Перед високопосадовцем НАБУ ковельчани критикували місцевий суд, поліцію та прокуратуру

26 Жовтня 2017, 09:44
9341

На зустріч із громадськістю у Ковельській райдержадміністрації директор Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тарас Лопушанський (на фото – зліва) запізнився на 40 хвилин.

«Він хоче взнати, чим дише Ковельщина і Ковельський район, місто Ковель в тому самому числі, тобто хоче поспілкуватися із громадськістю. Це, напевно, саме краще, тому що почути від громадськості все те, що робиться в нашому районі і в нашому місті», – сказав голова РДА Віктор Козак (на фото – справа), представляючи гостя з міста Лева.

Тарас Лопушанський повідомив, що територіальне управління охоплює вісім областей Західної України. Присутнім роздали по інформаційному листку про цю установу із підслідністю, тобто за якими статтями Кримінального кодексу проводять розслідування її детективи, адресою, телефоном.

«Відбір до НАБУ науковці вважать одним із найскладніших у світі», – повідав Тарас Васильович про те, як дуже непросто було потрапити на роботу в антикорупційне бюро.

«Час насправді уже давно минув, щоб покінчити з корупцією», – заявив він, але відразу ж наголосив на успіхах НАБУ, нарікаючи на недоторканість народних депутатів України та «невловимість» високопосадовців.

 

1

 

«Ви собі уявляєте: колись там 20-15-10 років тому, щоб затримували міністрів, заступників міністра, керівників цілих структур? І це якраз породжувало ту корупцію і живило. Зараз такого немає, як було, але треба підтримка. Треба підтримка громадськості, тому що не кожен готовий, на жаль, посадовець для того, щоб його судили чесно. Він хоче, напевно, нечесно. Усі ми маємо бути зацікавлені в тому, щоб антикорупційний суд чи інший суд має бути чесний і справедливий. І всі люди мають бути зацікавлені, щоб його справедливо засудили. Тільки ті люди справедливого суду не хочуть, які не хочуть зупинитися і не хочуть відповідати за свої вчинки», – говорить Тарас Лопушанський.

Кажучи про 410 кримінальних проваджень, які в роботі антикорупційного бюро, 260 повідомлень про підозру, 141 обвинувачення, 92 справи, що скеровано до суду, він не назвав жодного провадження чи обвинувального акту, які стосуються нашої Волинської області. 

Після півгодинної промови високопосадовець НАБУ запросив до слова ковельчан.

Спецкор волинської газети «Вільна думка» Микола Силюк назвав «найбільшим розплідником корупції і тієї злочинної влади» прокуратуру та поліцію. Мовляв, поліція не внесла вчасно до Єдиного реєстру досудових розслідувань аж 6 його заяв про злочини, а прокуратура на це взагалі не реагувала. Кримінальні провадження відкрито лише після звернення до суду. Микола Силюк розповів, як у кабінеті мера Ковеля пропала його барсетка із ключами, документами та флешкою, як в нього поліція протиправно вилучила автомобіль, а працівник поліції, який приїздив це робити, отримав перед тим від міської влади земельну ділянку під забудову.

«То скажіть, де корупція і хто її очолює?!» – спитав Микола Силюк.

Як пояснив Тарас Лопушанський, кожен «орган» має у своїй структурі управління внутрішньої безпеки, а Генпрокуратура створила ще й Генеральну інспекцію, куди слід звернутися з приводу неправомірних дій працівників прокуратури. І похвалив Миколу Силюка за те, що той шукає правду по судах.

 

1

 

Директор ТОВ «ВКП «Каскад» Володимир Пархонюк цікавився практикою застосування статті 54 Закону України «Про запобігання корупції». Органам місцевого самоврядування забороняється одержувати безоплатно послуги, а будь-яка така послуга містить корупційну складову.

«По справі, де було представництво в суді, міською владою залучено адвоката Хохлова. За моїм зверненням прокуратура встановила, що було безоплатно укладено договір, але відмовила на підставі того, що не заподіяно ніякої шкоди міській раді. Хіба ж тут немає корупційного правопорушення?!» – дивувався Володимир Пархонюк.

У відповідь начальник управління НАБУ порадив звернутися до суду.

Представник Всеукраїнське об’єднання захисту конституційних прав і свобод громадян Анатолій Якимович критикував поліцію, прокуратуру і суд, попросивши НАБУ «взятися» за Ковель.

«У поліцію на сьогоднішній день люди вже мало звертаються, бо знають, що воно нічого не дасть. У прокуратуру теж не звертаються. Ідуть відписки, не виконуються рішення судів… Я хотів би, щоб ви по Ковелю попрацювали, щоб вони таки… У нас є такий суддя Ковельського міськрайонного суду Бойчук Петро Юхимович. Він дійшов уже до того, що виселяв дітей без надання житлової площі, тобто виселяв на вулицю. Ясно, що там такі справи, шановні, не вчиняються, скажемо так, за гарне обличчя. Ясно, що вони там щось за це мали, і щось за те отримують», – інформував Анатолій Якимович.

 


 

Якщо є підслідність антикорупційного бюро, то Тарас Лопушанський закликав звертатися до свого управління, можна і анонімно, тільки, щоб були конкретні факти.

«Але складно повірити, що от сьогодні в залі нема людини, яка би колись можливо там не давала хабар. Тут нема? Може, близький, але хтось один там був такий…», – промовив начальник управління НАБУ на предмет того, наскільки поширеним є хабарництво.

Голова громадської ради при Ковельській міськраді Микола Печенюк порушив злободенну тему – про колишніх керівників управління Держгеокадастру у Ковельському районі, які тут «начудили».

«Але, «дякуючи» вам, вони під час Революції гідності, під час війни розкрали землі тут. Це «дякуючи» вам! І ви ніяких мір не прийняли!» – дорікнув Микола Печенюк голові Ковельської райдержадміністрації Віктору Козаку.

«Микола, ми навіть не знаємо і не погоджуємо, і нам присилають «кота в мішку» і кажуть: «Це ваш керівник». І все! І з нами навіть не консультуються. По факту. Розумієте як?!» – ніби виправдовувався Віктор Теодосійович.

«То для чого ви тут є?» – допитувався Микола Печенюк.

«Ну для чого? Ну не маємо ми на нього впливу взагалі», – пояснював керівник виконавчої влади району.

«Зате є голова обласної ради, голова обласної адміністрації. Бачили, як Гройсман сказав на всю Україну: уволити його (виконуючого обов’язки голови Держгеокадастру, – ред.) і чуть не «посадити», а ви тут з ними «в палочки» гралися», – «розпікав» голова Громради міськради голову РДА.

 


 

«Я на губернатора пишу листа і все. На цьому мої повноваження закінчилися», – «тлумачив» Віктор Козак, маючи на увазі голову Волинської ОДА Володимира Гунчика.

У дискусію втрутився Тарас Лопушанський, повідомивши, що коли є такі порушення, то можна писати і до НАБУ.

«Ви вірно сказали, але ж пан Віктор не хоче звертатися. Ну як же ж так?! Бо там друг Пєтя, друг Вася, там Іванов, там Сідоров. Як же пан Віктор звернеться?» – «добивав» пан Печенюк голову РДА.

«Микола, до губернатора я звертався декілька разів», – відбивався той.

«Ніхто цим не займається! Той прийшов землевпорядник сюди, начудив-начудив. Так само як і волинський! Ви в курсі, що він віддав 100 чи більше гектарів землі з бурштином львів’янам на якихось підставних осіб. Чому пан Палиця писав, Волинська обласна рада зверталася. Пан Віктор у нас є депутатом обласної ради від Ковельського району і він це чудово знає, і сам, мабуть, теж підписував цю бумагу, щоб зняли цього… Василенка. Ви особисто голосували за його відставку?» – «допитував» Микола Печенюк.

«Його перевели в іншу область», – відповів Віктор Козак про долю екс-начальника Держгеокадастру у Волинській області Василя Василенка.

«Ви скажіть чесно: ви голосували, щоб його зняли?» – вимагав відповіді Микола Печенюк.

«Микола, я не знаю. Треба подивитися…», – знайшов, що відповісти Віктор Козак.

Після «земельної» теми слово попросив Анатолій Якимович, який знову «взявся» за прокуратуру та суд.

«Ми маємо нову прокуратуру, але вона гірша за попередню. Нехай присутні в залі піднімуть руки, хто вважає, що ковельська прокуратура краща, ніж була попередня. Зараз формується суд – він не кращий. Існує нонсенс – Вища кваліфікаційна комісія, яка нічого не робить, пише відписки, а в дисциплінарній комісії, вибачте за слово, більшість тієї самої «шобли», – висловився Анатолій Якимович.

Волонтер Ігор Верчук, який є помічником народного депутата України Ігоря Гузя, навів інформацію зі ЗМІ про те, що у працівників Національного банку України вдвічі зросла заробітна плата: голова тепер має 300 тисяч гривень щомісяця, заступники по 250 тисяч гривень.

 


 

«Я вбачає у цьому пряму корупцію. Чому НАБУ не втручається? Оці надвисокі зарплати відбивають у людей довіру в справедливість. А це і судді, прокуратура. І все це лягає непомірним тягарем на плечі народу, на плечі тих, хто працює», – сказав Ігор Верчук.

На думку Тараса Лопушанського, легалізовані заробітні плати набагато менший тягар, ніж корупція.

«Краще, щоб посадовець отримував високу зарплату, ніж він займався корупцією і забирав набагато більше», – мовив він.

А на завершення говорили на тему співпраці НАБУ та громадськості, про спільну боротьбу проти корупції та зловживань. І тут Микола Печенюк запропонував начальнику управління антикорупційного бюро для того, «щоб був стимул у роботі»: «Якщо здаси сусіда, що він щось чудить, то тоді ти податки платити не будеш рік, ще щось… От я прошу вас: зробіть таку пропозицію владі»… 

 

1

 

Коментарі
26 Жовтня 2017, 12:52
То може Кіндера з Кнопою посадять
26 Жовтня 2017, 13:05
Слава! Всы притирені мали можливість вигавкатись....
26 Жовтня 2017, 13:09
Хорі коментатори захлинуться своім же лайном, Вдома у них нема каналізації і срати вони ходять сюда
26 Жовтня 2017, 13:32
Вангую: Лопушанський очолить ковельську філію п'ятої (корупційної) гілки влади і пакращить її роботу. Радіймо авансом!
26 Жовтня 2017, 13:42
Одні й ті самі пришибеї...дивно шо кукунутого не чутно було
26 Жовтня 2017, 14:38
коли кукукнутий розрахується з боргами за комунальні послуги? За одне тепло винен 12 000 грн. ганьба депутату.
26 Жовтня 2017, 14:46
А що кукукнутий може в лікарні або в запоі як це без нього псарня слабих на голову гавкала?
26 Жовтня 2017, 15:26
Видно регіональному управлінню НАБУ не має що робити, раз отак роз'їжджає по району. Ефективність даного заходу 0.
26 Жовтня 2017, 16:35
Як нічого робити? Новий "смотрящий" оглядає ввірений йому регіон...
26 Жовтня 2017, 17:54
а коли вже Товстигу посадять за афери?
26 Жовтня 2017, 23:00
Кукукнутий там був! Якже, без нього...Але ні Гу-Гу, бо його патронша, чи гільза від патрона - адукат Нінка Д. аферу віку протягує...Вона захищає підозрюваного, якого ще до суду нарекла вбивцею. ОТО АДУКАТ!. Нанімайтє люді! Вона після посадки клієнта до буцегарні, з К в його хату, вселеться. Так, що мать них тиї борги за тепло...Вєрка Ьейжа що з Нінкою аферу крутять, в Бойка спішєт..А Ви самі Ку...бо послєдні гроші за тепло воду і електрику, віддаєте і радіацію глотаєте...
27 Жовтня 2017, 11:02
Збіговисько корупціонерів на антикорупційному заході!
27 Жовтня 2017, 11:42
Якісь вони мені всі схожі - Силюк, Яким, Печенюк, Верчук...... Якісь специфічні приблиски думки на специфічних обличчях. Кого ж вони мені нагадують?????
27 Жовтня 2017, 15:29
На таможні всьо нормально, такси падають, приїхав він в Ковель взнати чим місто живе,смішно і ці чокнуті, вони ж одні і ті самі клоуни - скарги заяви... смішно О запуск пішов..
28 Жовтня 2017, 01:41
Якісь вони всі схожі...Ти доктор. точно на них не схожий. Ти бля, бекаюче стадо, холуй, котрому в такому брудному від доріг, замуленої річки, смердючого санзаводу, як хрону і бикоті, добре живеться...НІЩЕБРОДИ так Вам і треба. Ця команда робить Вашу роботу, бо Ви безграмотне бидло, вам як нічному горшку, головне, щоб гівна повний...
28 Жовтня 2017, 02:49
На сайті часто пишуть про Верку Бейжу, це хто така?
29 Жовтня 2017, 00:43
Вєрка Бейжа, кажуть, що Бойкова родичка Віра Іванівна Сарапіною, що міську лазню, прихватизувати...Про її, її бойфренда і сина, багато на інтернеті є...Тепер ця бабуся хоче чужу дитину удочерети, а через дитинку і майном, заволодіти.А служба у справах дітей (Ж.Вельма), разом з ЦПР (Славнозвісна Гануліч) її у цьому, допомагають...
29 Жовтня 2017, 16:13
Не дамо удочерити, бо потім не поділиться. Знаємо цю аферюгу!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024