Ковельчанин пробіг марафон морської піхоти США

26 Жовтня 2017, 11:29
3256

Десять українських воїнів, які під час виконання завдань у російсько-українській війні зазнали важких поранень, взяли участь у 42-му Марафоні морської піхоти США, що відбувся 22 жовтня у Вашингтоні.

42 кілометри – серйозний виклик навіть для професійних спортсменів. За легендою, першим, хто пробіг її в Стародавній Греції, був воїн Фідіппід. Він помер відразу після фінішу, встигнувши лише вигукнути: «Радійте, афіняни, ми перемогли!». Відтоді марафон став спортивним викликом, завжди важким та виснажливим. Наші хлопці подолали відстань більш ніж достойно. А враховуючи дуже тяжкі поранення деяких учасників, можна сказати, що й 10-кілометрову дистанцію було пройдено героїчно.

У забігу американських морських котиків взяв участь і Павло Солоха з Ковеля, – інформує «Волинські новини». Він дістав важкі поранення під час виходу колишньої 51-ї бригади з Іловайського котла влітку 2014-го. У його тілі 22 осколки, а діагноз надзвичайно важкий: «Наслідки політравми, поранення, контузії: мінно-вибухової травми, відкритої черепно-мозкової травми, поранення грудей і кінцівок, акуборотравми у вигляді зрощеного вогнепального перелому лівої ключиці, стійкої контрактури лівого плечового суглоба з помірним порушенням функції кінцівки, розсіяної органічної симптоматики, вегетативно-судинної нестійкості, цефалгічного синдрому з незначним порушенням функції центральної нервової системи, двобічної післятравматичної сенсоневральної приглуховатості при сприйнятті шепітної мови три метри на праве вухо і один метр на ліве вухо, множинні осколки обох легень з помірним порушенням функції зовнішнього дихання».

...«Слава Україні!» – пролунало від незнайомця з кавказьким акцентом у Вашингтонському аеропорту «Даллес» відразу по прильоту поранених військовиків. «Героям слава!» – почулося у відповідь. З’ясувалося, що незнайомець – грузин, який чекав у Даллесі на співвітчизників. «Україно, ми з вами! Борітеся – поборете!» – неочікувано процитував грузин, побажавши при цьому перемоги на всіх фронтах.

«Поранених воїнів поселили на базі Морської піхоти США в Квонтіко. Українські прапори американці впізнавали, киваючи в наш бік: «That’s Ukraine, right?» «Це ж Україна, чи не так?». Своєю участю хотіли би довести, що й після АТО вони готові відстоювати честь України, тепер на міжнародних спортивних майданчиках. До того ж, це приклад і для інших поранених. Він свідчить про те, що насправді усього можна досягти завдяки внутрішнім силам і бажанню», – розповідає Павло Солоха.

Отже, минулої неділі на дистанцію 10 км вийшли Вадим СвириденкоДмитро Блохін, Юрій ДмитренкоПавло Солоха й Артем Лукашук. Повноцінний марафон пробігли Микола РудикЄгор ТереховОлександр Маланіч та Юрій Писарчук. Олександр Чалапчій проїхав на спеціалізованому ручному велосипеді. Усі десятеро українців фінішували дуже пристойно, американські вболівальники увесь час підтримували їх оплесками.

 

1

 

«Мене вразила кількість учасників пробігу. На Марафоні було більш як сім тисяч людей на 10-кілометрову дистанцію, а понад 25 тисяч – на 42-кілометровий марафон! На фініші й під час проходження траси нас чекала велика українська діаспора. Підтримав і особисто начальник Генштабу, генерал армії Віктор Муженко, приїхав на забіг і український посол у США Валерій Чалий, – розповідає Павло. – Мені дистанція далася дуже легко. Можливо, через цікавий маршрут. Організатори проклали його від алеї Центрального парку, що в самому центрі столиці, повз Капітолій та монумент Джорджу Вашингтону. Ще ми перебігали річку Потомак, долали трасу поряд із Пентагоном і фінішували біля меморіалу морської піхоти США».

 


 

Участь у марафоні – не єдине, заради чого українці прилетіли до США. Крім цього, заплановано зустрічі з пораненими бійцями й ветеранами з інших країн, а також ознайомлення із сучасними методами фізичної та психологічної реабілітації. Свої невійськові перемоги учасники забігу присвятили тим, хто повернувся з війни пораненим і, можливо, зневірився та впав у депресію.

«Свою дистанцію я присвятив загиблому в Іловайську побратиму Вадиму Засєкіну. Він із села Копилля Маневицького району. Для мене пробіг не тільки змагання, але й боротьба з пораненням, частина реабілітації. Хоч лікарі мені казали, що ніколи не буду займатися спортом, але наступного року готуватимуся до Ігор Нескорених, які відбудуться у Сіднеї. Тільки спочатку потрібно трішки підлікуватися після марафону», - каже волинянин.

Довідка:

Марафон морської піхоти США ще називають «Марафон-меморіал». Це традиційний захід не тільки для американців. Щороку розширюється географія його учасників. Забіг відбувається у штатах Вірджинія і Вашингтон як пам’ять про всіх загиблих морських піхотинців. З 2016 року участь у ньому беруть й українські військові. Засновником марафону є американський військовий діяч, полковник Корпусу морської піхоти у відставці, ветеран воєн у Кореї та В’єтнамі Джеймс Лофтус Фаулер.

 

Коментарі
26 Жовтня 2017, 15:21
Паша , дав слово - тримай! Бажаю тобі витримки і наснаги . Рік пройде дуже швидко - не гай часу , займайся - твій приклад може надихнути тих , хто впав духом.
27 Жовтня 2017, 01:01
Маячня сивої кобили. Хлопців, звісно, шкода. Щодо марафону піндосівської морпіхоти - х...ня з х...ні. Хто служив ще в нормальній ар міїї, той знає, що цей норматив - сміх для лінивих дівок.<br/> Підйом з переворотом у зимових шмотках, з ОЗК, противогазом, автоматом та підсумками на ремені зробити слабо? Особливо після марш-кидка на 6 км. Хто хоче попробувати? Слабо? А чому б і ні? Зголошуйтесь, започаткуєм нормальну ініціативу, піндоси в дупі.
27 Жовтня 2017, 01:20
ти дибіл!!!!!!!!!!!!1 причому в озк
27 Жовтня 2017, 12:59
Молодець! Горджусь земляком! Забіг за рівнем найпрофесіональнішої армії світу. У кацапів і хохлів рве пукани
27 Жовтня 2017, 13:46
Мотивуй своъ слова, інаше дЕбіл ти. Навчись писати грамотно, вилупку.
28 Жовтня 2017, 01:28
А чим то так гордишся? Закоханий у цього пацанчика, чи то твій коханець? А що ти маєш проти українців, що назвав їх хохлами, підстилка ти піндорсівська?
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024