Колодяжне: у музеї Лесі Українки відбулось свято «Різдво у Косачів»

11 Січня 2018, 11:55
8191

Учора,10 січня, в літературно-меморіальному музеї-садибі Лесі Українки  у Колодяжному відбулося театралізоване дійство «Різдво у Косачів». 

Різдво завжди вважалося особливим святом, а у сім'ї, де народилася видатна поетеса Леся Українка, його дуже шанували. «У нашій рідній хаті, – згадує наймолодша сестра поетеси Ізидора, – завжди дотримувалися українських традицій зі святкування Різдва Христового. Леся і всі ми любили наші звичаї, тільки Лесі рідко траплялося саме на Різдво бути вдома, де на свята щороку збиралася наша родина, бо на зиму вона змушена була через хворобу виїжджати у теплі країни».

Традиційно сім’я Косачів ставила завжди дві ялинки: одну – для своїх домашніх, другу – для сільської дітвори. На Святвечір готували пісний борщ із грибами та рибою, печені пиріжки з капустою, рисом і рибою. Обов’язково варили пшеничну кутю й узвар. До куті додавали розтертий мак із медом. Зі спогадів Ізидори дізнаємося про родинний звичай: «Кутю хрещеники носили до хресних батьків, наприклад, до нас син Миколи Лисенка Остап приносив кутю нашій мамі, яка була йому хресна мама, а наш Микола (брат мій) носив до Лисенка, бо був хрещеником Миколи Лисенка. Прийде дитина, подасть маленький полив'яний горщичок куті, а його хресний батько чи мати обдаровують чимось».

З теплотою сім'я зустрічала колядників, пригощала їх ласощами: горіхами, медівниками, яблуками, цукерками. «Приходили до нас на Різдво з «Козою», – пише Ізидора Петрівна, – і то нам усім (а зокрема дітям) було так весело дивитися, як «Коза» (хлопчик у вивернутому хутром наверх кожусі) різні штуки показує, а поводир кози співав. Діти Косачів теж ходили колядувати, робили вертепи. З колядок найчастіше виконували: «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Нова радість стала». У «Лесиному білому будиночку» традиційно ставили вистави. Запрошували до участі сільських дітей, – розповідають у Ковельській районній раді.

Аби відчути, яким було Різдво в Колодяжному у більш ніж сторічну давнину, у Косачівську домівку завітали представники влади району, місцеві жителі, гості із різних куточків Ковельщини. Також традиційно на це свято працівники музею запросили дітей учасників АТО з Колодяжного, їм готують подарунки та частують солодкими смаколиками.

 





 

Аби атмосфера свята «Різдво у Косачів» була такою ж поетичною, як у творах Лесі Українки, науковий працівник музею Марія Чашук підготувала та презентувала виставу, за твором Олени Пчілки «Марусина ялинка», у якій звучить співчуття до діток з бідних родин, позбавлених радості пишного святкування Різдва Христового. Ролі у виставі зіграли наукові працівники музею і діти з гуртка «Джерельце», який веде інший науковий працівник музею – Тетяна Поліщук.

Наслідуючи традиції Косачів, впродовж свята звучали і колядки, частина яких – з часів Лесі Українки, Олени Пчілки, котрі, як відомо, записували волинський фольклор. 

Протягом всього свята гості мали змогу помилуватися незвичайною різдвяною ялинкою, прикрашеною, як і в минулі часи Косачів, саморобними іграшками, горішками, бубликами, глиняними свищиками авторства луцького майстра Анатолія Філозофа.

 














 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром