«Доступне житло»: як у Ковелі купити квартиру за державні гроші

14 Грудня 2017, 13:50
10242

Після перерви в Україні відновлюється державна програма «Доступне житло».

Завдяки їй у майбутньому тисячі українців матимуть можливість поліпшити свої житлові умови з допомогою коштів держбюджету, – пише «Перший».

Про особливості та нюанси програми «Доступне житло» розмовляємо з директором Волинського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Тетяною Воробйовою.

 


 

- Розкажіть про основну мету програми «Доступне житло». З якого часу вона діє?

- Дана програма передбачає забезпечення доступним житлом громадян України через надання державної підтримки за рахунок коштів державного бюджету. Частину вартості житла сплачує держава, а іншу частину – громадяни. Ми зараз працюємо відповідно до постанови Кабміну, ухваленої 11 лютого 2009 року №140. 20 вересня цього року до документу були внесені зміни.

- Які категорії громадян можуть розраховувати на участь у програмі?

- Станом на сьогодні постановою передбачено сприяння забезпечення житлом для трьох категорій громадян. Перша категорія – це громадяни, які мають право отримати фінансову підтримку в розмірі 30% вартості житла від держави, а 70% сплатити власним коштом. Друга категорія – це громадяни, які брали участь у АТО. Для них держава надає 50% допомоги від вартості житла.

Стосовно ж членів сімей учасників АТО, то вони можуть розраховувати на 30% допомоги при купівлі нерухомості. І третя категорія громадян – це внутрішньопереміщені особи. У них передбачається пропорція – 50% на 50%.

- Чи існують вікові обмеження для охочих отримати допомогу?

- Ні, вікових обмежень для участі в програмі немає. Єдина загальна умова для всіх: громадянин має потребувати поліпшення житлових умов. Тобто - не мати власного житла. Якщо ж власне житло є, але його житлова площа менша 13,65 метрів квадратних на одну особу, то громадянин також має право на допомогу при придбанні нерухомості.

Дещо інша ситуація з внутрішньопереміщеними особами, які могли мати житло, але втратили його. Або ж їхнє житло знаходиться на окупованій території. У такому випадку ми теж працюємо з ними.

 


 

- Яка процедура внесення першого внеску учасником програми?

- Внесок має бути сплачений повністю і без розстрочки. Тобто, на рахунок особи кладеться допомога від держави у розмірі 30% чи 50%. А громадянин вносить свою частку. Лише після цього кошти перераховуються забудовнику.

- Чи потрібно сплачувати відсотки за суму державної допомоги?

- Ні, вона надається безповоротно. Її не потрібно повертати. Вона йде суто на зменшення вартості житла.

- У якому обсязі здійснюється фінансування програми «Доступне житло»?

- Цього року офіційно по Україні затверджена сума в обсязі 30 мільйонів гривень. Було проведено розподіл зазначеної суми пропорційно до кількості людей, які перебувають на квартирному обліку. На Волинське регіональне управління попередньо передбачена сума у 266 тисяч гривень.

Але до кінця року планується збільшити загальну суму до 39 мільйонів гривень. Тобто, Волинь може отримати загалом десь близько 320 тисяч гривень у 2017 році. Але ці обсяги коштів можуть корегуватися. Так як до завершення року залишилося дуже мало часу, то вони можуть перерозподілятися з області на область.

Ми сподіваємось, що цього року зможемо укласти не одну угоду. Також чекаємо прийняття бюджету на 2018 рік. Попередньо є інформація про те, що народні депутати пропонуватимуть закласти у програму «Доступне житло» 1 мільярд гривень. Це солідна сума, але потрібно чекати ухвалення бюджету-2018.

 


 

- Чи багато людей мають бажання стати учасниками даної програми?

- Заяви ми почали приймали з 28 листопада. За ці кілька днів прийшла дуже велика кількість людей. Велика кількість телефонних дзвінків. Отже, люди активно цікавляться. Єдине, що ми реєструємо заяви на участь в програмі лише за умови наявності повного пакету документів.

Станом на 30 листопада зареєстровано офіційно чотири людини. Вся інформація про реєстрацію у нас висвітлена на сайті. Кожен може бачити, хто зареєстрований, і який він у черзі або кому відмовлено.

- У яких будинках можна придбати житло учасникам?

- У програмі беруть участь лише ті будинки, які знаходяться на стадії будівництва. Перелік об’єктів затверджує міжвідомча комісія Мінрегіонбуду. По Волині поки що затверджено шість об’єктів: у містах Луцьк, Ковель, а також у селі Липини.

- Які забудовники беруть участь у програмі?

- Ми написали листи 10-ти забудовникам з Волині і запросили їх взяти участь у програмі. Вже долучилися чотири забудовника. Це, зокрема, ПАТ «Луцьксантемонтаж» №536 (будинки за адресою проспект Перемоги, 34/№3, вулиця Набережна, 4а та вулиця Глушець, 40 у Луцьку), «Інвестор»(житловий комплекс «Юпітер» у селі Липини Луцького району), «Бетонбруксервіс» (місто Ковель, вулиця Глібова, 8б) та обслуговуючий кооператив «Австрійський – Волинь» (місто Луцьк, вулиця Єршова, 9б).

Можу сказати, що в нашій області вистачає необхідних об’єктів нерухомості. Але є області, де таких об’єктів немає.

 


 

- З якими банками співпрацює ваше управління?

- У нас є договори про співпрацю з окремими державними банками у рамках програми «Доступне житло», куди ми перераховуємо гроші. На сьогодні укладено договір з «Укргазбанком». Тобто, людина відкриває там свій рахунок і вносить власний внесок за житло. Туди ж надходитимуть кошти фінансової допомоги з боку держави. Також ведуться переговори з «Приватбанком» і «Ощадбанком».

- Які документи потрібно мати при собі тим, хто хоче зареєструватися для участі в програмі?

- Пакет документів залежить від категорії. Основний пакет документів включає заяву, паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження дітей (якщо є), довідки про доходи за останні півроку, витяги з реєстрів нерухомості на кожного члена сім’ї та довідку-додаток №13 про реєстрацію місця проживання.

Учасники АТО, крім зазначених документів, додають копію свого посвідчення та довідку, що вони безпосередньо приймали участь у бойових діях. Для внутрішньо переміщених осіб є додатковий пакет документів. Це може бути акт технічного стану житла, яке знаходиться на підконтрольній Україні території.

Якщо ж нерухомість розташована на тимчасово окупованій території, то така довідка не потрібна. Також ця категорія осіб має донести копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 


 

- Чи існують обмеження за рівнем доходів?

- Якщо дохід на кожного члена сім’ї у 5 і більше разів перевищує рівень середньомісячної зарплати по Волинській області, людина не має права на цю фінансову підтримку. Вважається, що такий дохід дозволяє придбати житло самостійно.

- А як щодо площі нерухомості, на яку поширюється фінансова допомога держави?

- Існує поняття нормативна площа. Особа може хотіти придбати житло з великою площею. Але є обмеження: 21 квадратний метр на одну людину і плюс 10,5 квадратних метрів на сім’ю. До прикладу, якщо людина бере участь у програмі сама, то допомога нараховується на площу 31,5 квадратів.

Звісно, площа житла може бути і більшою. Тільки за додаткові метри учасник програми буде платити з власної кишені. Обмеження щодо сім’ї з двох людей становить 52,5 квадратних метра. Якщо площа житла менша, то допомога розраховується від фактичної площі, якщо більша – від нормативної площі.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ПРОГРАМУ «ДОСТУПНЕ ЖИТЛО» 

Спілкувався Петро Герасименко

29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024