Єврейська община із США програла у Ковелі суд по землі

07 Листопада 2017, 18:00
8776

На зруйнованому кладовищі в селі Тойкут поховані їхні одновірці, в тому числі розстріляні нацистами в ході Другої світової війни. Все почалося більше десяти років тому, коли ця територія опинилася у приватних руках.

За договором купівлі-продажу від 23 січня 2004 року місцевий підприємець Павло Семенюк придбав будівлю гаража, що підтверджується витягом Волинського обласного БТІ про реєстрацію права власності на нерухоме майно у селі Тойкут на вулиці Шосейна, 11. Того ж року він звернувся до Тойкутської сільської ради із заявою про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки, площею 0,28 га, для розміщення та обслуговування деревообробної дільниці, і 8 квітня такий дозвіл отримав.

Розпорядженням голови Ковельської районної державної адміністрації Вадима Грищука від 10 грудня 2007 року Павлу Семенюку затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для розширення деревообробної дільниці та надано іще 0,8068 га в оренду терміном на 25 років. У 2008 році гараж реконструйовано в деревообробну дільницю, а 1 березня 2010 року підприємець узаконив своє право власності на нерухоме майно на підставі попереднього рішення сільської ради. Між сторонами було укладено договір оренди земельної ділянки.

До речі, на радянській карті генштабу збройних сил СРСР на місці цих сьогоднішніх пилорам – позначено склад палива колгоспного двору.

 



 

Діяльність підприємства потрапила у поле зору дослідників. У серпні 2014 року прес-центр «Волинських старожитностей» опублікував новину: «У Токуті на кладовищі порушули спокій загиблих євреїв».

 



 

Чи було звернення «Волинських старожитностей» в прокуратуру – нашому виданню невідомо, але ось до господарського суду Волинської області невдовзі надійшла позовна заява від «Об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу», яке знаходиться у столиці США – місті Вашингтоні (округ Колумбія). Відповідачами були Ковельська РДА та Павло Семенюк. Від позивача в судовому процесі участь взяв директор представництва цієї американської організації, житель міста Львова Мейлах Шейхет (на фото).

 


 

Вимоги позивачі обґрунтовували тим, що на наданій Павлу Семенюку земельній ділянці знаходиться місце масових поховань – давнє кладовище, «яке є пам’яткою історико-культурної спадщини, тому така ділянка повинна залишатись у державній формі власності».

Втім, ще в 2008 році тойкутський сільський голова Ольга Мазурик інформувала волинські ЗМІ про неабиякі земельні «апетити» заморських іудеїв: «До нас вже не вперше звертаються представники американських об’єднань комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу, щоб ми виділили їм понад чотири гектари землі, тої, де нібито було кладовище. На сьогодні ніяких документів не зберіглося. Наші місцеві депутати вважають, що землю дійсно потрібно виділити, але не в такій великій кількості».

Відмовляючи у позові, суддя господарського суду Волинської області Петро Слободян своє рішення від 17 березня 2015 року мотивував тим, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки було погодженого відповідними службами, а позивачами не надано жодних доказів на підтвердження того факту, що центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини прийнято будь-яке рішення про те, що територія давнього єврейського кладовища та давніх поховань включена до переліку об’єктів культурної спадщини, набула правового статусу щойно виявленого такого об’єкта, чи занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Також суд виходив з того, що жодним чином не встановлені чіткі межі ні єврейського кладовища, ані місця масових розстрілів і поховань, в тому числі відсутній проект землеустрою з організації та встановлення меж територій історико-культурного призначення, який повинен розроблятися, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1094. Крім того, суд дійшов до висновку: оскільки встановлено, що право або охоронюваний законом інтерес позивачів не порушені, положення про позовну давність застосовані бути не можуть.

Єврейське об’єднання подало апеляцію і перемогло. 4 червня 2015 року постановою колегії Рівненського апеляційного господарського суду (головуючий суддя Віктор Саврій, судді Юлія Мамченко, Ірина Павлюк) рішення суду першої інстанції було скасовано та прийнято нове, яким позов задоволено. Мотивація колегії: «спірне розпорядження та договір оренди земельної ділянки укладено із порушенням вимог земельного законодавства… проект землеустрою, який було затверджено спірним розпорядженням, не містить висновку державної експертизи, а матеріали відбору земельної ділянки не містять висновків контролюючих органів».

Однак із висновками суду апеляційної інстанції не погодився Вищий господарський суд України, переглядаючи справу в касаційному порядку за скаргою Павла Семенюка. Мовляв, постанову прийнято з порушенням норм процесуального права. На час прийняття спірного розпорядження і укладення договору оренди земельної ділянки не існувало законодавчої заборони щодо передачі її в оренду.

Також управління культури Волинської обласної державної адміністрації надало письмове пояснення по справі, зазначивши, що на спірну ділянку не поширюється дія Закону України «Про охорону культурної спадщини».

 


 

Втім, американське єврейське об’єднання із США не стало очікувати на постанову Вищого господарського суду звернулося з новим позовом, але цього разу – до Ковельського міськрайонного суду. Оскільки позовна заява досить об’ємна, ми акцентуємо вашу увагу на її ключових деталях.

 



 

У Ковельському міськрайонному суді цю справу з вересня 2015 року розглядав суддя Петро Бойчук. Судові засідання відбувалися у режимі відеоконференцій. Нещодавно головуючий озвучив рішення: в задоволенні позову відмовити повністю.

Коментарі
07 Листопада 2017, 20:31
Слушайте жиды кругом одни жиды
08 Листопада 2017, 00:01
вони думали, що тут суди як в америці, чесні і справедливі. До нас треба бабло везти. Тоді може й виграли б суд, якби американських гривень привезли.
08 Листопада 2017, 00:04
הם חשבו שבתי המשפט כאן באמריקה היו כנים וצודקים. אנחנו צריכים להיות נחטפים. אז בית המשפט יכול היה לנצח אם הם הביאו את Hryvnia האמריקאי.
08 Листопада 2017, 01:05
Паша ШТУНДА, в дупі мав євреів. Мабуть євреі знов нашаманять червоного півня йому в гості.
08 Листопада 2017, 02:29
Люди добрі! Та ви почитайте, що вони пишуть. Захоронення євреїв часів 2 світової війни це культурна спадщина!!! Чия? В світовій практиці не хоронять на кладовищі 25 максимум 50 років і на місці цвинтара виростають міста. А тут минуло більше 70 років і культурна спадщина. Хай приїзжають, забирають кості і перезахоронять в себе. Всім потрібна українська земля від Москви до Вашингтона. Незабаром півміста стане культурною спадщиною. Капец! А тут якийсь батько був незадоволений, що придуркуватий дирекор школи водив його дитину на День Перемоги до Бахівського меморіалу. Тепер будемо знати, що це наша культурна спадщина! У всіх претензії до України.
08 Листопада 2017, 09:42
Активісти розфарбували стіни, заклеїли наклейками монітори комп’ютерів у залі і викликали поліцію.<br/>12 активістів, три балончики чорної фарби та кількасот наклейок «Захисти свою родину» – луцький «набір» проти російського бізнесу.<br/>Гральний заклад від лотерейного оператора «МСЛ» активісти «Національного корпусу» та «Національних дружин» відвідали ввечері 7 листопада. Заклад державної лотереї «Золота підкова», що на проспекті Молоді, 5 звинуватили у порушенні одразу двох норм: заборони на надання послуг грального бізнесу, яка діє в Україні із 2009 року та заборони провадження діяльності оператора «МСЛ», що діє з квітня цього року.
08 Листопада 2017, 21:01
Добрий веч1р вс1м,хто буде читати.Я народилася в Ковел1,на даний час проживаю в !зра1л1,але при1зджаю майже кожного року до Ковеля.Таким писакам,як1 бояться написати свое 1м я скажу одну р1ч-при1зджаю на могтлу до батька,пров1дати 1 упорядкувати братську могилу в л1с1 с.Бах1в,де лежать замордован1 фашистами 1 1хними пом1чниками евре1 м1ста Ковеля 1 вс1е1 округи. Ми не посягаемо на ваш1 земл1,не посягаемо на ваше добро,але святе з святих е- ходити на могили р1дних 1 близьких,щоб пот1м 1 довась хтось прийшов.В Ковел1 у нас повне порозум1ння,хоча зовс1м недавно,деяки д1лки хот1ли вбити клин м1ж незначною к1льк1стю евре1в м1ста та головою м1сько1 ради. Але н1чого у них не вийшло.Звертаюсь до вс1х громадян -будьте вв1члив1,береж1ть те ,що у вас е-життя,а земл1 хватить для вс1х.
08 Листопада 2017, 22:09
Сіма! Я тебе знаю з дитинства, і твоїх батьків. Якщо ти жила в будинкові де зараз Брестський базар, на перехресті Незалежності і Брестської. Але ж бачиш, що роблять? Виганяють українця з насидженої землі. Тож так не можна робити! Згідна?
09 Листопада 2017, 00:27
Вс1 ковельчани пам ятають,що кладовище знесли 1 побудували будинок культури. Сьогодн1 мова йде про Тойкут.Я знала про порушену справу але мен1 доступу до не1 не мае.Нараз1 звернуся до нашого президента по питанню вс1х орган1зац1й за кордоном.Ця орган1зац1я мен1 не в1дома,тому дуже прикро,що вони роблять ц1 справи.Особисто про цей участок земл1,я розмовляла з кер1вниками Ковеля -не району-питала розьяснення.Можливо 1 правда,що землю вид1лили,купила.Але...нев же в Тойкут1 не мае в1льного два гектари земл1..щоб не будувати на кладовищ1.ПОвсюди були к1стки,роблч1 не знали ,що робити.Це кощунство.Я проста людина-але знаю одне-ми ходимо вс1 п1д богом 1 кожна людина за св1й злочин отримае рахунок.Якщо Семенюек байдуже 1 в1н будуе на к1стках-- то для мене це жах.! н мае значення,чие це кладовище.Повмирали,знищили людей,як1 довгий час жили,працювали 1 були добрими сус1дами-про це чула в1д сельчан,багато рок1в назад.А в кого прм яь коротка--це проблема
09 Листопада 2017, 00:37
Е така дописувачка о-го=го.На мою думку,дуже прим1тивна людина-прошу не ображатися,вибачте.Ви взагал1 знаете про те,хто будував Ковель.Як1 люди тут жили.Мине 1ще 100 рок1в ,а культурна спадщина,яку залишили наш1 р1дн1,иво1 р1дн1 не залишать.! сьогодн1 пройтися по Ковелю приемну- бо ще збереглися будови 19-го стол1ттяШкода ,що руйнуються,тако1 ерасоти б1льше н1хто не збудуе. Н1 Москв1 ,н1 нам ваш земля не потр1бна-за Ваш1нгтон не скажу-у вас велик1 борги. А ось Чехи кожну могилку шанують,а на Укра1н1,щось п1шло не так.В1ну пам ять солдатам-вогонь-заливають бетоном.Жах.
09 Листопада 2017, 10:43
Я тебе знайду в Фейсбуці!)))
09 Листопада 2017, 10:54
Видав фото жіночкі в червоному платті. Невже це ти? Вертайся жити до Ковеля. Ти була такою красунею в 70-х, а зараз так схудла. Ніколи не впізнавби.
09 Листопада 2017, 11:07
Ти може мене вже і не памятаєш. В тебе була подружка у якої був брат Льоня, він зараз входить в 10-ку кращих гроссмейстерів Ізраіля. її мама Клава хотіла мене одружити на ній!) Забув як її звати, це ж було 40 років назад. Твій батько, нам малечі, розповідав як він тікав з немецького концтабору. Ми його постійно просили це розповісти, раз 10 !!))) Дай адрес як тебе знайти, будеш міцно здивована!
09 Листопада 2017, 11:16
Вп1знав,молодець.При найм1 можу сказати,що в Ковел1 мене вс1 вп1знають,хоч д1йсно така,як ти бачиш.-це по моему бажанн1.трима.юся.Напиши,хоч хто ти,чи я тебе знаю. В Ковель при1ду 1 неодноразово,бо цю роблту можу зробити т1льки я. ! мене дуже хвилюе в1дношення ковельчан до цього питання.Попробую вияснити вс1 аспекти по Тойкуту.В Ковел1 нараз1 все по розум1нню 1 справедливост1.Дуже допомогае мер м1ста 1 вс1 кер1вники ,як1 мене пам ятають
09 Листопада 2017, 13:10
Ми познайомились у Льоні на квартирі. Він мене бездарного вчив грати в шахмати. Це було в 70-73 році. А потім в парку непогано танцювали. Це все лірика! Твій батько був живим героєм нашого дитинства. Якби я був художником я і зараз, через 50 років намалював би його портрет! По Огогоогоо! На жаль, твою, він абсолютно правий і ти постарайся також зрозуміти. Україну рвуть на шматки. На Сході москалі відібрали Крим, Донецьк, Луганськ хочуть відібрати вбивають наших хлопців - генофонд нашого народу. Мадяри з циганами(румини), поляки також мають претензії до України спочатку мовні, а потім будуть і территоріальні. І тут нарисовуються бувши громадяни України які хочуть лишити господаря-українця землі. Зрозумій, що це називається точечно і підло в очах українців. Моя тобі порада буде дуже толерантна! Потрібно зібрати кості на землі цього господаря і перезахоронити під Баховім. Але цього мало! Треба побудувати якийсь еврейський храм і проложити нормальну дорогу. В Ковелі волонтерів ти знайдеш і все зробиш. Це буде модре рішення!
09 Листопада 2017, 16:16
Вп1знав,молодець.При найм1 можу сказати,що в Ковел1 мене вс1 вп1знають,хоч д1йсно така,як ти бачиш.-це по моему бажанн1.трима.юся.Напиши,хоч хто ти,чи я тебе знаю. В Ковель при1ду 1 неодноразово,бо цю роблту можу зробити т1льки я. ! мене дуже хвилюе в1дношення ковельчан до цього питання.Попробую вияснити вс1 аспекти по Тойкуту.В Ковел1 нараз1 все по розум1нню 1 справедливост1.Дуже допомогае мер м1ста 1 вс1 кер1вники ,як1 мене пам ятають
09 Листопада 2017, 18:17
Ти мене знаєш. В 72-73 році я тебе з танцульок не один раз проводив до дому, до хати! Це для того щоб ти не спала!) Ковельчани до евреїв завжди відносились дуже добре. Згадай, вул.Калініна, зараз бульвар, там жили одні евреї. Мациївськ - Луків населення 10 тис. евреїв 7 тис., на гербі міста зірка Давіда. Але роби грамотно як я тобі підсказав. І це буде прикладом для українців! На жаль вони за ці роки оскотинились, мораль у них стала аморальною, культура відсутня, свою історію не знають. З ними жити і спілкуватись не можливо
09 Листопада 2017, 23:57
Добрий веч1р.Прочитала,дуже вражена- повний провал пам ят1.Наш гросмейстер-це Аврух,внук Авруха,який працював в типограф11 директором.З Льонею 1 його сестрою не дружила. Мама 1х була вчителька.По-перше ,вдячна тоб1 за спогади про мого батька. В вересн1 була в Ковел1 три нед1л1.Як я писала- вир1шували питання з мером про впорядкування м1сця по Володимирчьк1й.Всього описувати не буду- втрутилися люди,як1 не мають н1якого в1дношення до Ковеля.Прийшлось 1х втихомирититому при1зджали 1зе трое ,бать яких народиоися в Ковел1,але вони в !зра1л1. Людям ,яким не байдуже,де лежать к1стки 1х родич1в 1 впорядкування на Бахов1.Спонсор1в нам не треба.Питання про ТОйкут- мене дуже вразило. Пам ятаю розпов1д1 людей про с.Нисхо1ж1-колишня назва.Але чому ц1 люди почали суди не знаю. Хнаю т1льки одне-- в сел1 е дуже багато земл1.Чому на кладовищ1 будувати.Я розум1ю-пройшло багато рок1в,нове покол1ння,яке не хоче знати 1стор11 .Але знаю 1ще одне-- наша нац1я н1коли не буде будувати на св1жому кладовищ1.Н1хто укра1нця не виганяе з його земл1-хоча це не його земля,вона належала селянам.Але нов1 часи,Мен1 прикро слухати ,але я не вправ1,щось зм1нити.Буду в Ковел1,попробую щось зробити.Як ти пишеш,колись було багато евре1в в Ковел1.Було все.Ковель я дуже любила.Сьогодн1- це вже не мое м1сто,хоча маю добрих,щирих друз1в.Було дуже комфортно.
10 Листопада 2017, 18:55
В1дпов1д1 не отримала.Але хочу написати тоб1 ще пару сл1в.Сьогодн1 я перечитала тво1 дописи.Передуиала багато про наше життя в \Ковел1. про життя 1нших. Ти пропонуеш ,щоб ми побудували якийсь храм.Для кого його будувати. В Ковел1 е велика синагога,яку будували на довг1 роки.! що сьогодн1.70 рок1в 11 використовують п1д швейну фабрику.Директор цього разу дав вказ1вку не впускати нас ,сказав щоб ми подивилися з вулиц1. Пот1м в1н дуже пожал1в,коли йому подзвонили 1 сказали,що з делегатами при1хала С1ма.Перед цим я сказала,що споруда наша а не його.Буд1вля 6 школи,де ми вчилися 1 багато буд1вель ,як1 залишили наш1 люди п1сля повного знищення.А в Тойкут я по1ду 1 перезахороню к1стки,але як люди можуть там працювати.Ти бачиш,як виглядае на сьогодн1 будинок культури на Володимирськ1й. Пор1вняй стар1 спорудт 1 нов1.
11 Листопада 2017, 08:22
Храм будувати не потрябно! А встановити якусь стелу, чи скульптурну композицію булоб дуже гарно. Я в Ковелі буваю в 2-3 роки один раз тому, що з будинком культури робиться на знаю. Ти живеш близько біля Ковеля, а мені летіти 10 годин. В Канаді проживає якась сімя Аврухів, це не виходці з Ковеля?
12 Листопада 2017, 10:09
Плануемо побудувати в наступному роц1 на Володимирськ1й,нараз1 отримали вже дозв1л з м1сько1 Ради,але переживаю за вандал1зм,розкручений по вс1й Ура1н1.Але ти ж повинен знати=хти не дае спок1й померлим- отримае боже наказання.Але на сьогодн1 бачимо,вс1 моляться,але бог не розум1е 1х.Про Аврух1в я тоб1 писала-вони в !зра1л1.Батьки повмирали.У Льон1 син гросмейстер,але останн1м часом ,щось н1чого про нього не чую.А тепер можеш в1дкритися,чи е щось таке....що ти не можеш.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром