної постанови у справі про адміністративне правопорушення або протоколу про адміністративне правопорушення у разі їх складення.

За транспортування і зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику чи стоянці справляється плата у встановленому спільним наказом МВС, Мінфіну та Мінекономіки розмірі.

 


 

Дійшло до абсурду: занепокоєні бездіяльністю поліції громадяни вже напряму телефонували черговому оператору в Луцьку, лейтенанту поліції Могильонцю з вимогою виконувати урядові постанови. А для захисту своїх законних інтересів жильці багатоповерхівки «підключили» активного сусіда – мешканця цієї ж вулиці, депутата Ковельської міської ради Володимира Косцьов’ята. Володимир Кирилович попри те, що працював з періодикою у читальній залі Ковельської центральної районної бібліотеки, невідкладно зв’язався з черговим поліції і озвучив скаргу на адресу її волинського керівництва.

Як стало відомо журналістам нашого видання, власником Mercedes-Benz є 47-річний уродженець міста Омська, що в Російській Федерації. Як би там не було, але в Україні сновигають диверсійно-розвідувальні групи, які вчиняють напади, в тому числі й на іноземні консульства. У випадку на вулиці Садовій, то жодної настороженості спецслужб! А якби багажник двотонного легковика був начинений вибухівкою? У країнах, де держава (а поліція – це і є прямий представник держави) дбає про безпеку своїх громадян, навіть залишений безхазяйний пакет чи сумка стають об’єктом посиленої уваги спецслужб. В Україні, яка воює за свою територіальну цілісність, біля будинку з майже сотнею квартир стоїть потенційно небезпечний об’єкт.

Закон вимагає невідворотності покарання за його порушення. Що ж ми маємо в даній ситуації? Посеред ночі двір все ж розблокували. Водій іномарки у темряві перегнав її за ріг будинку на вулиці Будищанській. Прямісінько під магазин релігійної атрибутики «Ікона». Напевно, в знак подяки Всевишньому, що через нерозторопність поліції залишився непокараним за тривалі незручності, які завдав десяткам людей.

 



 

Коментарі
03 Жовтня 2017, 22:45
знайдіть спонсора кукунотуму та випішіть йому вісті ковельщини, бо всю читальню заплював.
03 Жовтня 2017, 23:21
З такими проблемами я справлявся за 15 хвилин
03 Жовтня 2017, 23:22
Кирилович попри те, що працював з періодикою у читальній залі Ковельської центральної районної бібліотеки, невідкладно зв’язався з черговим поліції і озвучив скаргу на адресу її волинського керівництва. —— ахахаха. Сраний депутат...бляяяя...працював він сука....газети млять читав він_працював!а мешканці лохі, скільки машина там стояла, то вже можна було б “вирішити” це питання. Не було б такого вже гарного кольору в машини.
03 Жовтня 2017, 23:31
це той що носив паганяло "Півтора Івана"? Памятаю, пам"ятаю. Не раз мені ніпіля з ровера викручував. Нормальний був інспектор. Всі поважали. І бляд...ва такого на дорогах не було, як зараз.
03 Жовтня 2017, 23:39
якщо водій "скотина", то як назвати правозахоронців, що не змогли з нею впоратися? пастухи і то вправніші. можна носити на плечах розцяцьковані гаптованим сріблом погони, можна обвішатися державним гербом по обох руках, плечах ще й на лобі кокардою. але життя щоразу показує - спокою українці не мають від цих реформаторів. в глубокому тилу країни рвуться склади з боєприпасами, вибухають консульства та посольства, підривають пам'ятники та пішоходів на вулицях. а тут автомобіль з російським "слідом" добу перекриває двір, у якому живуть сотні людей - і належної реакції повний нуль! ні законно прибрати машину, нізаконно покарати порушника водія. нічого не здатні прожирателі народних податків. зате зарплати ого-го! зате їх кількість - легіон в 260 тисяч рук! і нема серед них руки, яка могла забезпечити приїзд евакуатора. чи з того місця ростуть руки, що закінчуються срібними погонами?
04 Жовтня 2017, 00:51
Не втомлююсь говорити,що сьогоднішніми поліцаями тільки горобців на городах лякати. Ось вона, реформа по Аваковськи , у всій красі. Сьогоднішні поліцейські постають у ролі безпорадних в простій ситуації. Це говорить про те , що набрали в поліцію абсолютно не підготовлених людей, головна задача яких їздити хизуватись на нових поліцейських іномарках. Чому тут дивуватись , що наприклад в Ковелі процвітає гральний бізнес який заборонений законом. Але що тут скажеш? Який міністр , такі у нього і підлеглі.
04 Жовтня 2017, 01:06
А ПІДПІЛЬНІ КАЗИНО АВАКОВА УСПІШНО ФУНКЦІОНУЮТЬ
04 Жовтня 2017, 01:08
Які вони підпільні абсолютно легальні і кришуються на місцевому рівні бурштиновим нардепом Лапінин
04 Жовтня 2017, 09:47
Полішуки в Ковелі всі кукнуті , зробили проблему з нічого , зміна погана була чи що ? Ну а вибрати депутатом всім відомого дурня косцьовята це тільки можуть полішуки ковельські
04 Жовтня 2017, 10:36
Скільки коштує балончик білої фарби ...??? Шановні мешканці не скупіться і скиньтеся на балончик тієї фарби . За допомогою неї ви вирішите це питання набагато швидше ніж через реформовану поліцію . Це було б гарним уроком і для інших....
04 Жовтня 2017, 13:01
Хтось з будуна найде машину
04 Жовтня 2017, 13:25
Та поліція нічого не може зробити,може тільки біля ринків цілий день крутитись в збивати бабою за неправильне паркування.де невистчає парковок,а саме найчастіше можна побачити там Семенюка.
04 Жовтня 2017, 15:08
та солярка в мене закінчилась. поки крутив стартером сів акумулятор тому аварійна сигналізація не працювала. поки ходив на заправку хтось поцупив знак аварійної зупинки який я завбачливо як свідомий громадянин україни встановив згідно правил дорожнього руху.коли повертався з заправки стало погано тому так довго не міг забрати автомобіль і ще сто причин чому не зміг відпихнути автомобіль. в омську я народився 47 років назад. переїхав на україну з батьками коли мені було шість місяців. я ще крепший патріот як косцьовят.щиро каюсь і вибачаюсь прошу справу закрити.(ну десь приблизно буде так).і суть проблеми не в працівниках поліції які виїзджали на дане повідомлення і не в шпизі а в керівництві мвс і законодавстві.ще років 15 назад я зачепив би цей автомобіль трактором з жека і навіть з заблокованими колесами відсунув би в сторону. а зараз якби таке зробили поліцейські і на них поступила скарга то косцьовят і компанія бігали б як шавки кругом відділу поліції та прокуратури вимагаючи покарати поліцейських.
04 Жовтня 2017, 16:20
Та ну! Ніхто не винний оказується? 15 років назад може й трактором треба було совати автомобіля. А 9 років назад спеціально аби зберегти жеківські трактори було написано урядом постанову, як тримачово затримувати авто порушника. Для цього є евакуатор. Щоб патрульний коп не шарився по знайомих і шукав засіб доставки ввели спеціально посаду начальника ГУ НП генерала щоб той уклав договір з власниками евакуаторів. Просто, як звивина від околиша фуражки. А що буде порушник потім морозити, то буде потім. Виконуй закон і буде тобі щастя
04 Жовтня 2017, 17:22
а ти звернись до генерала і запитай чи хоч один власник евакуатора погодився заключити договір за ті кошти які на це виділив уряд.декілька років був один з луцька два місяці попрацював і плюнув.краще один раз на місяць поїхати за кордон перевезти транспортний засіб чим майже кожну ніч приїзджати на виклики.а за ті кошти скільки нові примороки розбили пріусів можна було б купити два три самих дешевих евакуатори на область і розмістити приміром луцьк ковель нововолинськ.не тільки для таких випадків їх використовувати а і для надання допомоги учасникам дорожнього руху при певних видах поломок що є прямим обовязком поліції.
04 Жовтня 2017, 18:32
Замість того, щоб розібратися з козломордим, люди попросили допомоги в кукукнутого Косцьов'ята. Наївні...
04 Жовтня 2017, 19:19
Менше генералів! Більше евакуаторів!
04 Жовтня 2017, 19:57
В великих містах все вирішує пляшка бензини
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39