Українцям дозволили судитися за борги по зарплаті без терміну давності

26 Грудня 2017, 11:35
1505

Українці мають право у будь-який час вимагати від свого роботодавця виплату боргу по заробітній платі.

Неважливо скільки часу минуло з моменту появи боргу – місяць або 5 років. Суди нижчих інстанцій зобов’язані прийняти позовні заяви. Працівник має право вимагати від підприємства відшкодування йому всієї невиплаченої суми, – пише «ubr.ua».

«Якщо ви звільнилися ще рік тому, але водночас не отримали останню зарплату, то через суд можна вимагати відшкодування самого боргу, а також середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Крім цього, можна наполягати на виплаті моральної шкоди, і таким чином додати до суми позову близько 2-5 тисяч гривень», – каже партнер адвокатської компанії «Кравец и партнеры» Ростислав Кравець.

У зв’язку з погіршенням економічної ситуації в Україні стає все більше подібних суперечок. Найчастіше бізнес не платить людям зарплати через фінансові проблеми. Рідше – через внутрішні чвари і суперечки.

«В Україні число трудових позовів стримується за рахунок практики зі сплати зарплат «у конвертах». А через мінімалки люди нечасто судяться», – наголосив партнер ЮФ «Можаев и партнеры» Михайло Можаєв.

За словами юристів, найчастіше суди стають в трудових спорах на сторону людей.

«Підприємству невигідно затягувати зарплатні суперечки з персоналом. Чим довше воно буде з цим тягнути, тим більше згодом заплатить, оскільки суди зазвичай стають на бік працівників», – прокоментувала юрист Інеса Летич.

Експерти додають, якщо мова йде про компанію, яка функціонує і має матеріальну базу, то ще можна розраховувати на виплату боргів по зарплаті. Але якщо говорити про ненадійні підприємства, то тут люди, швидше за все залишаться ні з чим.

Водночас, судовий позов не єдина можливість домогтися від підприємства виплати зарплат. Не менш дієвий спосіб, за словами юристів, – скарга до Державної служби України з питань праці. Кажуть, що найчастіше її навіть не потрібно подавати: досить лише пригрозити керівництву і воно тут же розрахується.

Коментарі
26 Грудня 2017, 14:08
Мавп ти мені падлюко винен
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром