Інвестору не захочеться йти в громаду, де люди не можуть прибрати рештки своєї життєдіяльності, — Роман Троцюк

05 Липня 2022, 15:32
Сміття / Фото ілюстративне 461
Сміття / Фото ілюстративне

У Дубівській громаді борються зі стихійними сміттєзвалищами для покращення екологічної безпеки у селах.

Про це пише голова Дубівської громади Роман Троцюк у фейсбук.

Рух в напрямку екологічності у громаді розпочався ще в 2017 році з рішення закрити несанкціоноване сміттєзвалище в селі Дубове. В 2018 році вдалося налагодити централізоване вивезення твердих побутових відходів з сіл Дубове, Вербка та Бахів. В кінці 2018 року рекультивували сміттєзвалище в селі Дубове.

«Роботи по розширенню даного досвіду на інші села громади велися постійно, але безуспішно за певних об’єктивних та суб’єктивних причин», – зазначив Роман Троцюк.

До культури правильно викидати сміття долучилася Дубівська школа, де діти за виручені кошти запропонували купити смітники для роздільного способу збору ТПВ. В школі постійно проходить процес прищеплення правильного поводження з ТПВ. Діти цієї школи зібрали 16 кілограмів відпрацьованих батарейок та здали на переробку. 

У 2019 році громада була учасниками двох екологічних проєктів. В рамках одного з них провели навчання по всіх десяти селах громади (хоча на той час села Секунь та Буцинь ще не входили до складу Дубівської громади.) Жителів вчили компостувати органічні відходи, правильно поводитися з ТПВ, знайомили з небезпечним впливом на довкілля та здоров’я людей та тварин, що проживають на забрудненій території. Кожна школа громади отримала пластиковий компостер для використання та популяризації поводження з органічними відходами.

Значний прорив відбувся в 2022 році. Проведений тендер на вивезення ТПВ з території громади виграло комунальне підприємство з міста Ковель. На даний час, з семи сіл громади сміттєві машини збирають та вивозять на обладнаний полігон тверді побутові відходи. Це села – Дубове, Вербка, Бахів, Мислина, Городище, Гредьки та Облапи.
Ці села входили до Дубівської громади з 2016 року та робота, яка проводилася на теренах громади в напрямку поводження з ТПВ дала свій результат. Налагоджене вивезення ТПВ з даних сіл дасть подальшу можливість прибрати несанкціоновані смітники в даних села та створити безпечне середовище для здоров’я їх мешканців.

Складною залишається ситуація з вивезенням ТПВ в селах Секунь та Буцинь. Ці села доєдналися до Дубівської громади в жовтні 2020 року. Тут розпочався процес з укладання договорів з РЖКП 1 на збір та вивезення ТПВ. Але в зв’язку з малою кількістю домогосподарств, які уклали угоди витрати на виконання даної послуги не покриваються щомісячною абонентською платою. Жителі даних сіл на зустрічах апелюють відсутністю сміття в домогосподарствах, але великі гори несанкціонованого сміття показують іншу картину.

Голова громади додає, що тут будуть продовжувати боротися зі сміттям.

«Кожне село повинне пройти шлях еволюції. Ми хочемо жити в європейській родині, але членами європейської спільноти ми станемо тільки тоді, коли ми станемо мислити як європейці, діяти як європейці, жити як європейці. Ми працюємо над створенням іміджу як Дубівської громади так і кожного села, що входить до складу громади, окремо. Розвиток в селі можливий лише за умови створення нових робочих місць та комфортних умов проживання. Сьогодні ми знаходимося в час швидких змін в історії країни. Ми обов’язково переможемо в війні проти російських окупантів. В Україні розпочнеться стрімкий розвиток. Інвестори будуть шукати де створити свій бізнес, в якому селі побудувати підприємство. Мало ймовірно, що інвестору захочеться йти в громаду, в село де люди не можуть дати собі раду, не можуть за собою прибрати рештки своєї життєдіяльності. В нас мало часу давайте готуватися до нових змін вже сьогодні. І саме, чисте село це візитівка села, візитівка його мешканців. Давайте подбаємо, щоб перший погляд не зіпсував наше майбутнє. Дякую за розуміння та допомогу», – написав Роман Троцюк у дописі.

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024