Магдебурзьке право — 503 роки тому Ковель офіційно отримав статус міста

24 Грудня 2021, 15:44
Магдебурзьке право — 503 роки тому Ковель офіційно отримав статус міста 1113
Магдебурзьке право — 503 роки тому Ковель офіційно отримав статус міста

503 роки тому польський король Сигізмунд І своєю грамотою дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто. 

24 грудня 1518 року Ковелю надали Магдебурзьке право. 

З цієї нагоди у центральній бібліотеці відбувся тематичний захід «Магдебурзьке право в історії міста Ковеля». Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Учасників заходу привітав міський голова Ігор Чайка: 

«Надання Ковелю Магдебурзького права — це переломна сторінка в історії розвитку нашого міста.  На той час це була одна з найперспективніших правових систем в східній та центральній Європі. Саме вона дала поштовх для розвитку міста. Зараз ми можемо оцінити переваги, які маємо. Зокрема, право самим вирішувати проблеми, визначати шляхи розвитку.  Задоволений, що можемо тут разом поспілкуватися на цю тему та порадіти, що наші предки прийняли таке мудре рішення», – сказав міський голова.

Ковель уже в 1518 році був потужним поселенням, тому й отримав цей королівський привілей — Магдебурзьке право. І можна пишатись, що й у давні часи місто було регіоном спокою. І, незважаючи на навколишні перипетії, місцеве населення жило в правових рамках. 

У Ковельському історичному  музеї є копія документа про надання Ковелю Магдебурзького права (Брест, 24 грудня 1518 року) із книги «Архів Князів Сангушків у Славуті» (том.III за 1432-1534 рр.), виданій у Львові в 1890 році.

Його директорка Маргарита Матвійчук розповіла про історичні факти, які стосуються цієї віхи життя міста. 

Прозвучала і легенда Анатолія Семенюка про надання Ковелю  Магдебурзького права. Її прочитали студенти медичного коледжу. Почесний громадянин міста Анатолій Володимирович теж привітав усіх присутніх з цією визначною подією у житті міста. 

Засновник сторінок «Kowel Vintage», депутат міської ради Андрій Миронюк, акцентував увагу на тому, що ще багато цікавих моментів з минулого нашого міста не вивчені. 

«Сподіваюсь, ми усю пам’ять будемо відновлювати, будемо здмухувати порох зі сторінок нашої історії  і будемо будувати чудове сьогодення для нашого майбутнього», – так оптимістично завершив він свій виступ.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024