У Ковелі вшанували пам'ять розстріляних у 1941 році в’язнів тюрми

23 Червня 2022, 17:04
У Ковелі вшанували пам'ять розстріляних у 1941 році в’язнів тюрми 596
У Ковелі вшанували пам'ять розстріляних у 1941 році в’язнів тюрми

Ковельчани вшанували пам’ять розстріляних в’язнів тюрми.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Перші дні Другої світової війни стали трагічними для Ковеля. 23 червня 1941 року розстріляли в’язнів місцевої тюрми. Серед них було багато молодих юнаків та дівчат, які відстоювали незалежність України, пропагували рідну мову, українську пісню. Начальники в’язниць, території яких могли бути окуповані німцями в перші дні війни, отримували телеграми. В них йшла мова про знищення в’язнів незалежно від того, за що і на скільки часу вони засуджені. 

Біля пам’ятника розстріляним в’язням Ковельської тюрми на кладовищі відбувся поминальний захід.  Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

«Трагічна, але пам’ятна дата привела нас сьогодні на це місце. Жителі нашого міста, українці, які пропагували рідну мову, пісні були невинно убієнні у Ковельській в’язниці. Лише за те, що були національно свідомими і любили ту землю, на якій народилися та жили. Їх розстріляли без суду і слідства, так як це вмів робити тоталітарний режим. Тепер їхні нащадки повторюють ті злочини та влаштовують геноцид на наших землях. Але ми — сильна та нескорена нація. Не дамо втілити у життя плани агресора. Ми пам’ятаємо і переможемо!», – сказав під час своєї промови міський голова Ігор Чайка.

Поминальну панахиду відслужили священники Православної Церкви України.

До підніжжя пам’ятника поклали квіти.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024